Dissabte, 7 desembre 2024
IniciRECERCA I TECNOLOGIAEl 86% de les persones amb discapacitat considera que la intel·ligència artificial...

El 86% de les persones amb discapacitat considera que la intel·ligència artificial pot millorar la seva qualitat de vida

Un informe de Randstad Research i la Fundació Randstad revela que les persones amb discapacitat valoren positivament l'impacte de la IA, tot i que encara perceben barreres per adoptar-les

El 86% de les persones amb discapacitat considera que la intel·ligència artificial pot millorar la seva qualitat de vida
Infografia referent a la intel·ligència artificial // Foto: Servimedia

Segons l’informe ‘La intel·ligència artificial des de la perspectiva de les persones amb discapacitat’, elaborat per Randstad Research i Fundació Randstad, el 86% de les persones amb discapacitat que utilitzen tecnologia creu que la intel·ligència artificial (IA) podria millorar la seva qualitat de vida. Aquest estudi, realitzat en el marc del 20è aniversari de la Fundació Randstad, reflecteix l’optimisme generalitzat entre els enquestats, amb un 45% que espera un impacte significatiu de la IA i un 41% que anticipa una millora moderada.

Àrees clau d’impacte i percepció positiva

L’estudi identifica diverses àrees clau on la IA ja és utilitzada per les persones amb discapacitat, destacant l’aprenentatge i la formació (62%), l’entreteniment (56%), la comunicació (55%), el treball (55%) i la creació de contingut (54%). Tot i aquest ús generalitzat, les millores en l’autonomia i la qualitat de vida no es perceben de manera tan estesa, sent esmentades només pel 40% dels enquestats.

Un 82% dels participants a l’informe mostra una actitud positiva cap a la tecnologia en general, i un 23% afirma que la IA podria millorar considerablement la qualitat de vida. No obstant això, un 28% es manté indecís sobre els beneficis que aquesta tecnologia podria oferir al seu dia a dia.

Bretxa entre el potencial i l’impacte real

Tot i la percepció majoritàriament positiva, Maria Viver, directora de la Fundació Randstad, destaca l’existència d’una bretxa significativa entre el potencial de la IA i el seu impacte real a la vida de les persones amb discapacitat. Segons Viver, “cal continuar treballant en dues direccions: formant els usuaris en l’ús de la IA i aplicant aquesta tecnologia de manera efectiva en els processos que duu a terme Fundació Randstad”.

Barreres per a l’adopció de la IA

L’informe també posa de manifest els principals obstacles que les persones amb discapacitat troben a l’hora de fer servir la IA. La manca de coneixement o informació sobre aquesta tecnologia és la dificultat més citada (54%), seguida de la insuficient capacitació (50%). Altres reptes inclouen les preocupacions per la privadesa i la seguretat (38%) i la manca de recursos econòmics (28%).

En conclusió, encara que la intel·ligència artificial és vista com una eina amb un gran potencial per millorar la vida de les persones amb discapacitat, l’informe subratlla la necessitat d’una formació i accés més grans a la tecnologia per maximitzar-ne l’impacte positiu.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES