
Les últimes dades proporcionades per l’IMSERSO i l’Institut Nacional d’Estadística (INE) revelen un augment del 6,3% en l’ocupació de les persones amb discapacitat durant l’any 2023. En aquest context, les dones han estat les principals beneficiades, amb 124.000 noves incorporacions a la població activa, superant així els 80.600 homes que també s’han incorporat al mercat laboral. Aquestes dades han estat publicades per Fundació Randstad i Randstad Research, coincidint amb la celebració del Dia Internacional de la Dona, el pròxim 8 de març.
Segons els informes, el 2023 va veure un total de 1,95 milions de persones amb discapacitat en edat de treballar (entre 16 i 64 anys), la qual cosa va representar un 6,3% de la població total. Dins d’aquest col·lectiu, la taxa d’activitat femenina va augmentar fins al 35,1%, apropant-se a la de la població masculina (35,8%). Això suposa un increment del 4,7% en la participació de les dones, en contrast amb una disminució del 2% en la participació dels homes.
Pel que fa a la desocupació, la reducció ha estat més accentuada en el cas dels homes, amb una caiguda del 11%, mentre que entre les dones la disminució ha estat més moderada, d’un 2%. Així, la taxa d’atur entre les dones amb discapacitat se situa en el 19,4%, mentre que en els homes és lleugerament superior, amb un 19,9%.
Aquestes dades mostren una tendència positiva per a les dones en el mercat laboral. La directora d’Acció Social i Relacions Institucionals de Fundació Randstad, María Viver, ha destacat que “és una bona notícia que les dones, i en concret les dones amb discapacitat, cada cop tinguin una participació més activa al mercat laboral”. Tot i això, Viver ha subratllat que “hem de seguir dipositant tots els nostres esforços com a societat per garantir un accés igualitari a l’ocupació per a tots els homes i dones independentment de les seves condicions”. En aquest sentit, ha remarcat que, malgrat l’augment de la participació laboral, “la taxa d’atur de les persones amb discapacitat continua sent alta” i, per tant, Fundació Randstad continua treballant per ajudar les empreses a incorporar talent divers en igualtat de condicions.
Aquesta tendència també es reflecteix en les dades de les persones ateses per Fundació Randstad durant el 2024. Un total de 2.336 persones han estat integrades en aquest període, de les quals 1.017 eren dones, la qual cosa representa un 43,54% del total. Aquestes xifres evidencien un increment en la presència femenina en els programes d’inserció laboral impulsats per l’entitat.