ECOM publica les guies “Igualtat de drets i oportunitats a la feina” coincidint amb el Dia del Treball

Una adreçada a la ciutadania i l’altre a professionals en l’àmbit de la inclusió laboral

guies ecom drets feina discapacitat
La taxa d’ocupació de les persones amb discapacitat a Catalunya és del 24,3% // Foto: Fundació MAP

Coincidint amb el Dia Internacional del Treball, ECOM ha donat a conèixer dues guies que ha publicat sota el títol “Igualtat de drets i oportunitats a la feina”, que aborden la igualtat d’oportunitats a la feina des del vessant dels drets de les persones.

Les dues guies (una adreçada a la ciutadania i l’altra a professionals de la inclusió laboral) pretenen, d’una banda, fomentar entre les persones el coneixement del propis drets i informar-los de recursos gratuïts per facilitar i fomentar la denúncia de qualsevol situació

Banner Col·lectiu Ronda 300x600

de vulneració d’aquests drets –amb l’objectiu també de promoure el seu empoderament–; i, de l’altra, capacitar els i les professionals de l’àmbit de la inclusió laboral en aquesta matèria –perquè puguin assessorar i acompanyar els seus usuaris i les seves usuàries– i proporcionar-los informació sobre la legislació vigent i els recursos gratuïts existents per denunciar qualsevol situació discriminatòria.

Les guies han estat fruït d’un procés participatiu on hi han participat més de 140 persones amb discapacitat i professionals de la inclusió laboral per tal de recollir les seves experiències i elaborar els indicadors de vulneració.

BANER_300X250

Tal i com explica Antonio Guillén, president d’ECOM “el que volem estimular amb aquestes guies és que qualsevol situació de vulneració dels drets de les persones surti a la llum i es denunciï perquè està comprovat que els drets no és suficient tenir-los reconeguts sinó que cal reivindicar que es puguin fer efectius i defensar-los dia a dia”.

La inserció laboral, una assignatura pendent

Les xifres no deixen cap mena de dubte que la inserció laboral de les persones amb discapacitat és una assignatura pendent. Segons dades de l’Observatori sobre discapacitat i mercat de treball de la Fundación ONCE (ODISMET), només una de cada quatre persones amb discapacitat està actualment ocupada a Espanya. Pel que fa a Catalunya la taxa d’activitat de les persones amb discapacitat és del 23,4% (a Espanya, del 33,9%) enfront del 81,8% de les persones sense discapacitat (a Espanya, del 78,1%). Pel que fa a la taxa d’ocupació de les persones amb discapacitat a Catalunya és del 24,3% (a Espanya, del 23,4%), a diferència de les persones sense discapacitat, que és del 66,8%. I quant a la taxa d’atur, en les persones amb discapacitat a Catalunya és del 32,1% (a Espanya, del 31%) i en les persones sense discapacitat del 18,3%.

Pel que fa a la contractació, segons l’informe, a Catalunya es van fer 13.730 contractes específics a persones amb discapacitat, el 75% dels quals tenia caràcter temporal. D’aquests, 8.647 es van fer a través de Centres Especials de Treball (CETs). Quant als salaris, el de les persones amb discapacitat són un 17,1% menor que els de la població sense discapacitat.

Més greus són les xifres si les emmarquem en una anàlisi per gènere, on la dona pateix una doble discriminació, per raó de discapacitat i per raó de gènere. En el global d’Espanya la

taxa d’ocupació és del 22,8%, encara menor que la dels homes amb discapacitat, que és del 23,8%; i la taxa d’atur del 31,1% (mentre que la dels homes és del 30,9%). Cal destacar també que del total de contractes formalitzats a persones amb discapacitat, el 2015, només el 39,4% van ser per a dones.

Davant d’aquest greu situació ECOM demana més mesures i més finançament per “garantir a les persones amb discapacitat l’accés a un treball digne, estable i de qualitat, ja que la inserció laboral és una de les vies més importants per avançar cap a la inclusió social d’aquestes persones”. “Cal que tots els agents implicats treballem una política global d’inserció en el món del treball, tant en l’empresa ordinària com en el mercat protegit, que incorpori la perspectiva de gènere i mesures d’acció concretes dirigides als joves amb discapacitat. I també mesures que millorin el finançament de les polítiques d’inserció laboral del col·lectiu”, afegeix Guillén.

Sigues el primer a opinar

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu no serà publicada


*