14.2 C
Barcelona
Dissabte, 26 setembre, 2020

Últimes notícies

La fira d’Ocupació “Sí i Millor” tanca organitzant un centenar d’entrevistes i recollint més de 200 CV

La Fira d’Ocupació di-Capacitat i Talent ‘Sí, i millor” va tancar les seves portes dimecres 23 de...

Prodis recull finalment la Creu de Sant Jordi junt a altres 14 entitats i 29 personalitats

El Palau de la Generalitat va acollir el 21 de setembre la cerimònia d’entrega de la Creu...

Activament celebra el 9è aniversari organitzant un Recital Poètic i Musical online

L’associació Activament celebrarà el proper dissabte 10 d’octubre el seu 9è aniversari organitzant un Recital Poètic i...

L’Ajuntament de Barcelona ofereix ajuts per la supressió de barreres arquitectòniques als edificis

L’Ajuntament de Barcelona ha obert una línia d’ajuts per promoure la rehabilitació dels elements comuns dels edificis,...

El Govern anuncia l’aprovació del reglament de la Renda Garantida de Ciutadania per principis del 2020

Govern anuncia reglament renda rgc principis 2020
Pprimera reunió de la Comissió de Govern de la RGC // Foto. gencat

El conseller Chakir el Homrani va anunciar ahir que l’aprovació del reglament de la Renda Garantida de Ciutadania es produirà a començaments de l’any 2020, durant la primera reunió de la Comissió de Govern de la Renda Garantida de Ciutadania, en la que van participar diversos departaments de la Generalitat, la UGT i CCOO de Catalunya, així com Foment del Treball, PIMEC, la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, el Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya, la Federació de Municipis de Catalunya i l’Associació Catalana de Municipis.

En aquests moments ja s’han rebut totes les observacions i al·legacions procedents de la consulta interdepartamental i del període de l’audiència i informació pública, i a partir d’aquí, el text seguirà el procediment administratiu previst perquè a principis del 2020 s’aprovi definitivament.

Una altra de les passes importants que es donaran a partir d’ara és el desenvolupament de la coordinació territorial, amb la creació de tres pilots de taules territorials a la ciutat de Barcelona, el Baix Empordà/Gironès i el Baix Penedès/Garraf.

Cal recordar que, segons la llei de la RGC, el 2020 s’ha de completar la plena implantació d’aquesta prestació amb les quanties i els llindars econòmics definitius, que permetran arribar a un univers encara més ampli.

Creix el nombre de beneficiaris

Des de la seva posada en marxa, el nombre de beneficiaris ha crescut i ha passat de 107.607 persones al setembre de 2017 a més de 122.000 persones en l’actualitat (78.024 expedients). Això suposa un 14% més durant aquesta període i un 6% més que al setembre de l’any passat. La major part d’aquests beneficiaris són persones activables (74.827) i la resta es tracta de pensionistes amb rendes baixes que veuen completades les seves prestacions (47.478 persones).

En aquest sentit, podem afirmar que el número de beneficiaris de la renda garantida s’està ampliant i que supera àmpliament els de l’antiga renda mínima d’inserció. La darrera dada de beneficiaris de la renda mínima va ser d’uns 64.000 el juliol de 2017, és a dir, que amb la RGC s’ha pràcticament duplicat el nombre de persones beneficiàries.

Actualment la implementació de la renda garantida està en la segona fase, que va comportar un increment de la prestació al setembre del 2018, passant del 85% de l’IRSC (Indicador de renda de suficiència) al 91%. Això suposa una prestació de 609€ en el cas de les unitats familiars formades per 1 sol membre; 896€ per les de dos; 969€ per les de tres; 1.042€ pels nuclis de 4 membres; i 1.122 pels de cinc.

Pel que fa al perfil del beneficiari es tracta majoritàriament de persones d’entre 35 i 65 anys (85%); el 41% pertanyen a unitats familiars amb un sol membre; i un 60% dels titulars són dones.   

Actualment el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies destina mensualment 28,4 milions a les prestacions i complements de la RGC, uns 10 milions més des de quan es va començar a implementar.

Aconseguir la inserció laboral

És remarcable també que el 96% dels perceptors demanen la prestació complementària d’activació i inserció (PCAI) i, en el cas dels nous sol·licitants s’assoleix el 85%.

Entre setembre 2017 i abril 2019, s’han realitzat més de 95.000 serveis d’orientació i formació a perceptors de l’RGC, entre els quals més de 24.190 han estat processos d’orientació a oficines; 17.015, sessions d’inici del pla d’inserció; i 5.401, serveis de programes de mesures actives d’inserció per RMI. Cal recordar que la renda garantida busca la inserció laboral. Un dels seus objectius principals és precisament que la gent que la percep ho deixi de fer perquè ha trobat feina i, per això són tan importants aquest plans d’inserció laboral. En aquest sentit, cal destacar que des del setembre de 2017 un total de 4.851 famílies han accedit a un contracte de treball, una mitjana de 343 famílies al mes.

Millora dels processos

Des del 15 de setembre s’han atès quasi 157.000 persones, majoritàriament a través d’una cita programada en una Oficina de Treball del SOC o bé en una Oficina d’Atenció Ciutadana o d’Afers Socials i Famílies.

En el darrer any també s’ha reduït el termini de resolució i s’ha situat en els 2,5 mesos. Totes les sol·licituds es ressolen doncs dins del termini establert.

Pel que fa a les sol·licituds que no compleixen els requisits, en aquest darrer període han passat del 75 al 58% en els cas dels sol·licitants activables i del 63 al 37% en el cas dels que no ho són. Això suposa un increment del 24% en el percentatge de les sol·licituds que compleixen el requisits respecte a la proporció que ho feien el primer any d’aplicació.

La major part de les sol·licituds que incomplien els requisits o bé era per superar el límit d’ingressos marcat per la normativa (en un 41%) o bé per tenir un treball a jornada completa (12%), un terme que també és incompatible amb la percepció de la RGC.

D’altra banda, també s’ha estabilitzat la mitjana de sol·licituds mensuals que actualment es situa al voltant de les 3.425.

Subscriu-te a la nostra Newsletter

Per rebre al teu correu les últimes notícies, anuncis i ofertes exclusives del món de la discapacitat

3 COMENTARIS

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

La fira d’Ocupació “Sí i Millor” tanca organitzant un centenar d’entrevistes i recollint més de 200 CV

La Fira d’Ocupació di-Capacitat i Talent ‘Sí, i millor” va tancar les seves portes dimecres 23 de...

Prodis recull finalment la Creu de Sant Jordi junt a altres 14 entitats i 29 personalitats

El Palau de la Generalitat va acollir el 21 de setembre la cerimònia d’entrega de la Creu...

Activament celebra el 9è aniversari organitzant un Recital Poètic i Musical online

L’associació Activament celebrarà el proper dissabte 10 d’octubre el seu 9è aniversari organitzant un Recital Poètic i...

L’Ajuntament de Barcelona ofereix ajuts per la supressió de barreres arquitectòniques als edificis

L’Ajuntament de Barcelona ha obert una línia d’ajuts per promoure la rehabilitació dels elements comuns dels edificis,...

NO ET PERDIS...

Els 300 milions de persones afectades per Malalties Rares celebren el seu dia reclamant una millor atenció

Com no podia ser d’una altra forma, el Dia de les Malalties Rares se celebra enguany el...

La demanda de població dependent a Catalunya supera de llarg les previsions en els darrers dos anys

D’ençà de l’entrada en vigor de la Llei de l’Autonomia Personal i l’Atenció a la dependència (LAPAD),...

El CERMI proposa una reforma legal que atorgui a les persones amb dependència el grau de discapacitat del 33%

El Comitè Espanyol de Representants de les Persones amb Discapacitat (CERMI) ha fet arribar al Govern central...

El sector de la discapacitat reclama un Codi d’Accessibilitat adaptat a les necessitats reals del col·lectiu

El Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat (COCARMI), principal plataforma de defensa del col·lectiu a...

Falten suports a l’aula per als alumnes amb síndrome d’Asperger

“El meu Asperger m'ajuda a no creure en mentides. Em fa diferent, i ser diferent és un...