Dilluns, 24 juny 2024
IniciDESTACADESEl Dia Mundial de la Lesió Medul·lar consciència sobre les dificultats que...

El Dia Mundial de la Lesió Medul·lar consciència sobre les dificultats que han d’afrontar les persones afectades a les zones de conflicte

A Catalunya cada any es diagnostiquen entre 140 i 160 casos nous de lesió medul·lar

lesio medul·lar
L’electroestimulació de la mèdula espinal és una de les vies d’investigació // Foto: Arxiu

Avui, 5 de setembre, se celebra el Dia Mundial de la Lesió Medul·lar, una jornada internacional per incrementar entre els ciutadans la consciència i coneixement sobre aquest tipus de lesions.

Enguany la temàtica específica és: “La lesió medul·lar en conflictes i desastres, com preparar i prevenir”, amb l’objectiu de conscienciar sobre les dificultats a les que han de fer front les persones amb lesió medul·lar espinal a les zones de conflicte.

Una lesió medul·lar és un dany a la medul·la espinal que causa canvis temporals o permanents en la seva funció. La seva interrupció produeix paràlisi de la mobilitat voluntària i absència de tota sensibilitat per sota de la zona afectada.

Pel que fa a la incidència de lesió medul·lar a Espanya és de 2,5 per cada 100.000 habitants. A Catalunya cada anys es diagnostiquen entre 140 i 160 casos nous de lesió medul·lar. Aquesta dada exclou les lesions medul·lars d’origen mèdic. La prevalença de la lesió medul·lar és d’aproximadament 500 persones per milió d’habitants.

La lesió pot ser conseqüència d’un traumatisme greu sobre la columna vertebral, d’una malaltia (tumoral, infecciosa, vascular…) o d’origen congènit (espina bífida). Segons que la lesió sigui completa o parcial, i en funció del nivell en què es produeixi, les conseqüències en seran més o menys severes.

La majoria de lesions medul·lars es produeixen de sobte, com a conseqüència d’un traumatisme, i aproximadament en la meitat dels casos l’origen n’és un accident de trànsit. En l’ordre de freqüència el segueixen els accidents laborals i els esportius. Al voltant d’un 25% dels casos tenen l’origen en malalties infeccioses, tumorals o vasculars. Es dona predominantment en persones joves.

PUBLICITAT

Segons l’Institut Guttmann les principals causes de lesió medul·lar a Espanya són els accidents de trànsit amb un 50%, en segon lloc les caigudes que representen entre un 20% i un 30%, els esports i temps de lleure representen entre un 4% i un 11% de les lesions medul·lars, accidents laborals en un 8% i finalment, a causa de violència un 1% del total de casos detectats.

PUBLICITAT

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content