Dijous, 20 març 2025
IniciINCLUSIÓ LABORALEl 72% de les empreses creu que les noves tecnologies i la...

El 72% de les empreses creu que les noves tecnologies i la IA impulsaran la contractació de persones amb discapacitat

La Fundació Adecco presenta el 13è informe sobre Tecnologia i Discapacitat que analitza el paper crucial de les tecnologies en la inclusió social i laboral de les persones amb discapacitat, destacant la seva capacitat per eliminar barreres històriques i promoure una ocupació més accessible i equitativa

noves tecnologies i ia i contractació persones amb discapacitat
Les noves tecnologies milloren la inclusió laboral de les persones amb discapacitat // Foto: Federació ASEM

Pròxim al 15 de juliol, Dia Internacional de les Tecnologies Apropiades, la Fundació Adecco, amb el suport de Keysight Technologies Spain, ha presentat el seu tretzè informe sobre Tecnologia i Discapacitat. Aquest informe aprofundeix en el paper de les noves tecnologies com a grans aliades en el procés d’inclusió social i laboral de les persones amb discapacitat, especialment en una societat cada vegada més digitalitzada.

El Dia Internacional de les Tecnologies Apropiades fa referència als avenços tecnològics que contemplen la dimensió ètica, cultural, social, econòmica i mediambiental en el seu plantejament. En aquest context, la relació entre tecnologia i discapacitat resulta especialment rellevant, ja que les persones amb discapacitat es converteixen en un objectiu estratègic per a un desenvolupament tecnològic inclusiu que, segons l’Agenda 2030, no deixi ningú enrere.

Aquest informe tradicionalment ha donat veu a les persones amb discapacitat per identificar l’impacte de les noves tecnologies en la seva vida social i laboral. De manera consistent, els resultats han mostrat que la majoria de les persones amb discapacitat tenen una percepció positiva sobre la transformació digital i el desenvolupament tecnològic, considerant que contribueixen significativament a la seva plena inclusió.

- PUBLICITAT -

La visió de les empreses sobre la Inclusió Tecnològica

Com a novetat en aquesta edició, també s’ha escoltat les empreses com a agents generadors d’ocupació. L’objectiu era aprofundir en com els processos de transformació digital poden impactar en els seus objectius de diversitat, equitat i inclusió (DE&I), especialment en la incorporació de persones amb discapacitat. S’han enquestat 123 companyies de diferents sectors d’activitat i regions d’Espanya, i els resultats obtinguts ofereixen una perspectiva interessant.

Tot i els avenços dels darrers anys, la presència de les persones amb discapacitat en el teixit empresarial continua sent deficitària. Les darreres dades del SEPE revelen que, entre gener i abril de 2024, les persones amb discapacitat han signat 32.605 contractes. No obstant això, el 71% d’aquests contractes es produeixen en l’àmbit protegit (Centres Especials d’Ocupació), mentre que només el 29% se celebra en empreses ordinàries.

Les empreses mostren una voluntat creixent d’incorporar persones amb discapacitat, però encara hi ha obstacles importants: problemes de reclutament, barreres culturals, i absència d’accessibilitat física, sensorial, i cognitiva. El 85% de les empreses ha experimentat un procés de digitalització des de la pandèmia, i gairebé tres quartes parts (72%) creuen que això repercutirà positivament en la inclusió laboral de les persones amb discapacitat, eliminant barreres històriques que tradicionalment n’han impedit la incorporació. Tot i això, un 28% considera que la transformació digital no té la capacitat per enderrocar les barreres estructurals que les persones amb discapacitat enfronten en l’àmbit laboral.

Un 40,7% de les empreses ha implementat mesures específiques per facilitar la inclusió de les persones amb discapacitat en el context de transformació digital. D’aquestes, un 85% ha adoptat tecnologies accessibles per a persones amb discapacitat visual i/o auditiva; un 32,5% han incorporat adaptacions tecnològiques per a persones amb discapacitat física, i un 13% han invertit en eines tecnològiques per a persones amb discapacitat intel·lectual.

La tecnologia té un gran potencial per eliminar barreres històriques, sempre que vagi de la mà d’un canvi cultural i d’uns líders inclusius i compromesos. Algunes de les aportacions concretes de la tecnologia al procés d’inclusió laboral inclouen:

  • Major accessibilitat de les eines de treball: Eines com lectors de pantalla, programaris de reconeixement de veu, teclats ergonòmics, impressores de braille, i interfícies adaptades permeten a les persones amb discapacitat visual, auditiva o motora interactuar amb dispositius digitals.
  • Disseny universal i inclusiu: Les aplicacions i llocs web es dissenyen d’acord amb principis d’accessibilitat universal, garantint que totes les persones usuàries puguin accedir i utilitzar els mateixos recursos.
  • Treball en remot: Plataformes com Zoom o Microsoft Teams permeten la comunicació instantània i efectiva, independentment de la ubicació física, facilitant el teletreball per a persones amb dificultats de desplaçament.
  • Programaris d’automatització: Eines que automatitzen tasques repetitives augmenten l’eficiència, productivitat i flexibilitat, resultant especialment interessants per a les persones amb discapacitat.
  • Sistemes d’intel·ligència artificial: Eines d’aprenentatge personalitzades, aplicacions que converteixen textos a formats accessibles, creació d’entorns de treball intel·ligents, i sistemes que brinden suport d’adaptació i desenvolupament en entorns laborals.

Les xarxes socials i altres plataformes han augmentat la visibilitat i la consciència sobre la realitat de les persones amb discapacitat, generant empatia i enderrocant estereotips. La Fundació Adecco ha dissenyat formacions en línia per sensibilitzar les organitzacions sobre la diversitat i discapacitat.

La revolució digital també representa un nou nínxol d’ocupació, creant noves oportunitats laborals a mesura que les empreses es digitalitzen. La formació en noves tecnologies es postula com una de les grans solucions per impulsar la contractació de persones amb discapacitat. El 75,6% de les empreses manifesta dificultats per reclutar talent amb discapacitat, i el 88,6% considera que la capacitació tecnològica seria un pont per accedir a les vacants de l’organització.

La IA com a motor d’Inclusió Laboral

La intel·ligència artificial (IA) pot ser un motor d’inclusió laboral en dues vies: facilitant l’accessibilitat i proporcionant adaptacions que eliminen o minimitzen barreres, i capacitació en àrees tecnològiques d’alta ocupabilitat com la ciberseguretat, l’anàlisi de dades o el desenvolupament web.

Segons l’estudi “Leading Through the Great Disruption” del grup Adecco, la competència digital serà la més requerida durant els propers 5 anys. Algunes de les àrees tecnològiques que més ocupació generen són el desenvolupament web, la IA i el machine learning, la ciberseguretat, la computació al núvol, i el desenvolupament d’eines de realitat virtual i/o augmentada.

Els sistemes de programari ATS (Applicant Tracking System) són cada cop més utilitzats per agilitzar els processos de reclutament. Tot i això, si els seus algorismes no contemplen criteris inclusius, poden amplificar biaixos inconscients, provocant discriminació en els processos de selecció. Només el 20,3% de les empreses utilitza IA en els processos de reclutament, i únicament un 25,2% incorpora paràmetres inclusius.

La inclusió laboral no és un procés natural, sinó que cal desenvolupar mecanismes per integrar-la als sistemes d’intel·ligència artificial. La sensibilització i el desenvolupament tecnològic, juntament amb una força laboral diversa, són factors que impulsen canvis positius en aquest àmbit.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES