Dimarts, 19 octubre 2021
IniciAccessibilitat UniversalECOM organitza un cicle de webinars i tallers virtuals amb motiu de...

ECOM organitza un cicle de webinars i tallers virtuals amb motiu de la Setmana Europea de la Mobilitat

Estaran centrats en la pacificació del trànsit, la mobilitat en bici i les aliances entre entitats

cartell setmana europea de la mobilitat
Cartell de la Setmana Europea de la Mobilitat // Foto: Ajuntament de Barcelona

Amb motiu de la Setmana Europea de la Mobilitat, que se celebra del 16 al 22 de setembre, ECOM organitza la segona edició del cicle virtual “ECOMobilitza’t per uns pobles i unes ciutats més accessibles i sostenibles”, un projecte que enguany se centrarà en les pacificacions de trànsit, la mobilitat en bicicleta i les aliances entre les entitats.

Aquest any, la Setmana Europea de la Mobilitat, una iniciativa que pretén promoure hàbits de mobilitat més sostenibles, segurs i saludables com són els desplaçaments a peu, en bicicleta o en transport públic, s’ha centrat en l’àmbit de la salut i se celebra sota el lema “Per la teva salut mou-te de forma sostenible”. 

ECOM considera que l’accessibilitat està directament vinculada a la mobilitat sostenible i segura perquè una mobilitat dissenyada tenint en compte la diversitat de la ciutadania, l’edat, el gènere o la discapacitat, és una mobilitat més segura, justa i equitativa. Per aquest motiu, i a diferència del primer cicle, enguany ha posat el focus sobre dos dels grans temes que han agafat més embranzida arran de la pandèmia de la COVID: les actuacions fetes per pacificar el trànsit i donar més espai als i les vianants (amb iniciatives com les “superilles” o “Obrim Carrers”, entre d’altres) i l’impuls de l’ús de la bicicleta i la seva infraestructura.

L’objectiu d’aquest cicle és crear un espai de coneixement obert i formar a les persones amb discapacitat per tal que siguin agents actius als seus territoris. 

Un cop acabat el cicle, amb el resultat del treball desenvolupat a les dues sessions (el webinar de capacitació i el taller), ECOM desenvoluparà una sèrie de materials d’accés obert perquè els pugui fer servir tothom (sota llicències creative commons), amb propostes d’actuacions en aquests àmbits per millorar l’accessibilitat i la igualtat d’oportunitats de les persones amb discapacitat física i/o orgànica.

El programa

El primer webinar de capacitació serà el dimarts 21 de setembre i comptarà amb la Sílvia Casorrán, adjunta a la Gerència de l’Arquitecte en Cap de l’Ajuntament de Barcelona, per valorar l’impacte de les pacificacions urbanes i l’impuls d’iniciatives com les “superilles” en la salut i la vida quotidiana de la ciutadania, i els reptes i oportunitats que suposen per millorar l’accessibilitat i incorporar la mirada feminista a l’entorn urbà. A partir d’aquesta primera sessió, el dijous 23 de setembre, es desenvoluparà el taller on es compartiran problemàtiques i propostes de solució per millorar els projectes de pacificacions i illes de vianants (arreu del territori català) amb l’objectiu de garantir l’accessibilitat i la incorporació de la perspectiva de gènere.

El segon webinar de capacitació, el dimarts 28 de setembre, comptarà amb Ruth Lamas, responsable de l’Oficina Metropolitana de la Bicicleta i coordinadora tècnica de la Red de Ciudades por la Bicicleta, amb qui es tractaran els reptes i les oportunitats que suposa tenir en compte la diversitat humana i les cures en les iniciatives de l’ús de la bicicleta com a mitjà de transport sostenible, i com integrar les estructures ciclables a la xarxa urbana garantint l’accessibilitat. En el taller que organitzarem arran d’aquest webinar, el dijous 30 de setembre, es compartiran propostes i estratègies per promoure que les iniciatives de l’ús de la bicicleta com a mitjà de transport sostenible tinguin en compte la diversitat humana. Entre els temes que es parlaran en el taller, es tractarà la inclusió de les bicicletes adaptades, i les cures, així com de quina manera es poden millorar les estructures ciclables per garantir l’accessibilitat universal als nostres municipis.

La última sessió, que se celebrarà el dia 5 d’octubre sota el títol “ECOMobilitza’t: a la mobilitat sostenible i accessible sumem totes!”, constarà d’una trobada oberta en què participaran com a panelistes entitats de referència de l’àmbit de la mobilitat i la sostenibilitat membres de diferents Consells de Mobilitat, i compartiran com s’organitzen a l’hora d’impulsar accions als diferents territoris i com incorporen la diversitat i la perspectiva de gènere. L’objectiu és promoure el treball conjunt entre entitats i persones amb discapacitat, per tal que tothom pugui sumar de manera activa generant transformació des de les diferents demarcacions catalanes.

Aquesta segona edició del projecte “ECOMobilitza’t per uns pobles i unes ciutats més accessibles i sostenibles!”, compta amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i la Fundación ONCE, i s’emmarca també dins de les accions que desenvolupa ECOM, vinculats als Objectius de Desenvolupament Sostenible i l’Agenda 2030.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de les últimes notícies del món de la diversitat funcional a Catalunya

Fes-te subscriptor Premium

Si vols tenir accés a totes les notícies publicades al Diari, l'agenda del sector, i informació sobre subvencions, ajudes, convocatòries, recursos i moltes més coses, subscriu-te a la Newsletter Premium

Redacció/Fonts
diari de la Discapacitat / El digital de la diversitat funcional a Catalunya

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES