Dimarts, 20 febrer 2024
IniciDESTACADESEl Senat aprova la reforma de l’article 49 de la Constitució quasi...

El Senat aprova la reforma de l’article 49 de la Constitució quasi per unanimitat

Amb 254 vots a favor i només en contra els 3 de Vox 

ple del senat on s'ha aprovat la reforma de l'article 49 de la Constitució // Foto: Jorge Villa
Representants del sector de la discapacitat han assistit al Ple del Senat // Foto: Jorge Villa

El Ple del senat ha aprovat aquest dijous la proposició de llei que reforma l’article 49 de la Constitució, referit a les persones amb discapacitat, amb 254 vots a favor i només tres en contra corresponents a Vox.

Amb aquest suport gairebé unànime de la Cambra Alta, el nou text conclou el tràmit parlamentari. A partir d’avui, s’obre un termini de 15 dies en què la desena part dels membres del Senat o del Congrés dels Diputats podran sol·licitar que la reforma se sotmeti a referèndum, encara que hi ha el compromís que això no passarà.

Transcorregut aquest termini, el nou article podrà ser publicat al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) per a la seva entrada en vigor.

La iniciativa ha superat amb comoditat l’exigència de tres cinquenes parts de la Cambra que exigeix la Constitució per reformar-les en aquest tipus d’articles.

El text s’ha debatut avui al ple després del suport unànime de la Comissió Constitucional a l’informe de ponència, que ahir va ser aprovat per 31 vots a favor i cap en contra.

Consensuada entre PSOE i PP, aquesta proposició respon a una demanda històrica del moviment de la discapacitat articulat al voltant del Comitè Espanyol de Representants de Persones amb Discapacitat (Cermi), els dirigents del qual han acudit avui a la tribuna del Senat per assistir al debat i aprovació del text.

Al Congrés dels Diputats, la proposició va obtenir el suport de tots els grups parlamentaris excepte Vox. Va aconseguir 312 vots a favor i 32 en contra.

Entre altres punts, el nou article recollirà la substitució del terme ‘disminuït’ per l’expressió ‘persones amb discapacitat’, l’obligació dels poders públics de “realitzar les polítiques necessàries per garantir la plena autonomia personal i la inclusió social en entorns universalment accessibles” del col·lectiu, el reconeixement d’aquestes persones “com a titulars de drets” i una atenció especial per als menors i les dones amb discapacitat.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

SERVIMEDIA
SERVIMEDIA
© SERVIMEDIA. Aquesta informació és propietat de Servimedia. Només pot ser difosa pels clients d'aquesta agència de notícies citant Servimedia com a autor o font. Tots els drets reservats. Queda prohibida la distribució i la comunicació pública per tercers mitjançant qualsevol via o suport.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content