L’Hospital Trueta de Girona va atendre l’any passat 149 afectats d’ictus amb fibrinòlisi

És un centre de referència a la demarcació de Girona

hospital trueta ictus fibrinòlisis
Infografia de servei online d’atenció de l’ictus // Foto: gencat

L’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta es van tractar d’any 2016 un total de 149 pacients amb fibrinòlisi, 9 més que l’any anterior, inclosos els pacients tractats mitjançant telemedicina. Aquesta xifra representa que un 30% de tots els pacients que ingressen, una dada molt alta que està per sobre dels estàndards europeus i que és també el percentatge més elevat de tots els hospitals de Catalunya.

Es calcula que una de cada sis persones patirà un ictus al llarg de la seva vida. Cada any, 1.700 gironins pateixen un infart cerebral i només el 50% arriben a l’Hospital dins les primeres sis hores des de l’inici de l’afectació. Els signes que ens han de fer pensar en un probable ictus i demanar ajuda sanitària immediatament (trucant al 061) són la pèrdua de força o de sensibilitat de manera sobtada a la cara, a un braç i/o a una cama d’un costat del cos; la pèrdua sobtada de visió d’un ull; la dificultat per parlar o entendre, i un intens i sobtat mal de cap.

BANER_300X250

L’Hospital Trueta és el centre de referència pel que fa al tractament de l’ictus a la regió de Girona. El Servei de Neurologia atén més de 1.000 ictus aguts cada any, dels quals necessiten ingressar a la Unitat d’Ictus entre 500 i 600 pacients. Un 70% d’aquests pacients són autònoms al cap de tres mesos. Els trombolítics (tractaments de reperfusió) són els fàrmacs que han mostrat ser més eficaços en el tractament de l’infart cerebral en les primeres hores, i a l’Hospital Trueta s’administren de forma habitual.

Segons dades de l’Organització Mundial de la Salut, la malaltia cerebrovascular representa la segona causa de mort i la primera d’invalidesa en els adults dels països occidentals. A l’Estat espanyol, és la primera causa de mortalitat entre les dones i representa el principal motiu d’incapacitat, ja que la majoria de pacients pateix seqüeles que, en el 40% dels casos, els inhabiliten per fer les seves activitats quotidianes.

Sigues el primer a opinar

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu no serà publicada


*