Dimecres, 22 març 2023
Dimecres, 22 març 2023
IniciInclusió SocialECOM reivindica garantir el dret al joc inclusiu dels infants i famílies...

ECOM reivindica garantir el dret al joc inclusiu dels infants i famílies amb discapacitat a tots els municipis de Catalunya

Sumant-se a la iniciativa europea ‘Streets for Kids’ (“Carrers oberts per a la infància”)

joc inclusiu als municipis
La Síndica va indicar que els parcs infantils afavoreixen la integració dels infants amb discapacitat // Foto: EP

ECOM ha reivindicat avui garantir el dret al joc inclusiu als infants i famílies amb discapacitat física i/o orgàniga a tots els municipis de Catalunya en el marc de la iniciativa europea “Streets for Kids” (“Carrers oberts per la infància”).

anunci guies d'arrel

L’entitat remarca que el dret al joc és un dret reconegut tant a la Convenció dels Drets de l’Infant (a l’article 31), com a la Convenció dels Drets de les Persones amb Discapacitat (a l’article 30). Aquesta última, estableix que les Administracions públiques han d’assegurar que els infants amb discapacitat tinguin igual accés que els altres infants a la participació en activitats lúdiques, recreatives, de lleure i esportives.

Banner Col·lectiu Ronda 300x600

 En aquest sentit, ECOM reivindica que els espais de joc no només han de permetre l’entrada dels infants o de les famílies amb discapacitat física i/o orgànica, sinó que també han de contenir elements adaptats i inclusius per poder jugar amb la resta d’infants. Per això, ECOM insisteix que la manca d’oferta lúdica i de lleure inclusiva és una qüestió de vulneració de drets i una obligació legal i moral que els ajuntaments.

Cal recordar que, gràcies a l’impuls de diferents famílies i entitats, des d’ECOM els darrers anys s’ha intensificat el treball de l’accessibilitat des de la mirada de la infància, incidint especialment en la manca d’espais de lleure i elements de joc inclusius de proximitat a la gran majoria de municipis de Catalunya.

A la Ciutat Comtal des de 2016 diverses famílies han estat denunciant la manca d’accessibilitat dels parcs, i també la Sindicatura de Greuges de la ciutat va actuar d’ofici, posant de manifest que només 10 de les 856 àrees de joc infantil incloïen elements de joc inclusius en aquell moment. A data d’avui a la ciutat de Barcelona ja es comptabilitzen 26 àrees, però la situació de discriminació se segueix perpetuant, tot i haver-se posat en marxa el Pla de joc, perquè els espais nous o remodelats sovint no han incorporat ni criteris d’accessibilitat ni cap element de joc inclusiu. En aquesta línia, ECOM és especialment crítica amb els anomenats “jocs singulars”, ja que han suposat una despesa de recursos públics molt important i continuen excloent els infants i famílies amb discapacitat, contravenint diferents normatives i les pròpies Convencions de l’ONU tant d’infància com de discapacitat.

Una situació compartida per tots els municipis

ECOM insisteix en la importància de l’aprovació del Decret d’Accessibilitat de Catalunya per avançar en l’exercici del dret al joc de manera equitativa a tot el territori català. L’entitat també posa de manifest la necessitat de generar fórmules àgils i senzilles, compartides per tots els municipis catalans, que permetin la col·locació d’elements inclusius en espais de joc preexistents, de forma consensuada amb les famílies de la localitat. Així com, que es garanteixin els plecs de condicions tècniques de les noves instal·lacions i de les remodelacions sempre incorporin criteris d’accessibilitat i inclusió. Una demanda concreta que les famílies amb discapacitat ja han traslladat, per exemple, a l’Ajuntament de Barcelona i que acaba de veure la llum fa una setmana. 

Per altra banda, una de les reivindicacions de les famílies i de les entitats que actualment genera més resistència és la instal·lació de gronxadors per a infants amb cadira de rodes. En aquest sentit, tant ECOM com les famílies i les altres entitats, aposten per explorar les diferents opcions disponibles al mercat actualment, redissenyar l’entorn i l’element si fos necessari, sempre prioritzant els models que poden fer servir els infants amb la seva pròpia cadira de rodes. Així com també es demana que s’implementin campanyes educatives i de conscienciació sobre la necessitat de respectar i cuidar el que ens envolta per tal de garantir-ne un bon ús i gaudi amb seguretat. 

Obrir la mirada sobre el joc i el lleure inclusiva

ECOM també insisteix que el dret al joc i al lleure dels infants i joves (amb i sense discapacitat) als municipis inclou també les intervencions als patis escolars i dels instituts amb una mirada coeducativa (tenint en compte la perspectiva i els rols de gènere) i inclusiva, així com totes aquelles activitats lúdiques que es puguin organitzar a l’espai urbà quotidianament o per algun esdeveniment concret. 

En aquesta línia, ECOM apunta a la importància de comptar amb carrers de trànsit pacificats a les ciutats (especialment al voltant dels centres educatius i equipaments similars) per tal de generar espais més segurs, accessibles i saludables que promoguin l’autonomia i el joc de tots els infants i joves de manera inclusiva. Promovent d’aquesta manera la interrelació, la generació de vincles i l’educació des dels valors de la diversitat de tots i totes. Per tal d’aconseguir-ho, la Federació demana fer ús dels fons europeus “Next Generation” vinculats a mobilitat, ja que uns carrers més accessibles i amables promouen els desplaçaments de proximitat a peu així com l’estada i gaudi de l’espai públic en igualtat d’oportunitats. 

Així mateix, ECOM continuarà treballant aquest any amb entitats, famílies, professionals i administracions públiques per promoure ciutats més jugables i coeducadores des de la inclusió i la diversitat a través del seu projecte “Ciutat Viva”, generant espais d’enxarxament i acció col·lectiva arreu del territori català. En paral·lel, i dins també del marc de la iniciativa “Streets for Kids”, diferents famílies participants del grup de treball d’ECOM han organitzat també una trobada lúdico-reivindicativa per al dissabte 7 de maig de 12h a 14h a la Plaça Sant Jaume de Barcelona

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content