La Confederació Estatal de Persones Sordes (CNSE) i la seva extensa xarxa associativa han fet una crida clara a través d’un manifest en commemoració del Dia Internacional de la Dona, el 8M. Aquesta demanda es centra en la necessitat imperiosa de polítiques públiques que garanteixin la protecció del col·lectiu de dones sordes i que eliminin les barreres que els impedeixen aconseguir la igualtat que els correspon per llei.
Les veus protagonistes d’aquest manifest són les de les mateixes dones sordes, procedents de les diverses federacions que conformen la CNSE, així com del Consell de la CNSE i del Consell Consultiu de Persones Majors Sordes de la CNSE. Es defineixen com a “dones sordes diverses, reals, empoderades, interseccionals, reconegudes i amb drets”, i reclamen una societat lliure de prejudicis i d’estigmes, una societat sense capacitisme, patriarcat, ni biaixos sexistes, i que eliminin les barreres de comunicació.
El manifest proposa diverses mesures destinades a garantir el ple exercici dels drets de les dones sordes. Això inclou la implementació d’una educació bilingüe no sexista en llengua de signes i bicultural, l’accés a una ocupació digna i sense bretxes de gènere o salarials, i la presència de llengua de signes i subtitulat de qualitat en campanyes informatives, recursos públics i mitjans de comunicació.
A més, es demana la presència de mediadores sordes i intèrprets de llengua de signes en diversos àmbits com centres de salut, hospitals, comissaries, jutjats, cases d’acollida i serveis d’urgència, especialment en l’atenció a dones víctimes de violència de gènere i dones migrants, refugiades i sol·licitants d’asil.
Les dones sordes criden també a impulsar bones pràctiques que facilitin la conciliació de la vida personal, familiar, associativa i laboral, així com el desenvolupament de serveis de teleassistència i acompanyament específicament adaptats a les necessitats de les dones grans sordes.
El manifest del 8M de la CNSE conclou amb una promesa ferma: “juntes, dignes i valentes continuarem avançant fins conquerir una societat on les dones sordes, en tota la seva pluralitat, estiguin i siguin ciutadanes presents”.