Dimecres, 15 gener 2025
IniciINCLUSIÓ LABORALEl 27% de les persones amb discapacitat actives al mercat laboral ...

El 27% de les persones amb discapacitat actives al mercat laboral tenen estudis superiors

Un estudi de la Fundació Randstad mostra que tenen una major taxa d’activitat (54%) i una menor taxa d’atur (13%)

infografia nivll activitat formacio persones discapacitat
Infografia de la distribució de les persones actives (amb i sense discapacitat) segons tipus de formació // Foto: Randstad/INE

La Fundació Randstad, juntament amb Randstad Research, ha analitzat l’ocupabilitat de les persones amb discapacitat en funció del nivell d’estudis a partir de les dades de l’Enquesta de les persones amb discapacitat publicada per l’INE al desembre de 2020.

Segons aquestes dades, a Espanya hi ha 1,93 milions de persones amb discapacitat en edat de treballar (16 a 64 anys), cosa que representa un 6,3% de la població total en aquest rang d’edat. Una de les característiques d’aquest col·lectiu és la baixa participació al mercat laboral. Tan sols 664 mil persones estan actives i presenten una taxa d’activitat del 34% molt allunyada del 76% persones sense discapacitat.

El 2020, les persones d’aquest col·lectiu amb nivells molt baixos de formació representaven un 10% del total i encara que aquest percentatge duplica el de les persones sense discapacitat (5,5%), la seva tendència és decreixent (el 2014 aquest grup representava un 17%).

-PUBLICITAT-

Els estudis secundaris han estat la principal opció formativa per a les persones amb discapacitat i el 2020 suposaven un 63% del total d’actius amb aquest nivell formatiu, superior al de les persones sense discapacitat (51%). Més de la meitat de persones amb discapacitat en edat de treballar tenen nivells formatius mitjans.

Finalment, el percentatge de persones actives amb estudis superiors ja representa un 27%, molt allunyat del percentatge de les persones sense discapacitat (43%), però amb una clara tendència a l’alça.

Si s’atén l’evolució des del 2014, es pot dir que hi ha 90.000 persones més discapacitat que han accedit a estudis secundaris i/o universitaris, fent que aquests nivells formatius guanyin pes al conjunt de la població en edat de treballar amb discapacitat.

Pel que fa als estudis secundaris, l’evolució de les persones amb discapacitat ha tingut també un creixement important del 20% des del 2014, no així les persones sense discapacitat la taxa és negativa en disminuir el nombre de persones amb aquest nivell de formació.

L’ocupació dels universitaris amb discapacitat ha crescut un 44% des del 2014 

En una altra anàlisi publicada recentment sobre el mercat de treball de les persones amb discapacitat, s’apuntava que el 2020 les persones ocupades van arribar al mig milió i aconseguia la xifra més alta des del 2014, amb una taxa d’ocupació del 26,7%.

Des del 2014 més de la meitat de les persones ocupades amb discapacitat han cursat estudis de secundària o ha acudit a algun tipus de programa formatiu inserció laboral. Aquest nivell formatiu és el més habitual entre el col·lectiu de la discapacitat, encara que els ocupats amb estudis superiors també n’ha augmentat el pes i ja representen més del 30% de tots els ocupats amb discapacitat.

La formació, fonamental per a la inserció laboral

Les persones amb discapacitat guanyen presència al mercat laboral a mesura que la seva formació és més gran. Així, entre les persones amb discapacitat sense estudis, la taxa d’activitat i ocupació només és del 16% i de l’11% respectivament; i tanmateix en els casos en què s’han finalitzat estudis superiors, les taxes d’activitat i ocupació pugen fins al 53% i el 47% respectivament. És a dir, el nivell de formació és una garantia per a la incorporació al mercat de treball de les persones amb discapacitat.

Pel que fa a les taxes d’atur, igualment, el nivell de formació té una incidència positiva a l’atur d’aquest col·lectiu, atès que, a més nivell de formació, menys nivell de formació atur. Així, la diferència entre les taxes d’atur entre les persones amb nivells formatius baixos (34%) i les que tenen estudis superiors (13%) és de 20 punts percentuals.

El compromís amb la formació de la Fundació Randstad 

L’últim any, la Fundació Randstad ha destinat 470.000 euros en formació, cosa que ens ha permès formar 2.558 persones, més del 15% respecte de l’any anterior. Segons les dades de la Fundació, el 77% de les persones que han realitzat les seves formacions una ocupació, fet que suposa un augment del 13% en comparació del 2020.

“Creiem que la formació i el desenvolupament del talent són clau per millorar la ocupabilitat i assegurar la integració social i laboral de les persones amb discapacitat en el nou context del mercat laboral”, assegura María Viver, directora de la Fundació Randstad.

Secció patrocinada per
FECETC color logo

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES