
El Govern de Catalunya ha aprovat la implementació d’un nou programa temporal dissenyat per millorar la gestió dels serveis de dependència i discapacitat al país. Aquesta iniciativa sorgeix de la necessitat de reforçar els equips professionals existents i garantir la plena aplicació de les mesures impulsades pel Departament de Drets Socials i Inclusió. L’objectiu principal és simplificar i digitalitzar els processos de reconeixement de la discapacitat i la dependència, així com l’atorgament de prestacions i serveis, per tal de reduir significativament els temps d’espera.
En un context d’envelliment progressiu de la població, el nombre de sol·licituds per a la valoració de la dependència i la discapacitat ha anat augmentant. Un dels reptes més grans en la gestió actual és l’entrada constant de nous expedients que s’han de resoldre, sumats als ja acumulats. A aquesta situació s’afegeix la manca de digitalització i d’interconnexió entre els sistemes de dependència i discapacitat. S’ha detectat, a més, que un 28% de les sol·licituds de dependència finalitzen sense que es reconegui cap grau, i que la rigidesa del sistema actual no facilita la realització de valoracions de manera més àgil en determinats casos.
Per abordar aquests desafiaments, el programa preveu la incorporació de 33 nous professionals. Aquests experts treballaran activament en la simplificació dels tràmits per a la ciutadania i en l’agilització dels terminis mitjançant el desenvolupament de mesures de transformació digital i la millora dels processos existents. Per exemple, s’impulsarà la introducció d’un nou simulador de valoració, així com la simplificació i l’automatització del càlcul de la capacitat econòmica dels sol·licitants.
Una altra mesura clau serà l’establiment d’un sistema de triatge previ en les valoracions de la discapacitat. Aquest sistema permetrà classificar les sol·licituds de manera preliminar i agilitzar els casos que ho permetin, evitant visites presencials innecessàries i ampliant el ventall de professionals autoritzats per realitzar aquestes valoracions. Aquestes iniciatives formen part de les mesures en l’àmbit de la transformació digital que la consellera de Drets Socials i Inclusió ja va anunciar el desembre passat, amb la finalitat de modernitzar i millorar la gestió de la dependència i la discapacitat a Catalunya.