El Consell Superior d’Esports (CSD) i el Comitè Paralímpic Espanyol (CPE) van instar aquest dimarts els ajuntaments espanyols que totes les instal·lacions esportives siguin accessibles per a les persones amb discapacitat.
Així ho van sol·licitar el president del CSD, José Manuel Franco, i el del CPE, Miguel Carballeda, a la trobada ‘El suport a l’esport de persones amb discapacitat, senya d’identitat’, celebrat al Centre Esportiu i Cultural de l’ONCE a Madrid en el marc de la Setmana de l’Administració Oberta, amb què el Govern desplega activitats des d’aquest dimarts fins divendres que ve per acostar les Administracions públiques a la ciutadania.
Franco va comentar que prop d’un 90% de les instal·lacions esportives públiques a Espanya són accessibles per a persones amb discapacitat i que el CSD ha sol·licitat a la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) que traslladi a les corporacions locals la necessitat de completar el 10 % restant.
“Que els ajuntaments segueixin fent esforços”, va indicar Carballeda, alhora que va subratllar que “les persones amb discapacitat tenen dret a assistir com a públic i com a esportistes practicants”.
D’altra banda, Franco va apostar per la “igualtat” i va defensar que es modifiqui l’article 49 de la Constitució Espanyola perquè substitueixi la terminologia “disminuïts físics, sensorials i psíquics” per “persones amb discapacitat”.
Carballeda va recalcar que “tots els grups polítics” estan disposats a modificar aquest article de la Constitució. “No entenc per què no es plasma d’una vegada, és una cosa que cal arreglar-ho, som quatre milions i mig de persones amb discapacitat”, va dir.
Per part seva, Franco ha considerat “una obligació ètica i moral” que totes les persones a Espanya puguin practicar esport i ha assenyalat que Espanya compta amb una “història esportiva plena d’èxits” en l’àmbit paralímpic. “Estic convençut que a París obtindrem un nivell d’èxit més gran”, va aventurar.
Carballeda va indicar que les últimes dècades s’ha avançat “molt” en aquesta matèria, si bé va afegir que “el problema són les barreres mentals”. “Aconseguir la igualtat d’oportunitats no és fàcil, com tampoc no ho va ser la integració a l’educació, però crec que l’esport és un exemple que ens ajuda a la conscienciació de la ciutadania respecte a la discapacitat”, ha postil·lat.
“Molts avenços”
Durant la jornada hi va haver una exhibició esportiva en bàsquet en cadira de rodes, atletisme i futbol per a cecs, i van acudir esportistes paralímpics com Josema Conde i Juan Fuentes (bàsquet en cadira de rodes), Eva Moral (triatló), Sergio Ibáñez (judo), Deliber Rodríguez i Lia Beel (atletisme), Miguel Úbeda (futbol per a cecs), Luis Leardy (natació) i Iraide Rodríguez (ciclisme i esquí).
Alguns van prendre la paraula per agrair al CSD, el CPE i les empreses patrocinadores que puguin practicar els seus esports.
Leardy, que va competir als Jocs Paralímpics de Seül’88 i Barcelona’92, va recordar la seva participació a la cita paralímpica sud-coreana. “A l’Estadi Olímpic pensem que estàvem en un altre planeta. Als anys 80 estàvem en una mateixa federació -d’esports de ‘minusvàlids’-, no hi havia ajuda de cap mena, havíem de tornar els xandalls perquè els usessin altres companys, els mitjans de comunicació no van explicar res, no existia el Comitè Paralímpic Internacional ni el Comitè Paralímpic Espanyol, per a la societat no existíem”, va relatar.
Ha subratllat que actualment els Jocs Paralímpics són una competició “de transcendència mundial amb audiències milionàries”, hi ha un Pla ADOP amb ajudes, els mitjans de comunicació informen dels Jocs i altres competicions, els esportistes amb discapacitat s’entrenen en centres d’alt rendiment, existeix ” suport institucional” i aquest tipus d’esport està reconegut a la nova Llei de l’Esport.
Tot i això, ha assenyalat que avui dia “no és gens fàcil” que una persona amb discapacitat practiqui esport, existeix una “bretxa enorme” entre el nombre de llicències d’aquest sector de la població i la resta de la societat, i l’esport inclusiu a l’escola, els clubs i les federacions “està lluny de ser una realitat”.
Eva Moral, que va aconseguir la medalla de bronze en triatló a Tòquio 2020, va comentar que es mou en cadira de rodes des de fa nou anys en tenir un accident practicant esport i des de llavors s’han produït “molts avenços”. “El futur és que cap nen a cap escola d’Espanya hagi de fer una feina a la biblioteca quan els seus companys estan fent educació física”, va concloure.