Dijous, 25 abril 2024
spot_img
IniciTERCER SECTOR SOCIALEl Govern incrementa un 5,4% l’IRSC arribant fins als 755,82 euros mensuals

El Govern incrementa un 5,4% l’IRSC arribant fins als 755,82 euros mensuals

La Taula del Tercer Sector Social celebra aquest augment tal com havien proposat les entitats socials, en els nous pressupostos de la Generalitat

increment IRSC a Catalunya
Aquest increment tindrà impacte en diverses prestacions socials // Foto: PxHere

El Govern de Catalunya ha decidit augmentar l’Indicador de Renda de Suficiència de Catalunya (IRSC) en un 5,4%, arribant a 755,82 euros mensuals o 9.069,83 euros anuals a partir del 1 de gener. Aquesta mesura s’ha pres mitjançant un decret signat pel president Pere Aragonès i Garcia, la consellera Natàlia Mas i Guix, i el conseller Carles Campuzano i Canadés, atès que encara no s’ha aprovat la Llei de Pressupostos per al 2024, on s’establia l’increment.

Aquesta acció s’emmarca en el compromís de lluita contra la pobresa i l’exclusió social del Govern català, reduint les desigualtats econòmiques i la pobresa extrema.

L’IRSC té un impacte rellevant en diverses prestacions socials, com la renda garantida de ciutadania i els complements de pensions estatals, beneficiant més de 250.000 persones. Aquestes ajudes constitueixen el sistema de protecció social de Catalunya, assegurant una vida digna per als més necessitats.

Els resultats de l’increment de l’IRSC es manifesten en la reducció de la taxa de pobresa, com ho demostra l’Enquesta de Condicions de Vida, que indica una disminució fins al 19,9% després de totes les transferències socials.

A més, aquesta mesura millora la capacitat de les persones per fer front a les despeses relacionades amb l’habitatge, especialment en un context d’increment dels preus del lloguer. La taxa de sobrecàrrega de l’habitatge ha augmentat fins al 40,3% per a aquells en risc de pobresa, afectant particularment els adults d’entre 30 i 44 anys.

En resum, l’augment de l’IRSC no només millora les condicions de vida dels beneficiaris, sinó que també contribueix a la reducció de la pobresa i l’exclusió social a Catalunya, demostrant el compromís del Govern amb la justícia social i la igualtat d’oportunitats.

La valoració de la Taula del Tercer Sector

La Taula del Tercer Sector Social de Catalunya, que agrupa 35 federacions i organitzacions que representen 3.000 entitats socials, celebra que el Govern hagi decidit augmentar l’Indicador de Renda de Suficiència de Catalunya (IRSC) en un 5,4%, tal com havien proposat les entitats socials, en els nous pressupostos de la Generalitat. L’IRSC és un índex clau que determina l’accés a prestacions socials i la seva quantia, valorant les situacions de vulnerabilitat.

Després d’anys de congelació, la Taula havia aconseguit un increment del 8% l’any passat i, enguany, proposava un augment del 5,4%, tenint en compte l’encariment del cost de la vida i la recuperació progressiva del poder adquisitiu perdut durant la congelació de l’IRSC. Inicialment, el Govern anunciava un increment del 4%, considerat clarament insuficient per la Taula, atès l’actual context de pobresa i exclusió.

La Taula argumenta que el Govern hauria de fer un esforç similar al de l’executiu central, que ha augmentat el salari mínim i l’ingrés mínim vital. A més, insta el Govern a establir un model de revisió de l’IRSC amb criteris objectius per assegurar el seu poder adquisitiu i el dels ajuts relacionats, com la renda garantida de ciutadania i els ajuts per habitatge, alimentació o pobresa energètica. És crucial la participació del tercer sector en aquest procés per garantir polítiques socials efectives i sostenibles.

- PUBLICITAT -

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content