![reforma codi civil suport capacitat jurídica persones amb discapacitat](https://diarideladiscapacitat.cat/wp-content/uploads/2024/05/martell-de-la-justicia.jpg)
El Consell Executiu ha estat informat avui sobre l’Avantprojecte de llei de modificació del Codi civil de Catalunya en matèria de suports a l’exercici de la capacitat jurídica de les persones. L’objectiu és adaptar el Codi civil català a la Convenció de Nova York sobre els drets de les persones amb discapacitat, aprovada per Nacions Unides el 13 de desembre de 2006 i en vigor a Catalunya des del 3 de maig de 2008.
Aquest Avantprojecte implica un canvi de paradigma en la concepció de la discapacitat, basant-se en un model de suports en lloc de substitució en la presa de decisions de les persones amb discapacitat. Aquest canvi ordena definitivament el règim aplicable a Catalunya després de l’entrada en vigor de la llei estatal 8/2021, de 2 de juny, relativa a les institucions de suport i protecció de les persones amb discapacitat.
El Decret llei 19/2021, de 31 d’agost, va ser aprovat a Catalunya per adaptar el Codi civil a la reforma del procediment de modificació judicial de la capacitat. Aquest decret, validat per la Resolució 110/XIV del Parlament de Catalunya, va suprimir la figura dels tutors i curadors per a les persones majors d’edat, substituint-los per assistents.
El Decret llei 19/2021 va ser creat com una mesura provisional per evitar un buit legal després de la desaparició dels procediments de modificació judicial de la capacitat i per determinar el suport que es podia constituir. L’Avantprojecte de llei pretén acabar amb aquesta provisionalitat i incorporar al Codi civil català una regulació definitiva dels suports a l’exercici de la capacitat jurídica de les persones amb discapacitat.
La iniciativa es basa en la premissa que totes les persones tenen capacitat jurídica, però algunes necessiten suport per exercir-la. La futura norma, que haurà de ser aprovada pel Parlament de Catalunya, busca establir un règim centrat en la voluntat, els desitjos i les preferències de la persona amb discapacitat, assegurant que prevalguin les seves decisions.
La nova regulació ofereix suport i acompanyament a les persones que ho necessiten, des de l’ajuda tècnica en la comunicació de declaracions de voluntat fins a la presa de decisions delegades per la persona amb discapacitat. Es regulen aspectes com l’àmbit i l’abast del suport, els tipus de suports formals i no formalitzats, la voluntarietat del suport, el seu caràcter gratuït i els deures generals en la prestació de suport.
Només en situacions d’impossibilitat de proporcionar suport d’una altra manera, es permetrà la mesura de suport basada en l’assistència de representació de la persona amb discapacitat en la presa de decisions, sense perjudici de que aquesta pugui actuar per si mateixa. A més, es suprimiran les institucions de tutela, curatela i guarda de fet per a les persones majors d’edat.
El text de l’Avantprojecte ha tingut en compte la participació de diversos sectors de la societat, que han transmès les seves preocupacions i suggeriments. Aquestes aportacions es reflecteixen en el text definitiu, que es basa en el document de Bases de la reforma del Codi civil de Catalunya en matèria de suport a l’exercici de la capacitat jurídica, producte d’un procés participatiu i consensuat amb associacions, entitats tutelars, operadors jurídics, especialistes en dret civil i altres agents implicats.
Després de l’aprovació de la memòria preliminar el 22 de març de 2022, es va obrir una consulta pública a través del Portal Participa Gencat el 30 de març de 2022. El 17 d’abril de 2023 es van iniciar els tràmits d’informació pública i audiència, avançant cap a una regulació més inclusiva i respectuosa amb els drets de les persones amb discapacitat a Catalunya.
Ignoro quines entitats han col.laborat en el document i si han convidat a familiars/cuidadors de persones amb trastorns mentals amb base conductual i algunes amb addicions afegides. El que es veu és que queden desamparats donat que poden decidir fer qualsevol begenada ja que es respecte la seva voluntat, o m’equivoco? Algú em pot aclarir com es poden protegir de les seves males decissions -crèdits, autolisi, autoenganys per addicions- Els assistents/familiars no poden intervenir més enllà del que es la voluntat de l’assistit i veuen impotents com el tema s’embolica sense poder fer-hi res, o m’equivoco?