Divendres, 21 juny 2024
IniciDISCAPACITATEl Govern espanyol reformarà lleis de discapacitat per complir amb el nou...

El Govern espanyol reformarà lleis de discapacitat per complir amb el nou article 49 de la Constitució

Segons va anunciar el ministre Pablo Bustinduy en el lliurament dels Premis Nacionals de Discapacitat Reina Letizia 

el ministre Bustinduy va anuciar la reforma de lleis de discapacitat a l'acte lliurament premis discapacitat reina letizia
Acte de lliurament dels Premis Nacionals de Discapacitat Reina Letizia // Foto: Servimedia

El ministre de Drets Socials, Consum i Agenda 2030, Pablo Bustinduy, ha anunciat aquest dilluns que “desplegarem reformes de les lleis de discapacitat i de dependència per donar compliment als mandats del nou article 49” de la Constitució.

Així ho va manifestar en el lliurament dels Premis Nacionals de Discapacitat Reina Letizia al Palau d’Aranjuez, acte que va presidir la Reina i va presentar el director general de Drets de les Persones amb Discapacitat, Jesús Martín Blanco. També hi van ser presents la ministra de Sanitat, Mónica García; la portaveu del Govern i titular d’Educació, Pilar Alegría; la ministra d’Igualtat, Ana Redondo, així com el defensor del Poble, Ángel Gabilondo, i l’expresident del Govern José Luis Rodríguez Zapatero.

Bustinduy va proclamar que la reforma del citat article portarà canvis “profunds i extensos” en matèria legislativa i va ressaltar que en aquest full de ruta d’adaptacions hi ha “la Llei de Famílies, que tramitarem el proper mes i reconeixerà jurídicament aquelles que comptin amb membres amb discapacitat, així com el dret de les persones amb discapacitat a formar una família, com a mandata l’article 23 de la Convenció de la Discapacitat”.

A més, ha anunciat que aprovaran “un pla específic per promoure els drets de dones i nenes amb discapacitat” i “una Estratègia Estatal de Desinstitucionalització per poder escollir on i com volem viure i en què les persones amb discapacitat tindran veu pròpia. Així mateix, crearem un mecanisme per finançar obres d’accessibilitat universal als espais i serveis públics, per donar continuïtat a la inversió sense precedents de gairebé 200 milions d’euros que s’ha realitzat en aquesta matèria a través dels fons Next Generation”.

PUBLICITAT

Finalment, el titular de Drets Socials va donar les gràcies a totes les persones amb discapacitat perquè “amb el vostre esforç es construeix un país més digne, del qual tots i totes ens en sentim orgullosos”.

CERMI

En nom de tots els premiats va prendre la paraula el president del Comitè Espanyol de Representants de Persones amb Discapacitat (Cermi), Luis Cayo Pérez Bueno, que va destacar que el col·lectiu de la discapacitat està vivint “un moment significatiu, eloqüent i ple d’iniciatives. Ja no es discuteix el valor de les persones amb discapacitat, la seva dignitat inherent, això ja és fora de dubtes… És avui un gran èxit… Això ja no es discuteix… La qüestió ara és quan es veurà de manera efectiva que la discapacitat no és un càstig afegit, sinó un element de diversitat”.

Pérez Bueno també va fer una comparació entre la cinquena esmena nord-americana “amb la tercera esmena de la reforma de l’article 49” de la Carta Magna, que “permetrà a les persones amb discapacitat invocar-la per fixar la inclusió, els drets i el benestar. Ens podrem acollir aquesta tercera esmena per tenir més drets, més eines per consolidar els drets”.

PUBLICITAT

Premis

En aquesta edició, s’han concedit un total de nou guardons i dues mencions especials. En la categoria de recerca i innovació s’ha premiat Elena García Armada pel seu projecte ‘Exoesquelets pediàtrics per a menors amb discapacitat’. En la modalitat d’accessibilitat i disseny universal de municipis, el guardonat ha estat l’Ajuntament de Saragossa pel seu projecte ‘Saragossa Ciutat Accessible’.

En la modalitat de drets humans el guardó ha recaigut en Luis Cayo Pérez Bueno, president del Comitè Espanyol de Representants de Persones amb Discapacitat (Cermi). En aquesta categoria el jurat va atorgar una menció especial a Rafael de Lorenzo García, activista i secretari general del Consell General de l’ONCE .

El Premi Nacional de Discapacitat Reina Letizia d’inclusió laboral ha recaigut a la Federació Espanyola de Dany Cerebral (Fedace) pel seu projecte ‘Fedace Ocupació: Augment de l’ocupabilitat en persones amb dany cerebral’. En la modalitat d’esport inclusiu, el premiat ha estat Luis Leardy Antolín, impulsor i coordinador del Llibre Blanc de l’Esport de Persones amb Discapacitat a Espanya, mentre que el guardó de cultura inclusiva ha estat per a la Fundació Col·lecció Thyssen-Bornemisza.

En la modalitat d’educació inclusiva s’ha fallat a favor del Col·legi Públic el Sol de Madrid per la trajectòria de més de 20 anys per una aposta educativa bilingüe en llengua de signes espanyola.

Finalment, el Premi Nacional de Discapacitat Reina Letizia d’igualtat de gènere i eradicació de les violències contra les dones i les nenes amb discapacitat, de nova creació aquest any, ha recaigut en el projecte ‘Dones en mode ONVG’ de la Fundació ONCE.

Abans de lliurar els guardons, la Reina va visitar el palau, que acaba d’emprendre diferents adaptacions d’accessibilitat i va presidir a més la 31a reunió del Consell del Reial Patronat sobre Discapacitat.

Secció patrocinada per
Logo_DINCAT-INTEGRAT

PUBLICITAT

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

SERVIMEDIA
SERVIMEDIA
© SERVIMEDIA. Aquesta informació és propietat de Servimedia. Només pot ser difosa pels clients d'aquesta agència de notícies citant Servimedia com a autor o font. Tots els drets reservats. Queda prohibida la distribució i la comunicació pública per tercers mitjançant qualsevol via o suport.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content