Dilluns, 5 juny 2023
Dilluns, 5 juny 2023
IniciDestacadesEl COCARMI rebutja els canvis que preveu aprovar el Govern central sobre...

El COCARMI rebutja els canvis que preveu aprovar el Govern central sobre incentius a la contractació de persones amb discapacitat

Si l'Avantprojecte tira endavant amb l'actual redactat afectaria a les bonificacions que reben els centres especials de treball

centres especials treball incentius seguretat social
Els CET són els centres que ocupen més persones amb discapacitat // Foto: Dincat

El Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat (COCARMI), rebutja els canvis que preveu aprovar el Govern central sobre incentius a la contractació de persones amb discapacitat, i en concret els relatius a bonificacions de la Seguretat Social.

Aquestes mesures s’inclouen a l’Anteproyecto de Ley por la que se regulan los incentivos a la contratación laboral y otras medidas de impulso y mantenimiento del empleo estable y de calidad, actualment en tràmit d’audiència pública. Els canvis en les bonificacions afectaran molt negativament l’ocupació protegida dels centres especials de treball. “És inacceptable un projecte com aquest per part d’un govern que diu ser el més social de la història”, afirma la presidenta del COCARMI, Mercè Batlle.

anunci guies d'arrel

“Les bonificacions són una eina que va costar moltíssim crear, per les quals va lluitar molta gent i essencials per a la inclusió laboral de les persones amb discapacitat, sobretot si tenim en compte les actuals taxes d’inclusió laboral: només una de cada quatre persones amb discapacitat treballa”, recorda Batlle.

Si l’avantprojecte tira endavant amb el redactat actual, les bonificacions a la Seguretat Social per contractar persones amb discapacitat podrien desaparèixer en el cas dels contractes temporals. En el cas dels indefinits es preveu el seu esglaonament; el sector tem que, a la pràctica, s’arribi també a la seva desaparició.

D’altra banda es preveu que els Centres Especials de Treball, que fins ara no pagaven bonificacions, n’hagin de pagar, cosa que pot posar en risc la rendibilitat de molts d’ells. Quant a l’empresa ordinària, el final d’aquestes bonificacions, que eren un incentiu a la contractació del col·lectiu, farà que a partir d’ara sigui encara més difícil contractar persones amb discapacitat, tot i l’obligació legal de reservar un 2 per cent dels llocs de treball a les persones amb discapacitat, obligació que té un nivell de compliment molt baix.

Per això, i en la línia del que han fet les entitats de la discapacitat d’altres comunitats autònomes a partir d’una iniciativa del Comitè Estatal de Representants de Persones amb Discapacitat (CERMI), el COCARMI ha demanat al departament de Treball que també rebutgi l’avantprojecte de llei en les conferències sectorials i demani el manteniment del règim vigent actualment. En una carta al departament, el comitè recorda que els canvis que s’introdueixin no poden ser unilaterals i sense un diàleg i consulta previs, especialment amb les comunitats autònomes, responsables directes de les polítiques actives d’ocupació, i amb les entitats representatives del sector.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content