Dilluns, 20 maig 2024
spot_img
IniciSALUT MENTALEl Parc Sanitari SJD albira la resolució al trastorn de la depressió...

El Parc Sanitari SJD albira la resolució al trastorn de la depressió resistent amb tres assajos clínics amb psicodèlics

Actualment, un 37% de les persones diagnosticades amb trastorn depressiu major al món (uns 100 milions) no milloren amb les teràpies existents i els fàrmacs amb substàncies psicodèliques que s’estudien tenen efecte antidepressiu ràpid i durador, i no requereixen d’administració diària

assajos amb psicodèlics per solucionar trastorn de depressió resistent
Sala d’administració dels fàrmacs amb psicodèlics // Foto: Parc Sanitari SJD

A tot el món, més de 320 milions de persones pateixen de trastorn de depressió resistent, una condició que no només causa un gran impacte en la vida diària, sinó que també és la principal causa de discapacitat. És alarmant veure com aquest trastorn està en un creixement accelerat, convertint-se en un dels problemes de salut mental més greus i generalitzats. No obstant això, malgrat els esforços terapèutics, hi ha un percentatge preocupant del 37% d’aquests individus, aproximadament 100 milions, que no experimenten millora amb les teràpies existents, fins i tot després de provar almenys dues opcions de tractament diferents.

En aquest context, emergeix una llum d’esperança amb una pràctica innovadora que promet obrir noves portes en el tractament de la depressió resistent. El Parc Sanitari Sant Joan de Déu està ara immers en la fase de reclutament de pacients diagnosticats amb aquest trastorn, que compleixin els criteris necessaris per participar en els estudis que involucren la psilocibina i el 5-MeO-DMT, amb el suport de les empreses farmacèutiques Compass, Beckley Psytech i GH Research.

Aquest no és un projecte nou per al Parc Sanitari Sant Joan de Déu, ja que anteriorment han realitzat dos assajos clínics en fase dos amb psilocibina, durant un període de fins a 12 setmanes durant l’any 2021. El nou estudi amplia aquesta iniciativa, augmentant el nombre de pacients participants i permetent l’administració de dues dosis en lloc d’una sola. A més, es realitzarà un seguiment exhaustiu durant un període de setze setmanes després de la seva administració, així com un seguiment de llarg termini d’un any.

Pel que fa a la participació espanyola en aquests assajos, el Parc Sanitari Sant Joan de Déu és un dels dos hospitals de referència per a l’administració d’aquests tractaments, mentre que altres hospitals col·laboren derivant pacients que compleixen els requisits necessaris per a l’estudi. Si els resultats continuen sent prometedors i es manté el perfil de seguretat, es podria preveure l’aprovació d’aquests fàrmacs a Europa entre el 2025 i el 2026, amb la condició que només es subministrarien en alguns hospitals seleccionats.

L’objectiu principal d’aquests assajos clínics és proporcionar una alternativa innovadora per abordar la depressió resistente al tractament, una condició que representa un dels grans reptes de salut mental del segle XXI. A més a més, a llarg termini, aquesta investigació pot oferir una comprensió més profunda del funcionament de la ment humana i com es pot contribuir a la seva curació.

Les persones interessades en participar en aquests assajos clínics o en rebre més informació sobre el projecte poden posar-se en contacte amb l’equip de la Unitat d’Assajos Clínics amb Psicodèlics del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, ja sigui enviant un correu electrònic a parcsanitari.psicodelics@sjd.es o omplint un qüestionari online perquè els professionals puguin avaluar el cas i contactar amb ells.

- PUBLICITAT -

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content