Dilluns, 24 març 2025
Inici8MEl 44% de les persones en edat laboral amb discapacitat són dones,...

El 44% de les persones en edat laboral amb discapacitat són dones, amb salaris i contractes desiguals

Les dones amb discapacitat a Espanya pateixen una taxa d'atur més alta, salaris inferiors i una formació més limitada que els homes, segons dades d'Odismet i l'INE

El 44% de les persones en edat laboral amb discapacitat són dones, amb salaris i contractes desiguals
Dona amb discapacitat treballant // Foto: Inserta Empleo

Segons les darreres dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE) recollides per Odismet, l’Observatori sobre Discapacitat i Mercat de Treball de la Fundació ONCE, el 44% de les persones en edat laboral amb discapacitat a Espanya són dones. Aquesta xifra es reflecteix a l’informe ‘L’Ocupació de les persones amb discapacitat 2023’. L’any 2023, hi havia un total de 1.946.800 persones amb discapacitat en edat de treballar, entre els 16 i els 64 anys, que representaven el 6,2% de la població total en edat laboral. Això suposa un increment del 0,2% respecte a l’any anterior.

Les dones amb discapacitat presenten una taxa de participació més baixa en el mercat laboral en comparació amb els homes (35,1% davant del 35,8%), una diferència que es veu encara més accentuada en el cas de les persones sense discapacitat (les dones tenen una taxa del 73,9%, mentre que els homes arriben al 83,1%).

Pel que fa a la taxa d’ocupació, les dones amb discapacitat tenen una ocupació del 28,3%, mentre que els homes aconsegueixen un 28,6%. En comparació amb la població en general, aquestes xifres són molt inferiors, amb un 63,7% d’ocupació per a les dones sense discapacitat i un 74,5% per als homes sense discapacitat. La taxa d’atur entre les dones amb discapacitat és del 19,4%, mentre que la taxa d’atur de les dones sense discapacitat és del 13,8%. Pel que fa als homes, la taxa d’atur de les persones amb discapacitat és del 19,9%, enfront del 10,5% de les persones sense discapacitat.

Un altre aspecte preocupant és la diferència salarial. El salari mitjà de les dones amb discapacitat és de 20.899 euros, mentre que el de les dones sense discapacitat arriba a 24.461 euros. En el cas dels homes, els que tenen discapacitat guanyen 22.938 euros, un 22,5% menys que els homes sense discapacitat, que tenen un salari mitjà de 29.609 euros.

Segons les dades de l’Enquesta de Discapacitat, Autonomia personal i Situacions de Dependència realitzada per l’INE, un 65,9% de les dones amb discapacitat tenen més de 64 anys, i un 28,5% es troben en una situació d’envelliment prematur. Les comunitats autònomes amb una major proporció de dones amb discapacitat són Galícia (11,5%) i la Comunitat Foral de Navarra (8%).

En relació amb la formació, el 57% de les persones amb discapacitat majors de 16 anys tenen estudis primaris o inferiors, i només una de cada deu persones amb discapacitat supera els estudis superiors (10,6%). En el cas de les dones amb discapacitat, el 60,8% no ha superat els estudis primaris, mentre que només un 9,4% ha obtingut formació superior. En comparació, els homes amb discapacitat presenten una distribució més equilibrada: el 51,5% no té més que estudis primaris, mentre que un 12,4% ha completat formació superior. A més, un percentatge rellevant de dones amb discapacitat (8,2%) es troben en situació d’analfabetisme, mentre que aquesta taxa és del 5,6% en homes amb discapacitat.

Pel que fa al tipus de discapacitat, les dones tenen una major proporció en discapacitats relacionades amb la mobilitat (61,1%), la vida domèstica (51,6%), l’autocura (33,9%) i l’audició (27,6%). La diferència de gènere és més evident en els processos degeneratius derivats de l’edat, que afecten el 42,2% de les dones, en comparació amb el 30,2% dels homes. D’altra banda, les causes de discapacitat més comunes entre els homes són els problemes congènits (11,3% en homes davant del 9% en dones) i els accidents (11,4% en homes en comparació amb el 9% en dones).

Pel que fa a l’assetjament, les dones amb discapacitat pateixen menys assetjament escolar o ciberassetjament (87,4% mai han patit assetjament, en comparació amb el 81,1% dels homes), però són més vulnerables a patir assetjament laboral. Així, només el 88,8% de les dones amb discapacitat mai han patit assetjament laboral, en comparació amb el 94,8% dels homes.

En termes de contractes, el 2024 es van realitzar un total de 271.765 contractes a persones amb discapacitat a Espanya, dels quals el 41% van ser per a dones, una xifra inferior a la dels homes. Els contractes per a dones amb discapacitat van caure un 1,3% respecte a l’any anterior. Aquests contractes es van distribuir entre diversos sectors, destacant els serveis amb 100.658 contractes, seguit per la indústria amb 6.700, la construcció amb 1.185 i l’agricultura i pesca amb 2.580.

Les accions per millorar la formació i ocupació de les persones amb discapacitat són part de la iniciativa de la Fundació ONCE a través de Inserta Ocupació, finançada amb fons del FSE+ de la Unió Europea, que treballa per incrementar les oportunitats laborals d’aquest col·lectiu.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

SERVIMEDIA
SERVIMEDIA
© SERVIMEDIA. Aquesta informació és propietat de Servimedia. Només pot ser difosa pels clients d'aquesta agència de notícies citant Servimedia com a autor o font. Tots els drets reservats. Queda prohibida la distribució i la comunicació pública per tercers mitjançant qualsevol via o suport.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES