Dijous, 7 desembre 2023
- PUBLICITAT -spot_img
IniciDRETSECOM demana que es garanteixi el dret a vot de les persones...

ECOM demana que es garanteixi el dret a vot de les persones amb discapacitat física i/o orgànica en les eleccions del 23J

La federació ha enviat al Ministeri de l’Interior un document amb recomanacions per fer unes eleccions accessibles

campanya 25N diba
dret a vot eleccions 23J
Les persones amb discapacitat han de poder exercir el seu dret a vot // Foto: ECOM

ECOM, entitat que defensa els interessos de les persones amb discapacitat física i/o orgànica a Catalunya ha enviat el Ministeri de l’Interior un document amb recomanacions per afavorir que aquest col·lectiu pugui votar en igualtat de condicions que la resta de la ciutadania en les properes eleccions generals del 23 de juliol.

Aquesta acció de la federació s’ha produït després de tornar a tenir constància de vulneracions patides en l’exercici del dret a vot en les passades eleccions municipals del 28M. Conjuntament amb la seva entitat federada ASSIDE, ECOM va denunciar el passat mes de juny una vulneració greu en l’exercici del vot patida per una persona amb discapacitat física i/o orgànica a Deltebre (Tarragona). Concretament va ser el cas d’una dona en cadira de rodes que no va poder accedir al col·legi electoral per manca d’accessibilitat, i van haver de sortir fora per recollir el seu vot, privant-la d’introduir personalment el seu vot dins l’urna i assegurar-se que es feia efectiu.

cançons que acaben en fade out

La federació denuncia que aquesta i altres situacions similars es continuen produint tot i que el Reial Decret 422/2011 pel qual s’aprova el Reglament sobre les condicions bàsiques per a la participació de les persones amb discapacitat a la vida política i en els processos electorals menciona explícitament l’obligatorietat de “garantir que els col·legis electorals siguin accessibles i preveu, en cas que no ho siguin, que les juntes electorals competents adoptin les mesures necessàries”.

A més, el dret a vot de les persones amb discapacitat en igualtat de condicions que qualsevol altre ciutadà i/o ciutadana està reconegut a la Convenció dels drets de les persones amb discapacitat de l’ONU, una convenció a la que Espanya es va adherir en 2006.

Campanya 25N Diputació de Barcelona

El document elaborat per ECOM com a acció preventiva inclou recomanacions tant en l’accés fins arribar al col·legi electoral (on s’incideix en la necessitat d’una bona connectivitat dels col·legis electorals i la necessitat que hi hagi connexió amb transport públic accessible) com en les condicions d’accessibilitat per accedir al col·legi electoral i/o per moure’s pel seu interior; i les característiques del mobiliari, que també ha de ser accessible per a totes les persones (aquí les recomanacions són sobre l’alçada i les condicions d’accessibilitat de les meses i també de les prestatgeries on es dipositen les paperetes de vot).

També es fa una menció al fet que les persones amb discapacitat podrien anar acompanyades d’un familiar, un assistent personal o alguna altra professional de suport, per si ho requereixen, les ajudin a exercir el seu dret a vot, i s’explica que cal permetre que aquesta persona l’acompanyi en tot moment i li doni el suport necessari.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content