Diumenge, 2 abril 2023
Diumenge, 2 abril 2023
IniciCovid-19Drets Socials i Salut actualitzen els protocols COVID de les residències per...

Drets Socials i Salut actualitzen els protocols COVID de les residències per recuperar la normalitat

Les visites i les sortides eliminen la limitació de persones i de durada

nous protcols covid als centres residencials
Els nous protocols tenen la prioritat de recuperar la normalitat // Foto: Arxiu

El Departament de Drets Socials i el Departament de Salut han actualitzat el Pla sectorial de la gestió de la COVID davant la situació epidemiològica actual, amb la prioritat de recuperar la normalitat convivencial i les activitats en els centres residencials, mantenint encara certes mesures de prevenció i seguretat. L’àmbit residencial ha participat també en aquesta actualització.

campanya atenció sanitaria

El document estableix nous criteris i la relaxació d’algunes mesures per adaptar el funcionament dels centres a aquesta nova etapa que s’obre amb la vacunació massiva de residents (96,7% amb la pauta completa) i treballadors (91,3%), i un cop superada l’última onada produïda per la variant Delta.

Banner Col·lectiu Ronda 300x600

La nova versió del protocol busca la normalització de les visites i de les sortides dels residents, i que es recuperin activitats individuals i grupals, perquè són un element clau per al benestar emocional dels residents. En les residències amb categoria verda, en les que les persones residents no estan exposades al virus, les visites de familiars, amics i cuidadors no tindran limitat el número de visitants ni la durada de les mateixes, tot i que mantindran la cita prèvia. També es normalitza la possibilitat de fer visites a les habitacions dels residents. Mantenint les mesures de protecció recomanades (mascareta quirúrgica i rentat de mans), es podrà mantenir contacte físic amb tots els residents durant les visites dels familiars i amics, per tal que la persona resident pugui gaudir dels beneficis terapèutics de la visita. Així, es recuperarà tant l’horari com la durada de les visites que es tenia abans de la pandèmia, adaptant-ho només a les condicions físiques que permetin garantir les mesures de protecció.

En el cas de les residències en situació groga, en les que hi ha presència del virus, es normalitza el règim de visites en les zones habilitades, però sense contacte directe dels visitants. Aquest contacte directe es podrà donar en residències grogues i vermelles quan el suport i el procés d’atenció a les persones ho aconsellin i, especialment, en situació de final de vida, fent ús de les mesures de protecció.

Pel que fa a les sortides, tant siguin curtes d’una estona, com de dies, no tindran cap limitació ni en número ni en durada. En el cas de sortides superiors a 3 setmanes, les persones no vacunades o incorrectament vacunades s’hauran de realitzar una prova PCR i fer posteriorment un aïllament.

Grups de convivència de 25 persones

Es mantenen els grups estables de convivència, però podran arribar a ser de fins a 25 persones –segons les possibilitats organitzatives de la residència– en les residències en situació verda per millorar la interrelació entre les persones que viuen als centres residencials.

Els nous ingressos de persones correctament vacunades, o que hagin passat la infecció per la COVID-19 en els 3 mesos previs no requeriran cap prova de cribratge ni quarantena inicial en les residències amb una cobertura vacunal de les persones residents del 85% o superior.

Les mesures de normalització convivencial i de l’activitat es fan de manera compatible amb la minimització del risc de contagi, mantenint des de la residència les mesures de prevenció, i una tasca important d’informació i assessorament a les persones visitants, amb la qual es comparteixi la responsabilitat per garantir la seguretat de tota la comunitat convivent.

Cribratges a professionals

Els cribratges a les persones professionals s’adaptaran a la situació epidemiològica actual, i els i les treballadores correctament vacunades mantindran una PCR quinzenal, mentre que serà setmanal per les no vacunades o incorrectament vacunades.

En el cas dels professionals externs, com ara podòlegs o perruquers, i els col·laboradors esporàdics que tinguin contacte directe amb els residents i que estiguin correctament vacunats, no es realitzarà cap test de cribratge. En el cas de no estar vacunats o estar incorrectament vacunats, abans d’accedir a la residència caldrà que portin un TAR negatiu fet en les 72 hores anteriors.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content