Dissabte, 13 agost 2022
Dissabte, 13 agost 2022
IniciSalut MentalEl 5,4% de la població espanyola va registrar algun tipus de quadre...

El 5,4% de la població espanyola va registrar algun tipus de quadre depressiu durant el 2020

El 13 de gener se celebra el Dia Mundial de la Lluita contra la Depressió

pandèmia ha creat molts quadres de depressió
La pandèmia ha creat moments d’angoixa i soletat // Foto: Salut mental Catalunya

Aquest 13 de gener se celebra el Dia Mundial de la Lluita contra la Depressió, una commemoració que adquireix enguany una major rellevància pels estralls que està causant en la salut mental la pandèmia de la covid-19.

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) estima que més de 300 milions de persones al món pateixen depressió i és considerada com la primera causa mundial de discapacitat. Aquesta malaltia contribueix de forma important en la morbiditat i la mortalitat, ja que en els casos més greus pot conduir al suïcidi, una de les principals causes de mort al país.

Amb el dia d’avui es pretén sensibilitat, prevenir i orientar a la població sobre aquesta malaltia que tothom pot patir i pot arribar a ser crònica o recurrent.  Tot i ser tant freqüent, aquesta malaltia té associat un fort estigma que impedeix que se’n parli i que dificulti el diagnòstic.

La depressió causa tristesa, apatia, desesperança, falta d’energia, causa trastorns en el son i a la gana, mina l’autoestima, aïlla de les persones estimades, entre molts altres efectes. Aquesta malaltia, fins i tot en els casos més greus, pot ser tractada i tenir cura. Els tractaments psiquiàtric, psicològic i farmacològic poden ajudar a acabar amb aquest problema de salut mental.

Segons les darreres dades, s’ha elevat a 2,1 milions les persones que tenen algun quadre depressiu, de les quals 230 es considera que tenen depressió greu. En concret, el 5,4% de la població espanyola va registrar algun tipus de quadre depressiu en 2020.

Davant aquesta situació, a Espanya hi ha 11 psiquiatres per cada 100.000 habitants, menys de la meitat que a França (23), Països Baixos (24) o Alemanya (27) i gairebé cinc vegades menys que a Suïssa (52) . En el cas dels psicòlegs clínics la ràtio és encara menor, amb tot just sis professionals per cada 100.000 habitants, tres vegades menys que la mitjana europea.

Per aquest motiu, entitats com el Consell Espanyol per a la Defensa de la Discapacitat i la Dependència (CEDDD), ha exigit una major dotació de psicòlegs i psiquiatres en la sanitat pública, sobretot tenint en compte els creixents casos de depressió i ansietat.

El CEDDD també ha reclamat un major esforç en l’àmbit de la salut mental a l’Administració Central per apropar-se als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

Redacció/Fonts
Redacció/Fonts
El Diari de la DisCapacitat és el primer digital de la diversitat funcional a Catalunya

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES

CatalàEspañol
Skip to content