
La I Jornada Autea Alt Pirineu es va tancar al migdia d’ahir amb un rotund èxit de participació, marcant un precedent en l’abordatge i la comprensió de l’autisme al territori. Aquest esdeveniment inaugural, organitzat per l’associació del Trastorn de l’Espectre de l’Autisme (TEA), s’ha convertit en una plataforma crucial per al diàleg, la reflexió i l’acció en aquest àmbit.
El punt de partida va ser divendres passat, amb la sala de conferències del Centre Empresarial i Tecnològic de l’Alt Pirineu repleta de participants presencials i una audiència en línia igualment àmplia. La inauguració, liderada per Berta Vidal, presidenta d’Autea Alt Pirineu, va reflectir el sentiment d’orgull i esperança en veure aquesta jornada cobrar vida en el primer any d’existència de l’associació. A continuació, Josep Castells, Delegat del Govern a l’Alt Pirineu i Aran, va compartir dades impactants sobre la prevalença de l’autisme a Catalunya, com el percentatge de prevalença de l’autisme a Catalunya, un 1,23%, remarcant l’infra diagnòstic que estan patint les noies. També va agrair a l’associació la celebració de la Jornada a la Seu d’Urgell, el que ajuda a “promoure l’equitat territorial per trencar la bretxa entre el món rural i el món urbà”.
Les ponències van abastar una àmplia gamma de temes, des de la detecció precoç fins a les estratègies d’intervenció i l’educació inclusiva. Noemí Balmaña, psicòloga infanto juvenil especialista en autisme. Balmaña va impartir la ponència “Infància. Bones pràctiques per a la detecció i el diagnòstic clínic precoç. Importància de la intervenció primerenca amb metodologies basades en l’evidència científica”. Va oferir una visió detallada sobre la importància de la intervenció primerenca i la participació de les famílies en aquest procés.
Per la seva part Victor Adé, psicopedagog a l’Hospital de Dia TEAUnitat d’Hospitalització TEA Mutua de Terrassa, va abordar els reptes i les oportunitats de l’educació per als estudiants amb TEA, posant èmfasi en la necessitat de suports adaptats i inclusius. Va oferir la ponència “Autisme i escola. Propostes i estratègies d’intervenció”. Adé va desenvolupar les diferents estratègies d’intervenció a l’escola, oferint algunes dades com que 1 de cada quatre infants amb necessitats educatives especials tenen TEA; que l’augment d’alumnes amb TEA dins dels sistema educatiu ha augmentat un 216% en els darrers anys o que un 33% d’alumnes amb TEA han rebut insults, un 12% han rebut assetjament real i un 6% han rebut assetjament reiterat a les aules. Adé va exposar les mesures i suports educatius recomanant; les bones pràctiques en l’educació de l’alumnat amb TEA; els principals indicadors o principis de qualitat i va oferir als assistents, estratègies i recursos a aplicar a les aules amb alumnes amb TEA.
La Dra. Neus Elias, psiquiatra infanto juvenil, adjunta a la Unitat UnimTEA de l’Àrea de Salut Mental de l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona i presidenta del comitè clínic de la Fundació Mas Casadevall, va cloure la primera jornada amb una ponència amb el títol títol “Transició a la vida adulta”. La Dra. Elias va parlar de la vida adulta de les persones amb TEA, una etapa que sovint resta oblidada i mancada de visibilitat i de recursos per part de les administracions, institucions i societat en general.
Elias va destacar en la seva ponència que un 84% de persones adultes amb TEA tenen alguna comorbiditat psiquiàtrica associada , destacant que “els estudis parlen d’aquests indicadors tan elevats especialment relacionats amb l’estat d’ànim, depressió, trastorns d’ansietat, fòbies, dislèxia, també trastorns d’alimentació”.
La Dra. Elias va destacar durant la seva intervenció que “el primer motiu de consulta en els centres de salut mental i que posteriorment ha estat diagnosticat d’autisme solen ser dos, el trastorn obsessius compulsius i l’anorèxia nerviosa. S’orienten en primer lloc cap a aquests trastorns i posteriorment es veu que hi ha un trastorn de l’espectre de l’autisme” va especificar.
La jornada de divendres la va tancar l’alcalde de la Seu d’Urgell, Joan Barrera qui va agrair a l’associació la celebració d’aquesta primera jornada al territori de l’Alt Pirineu, oferint el suport del consistori a l’entitat i a les famílies.
El segon dia de la jornada va estar dedicat a tallers pràctics, liderats per professionals del sector de la salut, l’educació i l’acció social. Sota els títols “Què és l’autisme? Comprensió i necessitats de suport” i “Benestar emocional i conductual en l’autisme. Estratègies per a la regulació” van ser impartits per l’Eva Flotats, psicòloga infanto-juvenil especialitzada en autisme i el mateix Victor Adé.
Aquests tallers van proporcionar una oportunitat única a uns 45 professionals del territori dels àmbits de la salut, l’educació i l’acció social de tenir una interacció directa i un aprenentatge actiu, permetent als participants explorar en profunditat temes específics i adquirir habilitats pràctiques per a la seva tasca diària.
Des d’Autea Alt Pirineu es posa de relleu la importància de compartir el coneixement i les experiències generades durant la jornada, posant a disposició de la comunitat les gravacions de les ponències i altres materials rellevants. Aquesta iniciativa busca ampliar el debat i fomentar la col·laboració entre professionals, famílies i altres agents implicats en el suport i l’acompanyament de les persones amb TEA.
En resum, la Jornada Autea Alt Pirineu ha estat un punt de trobada indispensable per a tots aquells interessats en la promoció de la inclusió i el benestar de les persones amb TEA. Aquesta primera edició ha sentat les bases per a futures col·laboracions i iniciatives, reforçant el compromís de la comunitat en la cerca de solucions innovadores i efectives en aquest àmbit crucial de la salut i el benestar social.