Dimecres, 30 novembre 2022
Dimecres, 30 novembre 2022
IniciInclusió LaboralECOM demana més ajuts a l’ocupació de les persones amb discapacitat davant...

ECOM demana més ajuts a l’ocupació de les persones amb discapacitat davant la greu crisi generada per la pandèmia

El col·lectiu ha estat un dels més afectats per la Covid a nivell social i laboral

persona amb discapacitat treballant ordinador
La crisi del coronavirus ha impactat fortament en els treballadors amb discapacitat // Foto: ADFO

ECOM, entitat que defensa els drets de les persones amb discapacitat física i/o orgànica, i les seves entitats federades, MIFAS, ASPID, ADFO i FEM, demanen més ajuts a l’ocupació de les persones amb discapacitat física i/o orgànica, davant la greu crisi social i econòmica derivada de la pandèmia i l’agreujament de les dificultats d’inclusió que ja fa mesos que observen les entitats.

Des d’ECOM consideren que davant l’actual context es necessari implementar urgentment mesures que millorin la incorporació de les persones amb discapacitat al mercat laboral. “Cal que les administracions públiques contempli més ajuts transversals a les Polítiques Actives d’Ocupació, que tinguin en compte a tots els agents implicats en l’ocupabilitat de les persones amb discapacitat física: les entitats socials, les empreses i els Centres Especials de Treball”, reclama Antonio Guillén, president d’ECOM. “La tasca que fem les entitats socials especialitzades en la inclusió laboral de les persones amb discapacitat és fonamental per afavorir la inserció del col·lectiu al mercat de treball, per la qual cosa cal dotar-les de recursos perquè puguin continuar treballant”, reivindica Guillén. “Les entitats hem estat al costat de les persones durant tota la pandèmia, i hi continuarem estant, com sempre, i hem adaptat la nostra forma de treballar a la no presencialitat per no deixar-les desateses. Això vol dir que hem hagut de flexibilitzar els programes, sense saber quines conseqüències tindria aquesta nova metodologia per a les entitats i sense comptar amb un finançament extra per a aquest sobreesforç que s’ha fet”, explica.

Banner 300x250px EnBucle3

En aquest sentit, ECOM reivindica més finançament a les entitats socials -actualment només poden accedir als ajuts SIOAS– amb programes d’inclusió laboral i més flexibilitat en aquests programes, per tal que s’adeqüin a les necessitats de cada territori.

ECOM també demana més estabilitat en el règim de finançament d’aquests serveis especialitzats, a través d’un sistema concertat amb l’administració pública. És a dir, que els serveis d’inclusió laboral de les entitats socials passin a formar part de la cartera de serveis de l’administració.

D’altra banda, des de l’entitat també reclamen al Govern que s’impulsin línies de suport al teixit empresarial i productiu per tal que es pugui mantenir l’ocupació i perquè es pugui generar nous llocs de treball, i afrontar la recuperació econòmica i social del país. “Calen subvencions per als salaris de persones amb discapacitat i ajudes per a l’adaptació de llocs de treball o per a l’adquisició d’ajudes tècniques per tal d’afavorir la contractació de les persones amb discapacitat física”, reclama Guillén.

Dins d’aquestes línies de suport al teixit empresarial, ECOM sol·licita, de manera específica, ajuts extraordinaris i urgents per als Centres Especials de Treball, per poder mantenir l’ocupació de les persones amb discapacitat que hi treballen i per poder garantir la seva sostenibilitat i viabilitat.

La Covid agreuja la inclusió laboral del col·lectiu

Segons les dades més recents de l’Observatori sobre la Discapacitat i el Mercat de Treball a Espanya (Odismet), des dels inicis de la pandèmia el 37% de les persones amb discapacitat s’han vist afectades per un ERTO, mentre que aquesta dada és del 3% en la resta de la població.

Antonio Guillén, president de l’entitat, manifesta que “aquesta circumstància ens angoixa perquè tot i que els ERTOs prohibeixen l’acomiadament en els 6 mesos de la seva finalització, moltes empreses han expressat que no creuen que sigui possible tornar a reincorporar el personal quan s’acabin les pròrrogues, cosa que ens preocupa perquè les persones amb discapacitat tenen més dificultat per sortir de l’atur”. L’estudi de l’Odismet també senyalava que el 29% de les persones amb discapacitat a Espanya es trobava a l’atur al maig del 2020, una dada que estava en el 25,1% el 2019. A Catalunya, l’Observatori del Treball i Model Productiu va publicar aquest febrer 2021 que aquesta dada al territori català es trobava en el 24,9% el 2019.

En aquest escenari, ECOM reclama que les administracions facin els pagaments de les prestacions a temps i que s’asseguri que no es tornen a donar retards en els ingressos d’aquestes. “És inadmissible el retard en els pagaments d’aquestes prestacions, perquè incrementa la vulnerabilitat del col·lectiu de persones amb discapacitat i, a més comporta més risc d’exclusió social i l’increment de la desigualtat que ja pateixen les persones”, adverteix el president de l’entitat. “Durant tots aquests mesos els ingressos d’aquestes persones han disminuït però les despeses han seguit sent les mateixes”, recalca Guillén. ECOM considera que és imprescindible la modernització immediata del SEPE, el servei estatal públic de treball, i de les Oficines de Treball de la Generalitat (OTG).

Les persones amb discapacitat són un dels col·lectius en situació de major vulnerabilitat i més risc de pobresa. Les dades de l’últim informe de l’estat de la pobresa de l’EAPN -estudi publicat l’octubre de 2020 que recull dades del 2019- indicaven que una de cada tres persones amb discapacitat (el 32,5%) estava en risc de pobresa i/o exclusió. I és que cal recordar que les persones amb discapacitat tenen un greuge econòmic comparatiu d’entre 17.700 i 41.200 euros anuals de mitjana, pel sobrecostos que els suposa viure amb un discapacitat, com constata l’estudi de l’Ajuntament de Barcelona, actualitzat el 2019.

Per últim, l’entitat ha volgut fer referència a la bretxa digital que pateixen les persones amb discapacitat. En aquest sentit reclama a les administracions públiques ha de garantir plenament l’accessibilitat i considera que, a l’hora de digitalitzar els serveis que ofereixen les administracions, no s’ha tingut en compte la bretxa digital que pateix el col·lectiu de persones amb discapacitat. “No s’està donant un accés equitatiu amb igualtat d’oportunitats a les persones amb discapacitat perquè la tecnologia que s’utilitza no és accessible, i és que en aquest procés de digitalització de les administracions ha prevalgut la urgència de posar en marxa l’administració digital per a proporcionar l’atenció ciutadana, al fet que aquests serveis siguin accessibles i inclusius per a les persones amb discapacitat”, conclou Antonio Guillén.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES

CatalàEspañol
Skip to content