
Amb motiu del Dia d’Europa, el Comitè Espanyol de Representants de Persones amb Discapacitat (Cermi) ha fet una crida urgent a les institucions comunitàries per tal que reforcin la dimensió social del projecte europeu, alertant que, en l’actualitat, «la UE està abandonant el que és social». L’organització insisteix en la necessitat de situar les persones amb discapacitat «al centre de les polítiques públiques», ja que considera que «la dignitat, la igualtat i els drets humans han de continuar sent l’ànima de la Unió». En una declaració contundent, el Cermi va advertir que «sense allò social no hi ha Europa».
En el seu manifest, el Cermi expressa la seva preocupació per la «cohesió social i el benestar de les persones», que considera que «estan en risc davant de la preeminència d’interessos econòmics i de poder». L’entitat lamenta profundament que, «25 anys després de la Carta de Drets Fonamentals de la UE, les persones amb discapacitat continuen lluny d’assolir una ciutadania plena i en igualtat de condicions». A més, adverteix sobre «un perill real de dilució dels valors democràtics que sustenten la construcció europea».
Davant d’aquesta situació, el Cermi ha formulat diverses propostes concretes dirigides a les institucions de la Unió Europea. Entre aquestes, destaca la petició d’adopció immediata d’una Directiva Europea d’Igualtat de Tracte, la creació d’una Agència Europea per a l’Accessibilitat i el disseny d’una Estratègia Europea inclusiva davant de situacions de crisi i emergències. Així mateix, l’organització demana la creació d’un Fons Europeu específic per a l’accessibilitat i un Marc Financer de la Unió Europea que sigui més just i participatiu.
Un altre aspecte crucial que aborda el Cermi és el reconeixement de la discriminació múltiple que pateixen les dones i les nenes amb discapacitat. En aquest sentit, sol·licita l’adopció de mesures efectives, com ara la tipificació penal de l’esterilització forçada a la legislació europea. Per tal de donar visibilitat i impulsar el compromís institucional, el Cermi proposa declarar un Any Europeu dedicat a les dones i les nenes amb discapacitat.
En l’àmbit tecnològic, el Cermi exigeix l’establiment d’un marc ètic per al desenvolupament de la intel·ligència artificial que tingui com a objectiu evitar biaixos discriminatoris i que garanteixi la rendició de comptes davant de qualsevol vulneració de drets. Paral·lelament, sol·licita que la transició digital i ecològica incorpori de manera transversal una perspectiva inclusiva, amb la finalitat de no deixar enrere col·lectius que són especialment vulnerables, com és el cas de les persones amb discapacitat.
Finalment, el Cermi fa una crida al Parlament Europeu perquè intensifiqui la seva tasca de vigilància i lideratge, amb l’objectiu que Europa «es converteixi en un veritable espai d’inclusió i respecte als drets». El manifest conclou amb una declaració d’intencions ferma: «Ens mantindrem en alerta activa perquè cadascuna dʻaquestes exigències es tradueixi en avenços reals».