Dilluns, 5 juny 2023
Dilluns, 5 juny 2023
IniciEsport AdaptatEl Tercer Sector Social va haver de contractar més de 100.000 persones...

El Tercer Sector Social va haver de contractar més de 100.000 persones l’any passat per fer front al context de pandèmia

La Confederació presenta una radiografia ‘Estat i evolució de l’ocupació de les entitats socials de Catalunya’

tercer sector social contractar professional per la pandèmia
Les entitats socials s’han tingut que reforçar per mantenir l’atenció a les persones // Foto:Arxiu

La Confederació ha presentat els resultats de la segona radiografia de l’Anuari 2021 del Tercer Sector Social de Catalunya en relació a l’estat i evolució de l’ocupació a les entitats socials catalanes, destacant que, per primera vegada després de anys, el Tercer Sector Social assoleix els nivells d’ocupació que tenia l’any 2011, que era de 100.000 treballadores, i supera la greu davallada del 2014, quan només es van contractar 86.000 persones. 

L’increment de la contractació experimentat l’any 2020 (es va arribar a les 104.000 persones) respon, en gran part, al context COVID-19 i a la necessitat de reforçar els equips de treball per assegurar la continuïtat de l’atenció a les persones.

anunci guies d'arrel

Tot i això, aquest increment d’ocupació, que representa un 3% de la població activa de Catalunya, s’ha fet sense el finançament suficient i necessari per part de les administracions públiques.

De fet, els contractes de substitució gairebé s’han triplicat arribant al 20,9%, posant de manifest la necessitat de cobrir les baixes laborals derivades de la pandèmia (+127% respecte el 2019). 20,9%. Igualment, s’observa un reducció de la contractació indefinida, que representa el 44,7%.

D’altra banda, es confirma que les dones són el motor del Tercer Sectors Social. L’any 2020, 3 de cada 4 contractades són dones: un 75,8% per un 24,2% d’homes contractats.

Pel què fa a la tipologia de jornada, les dades 2020 mostren una lenta però clara evolució cap a l’increment de les jornades completes. Per primera vegada des de l’any 2014, hi ha més jornades completes (50,3%). Persisteix però l’escletxa de gènere, sent les dones les que tenen en major mesura les jornades parcials (58,4%).

També s’ha de tenir en compte que durant el primer semestre del 2021, el 70,2% de les entitats socials ha mantingut el treball a distància com a mesura de prevenció de la COVID-19, mentre un 48,4% mantenen mesures de flexibilització de la jornada per donar resposta a les necessitats dels equips.

El perfil de les entitats del Tercer Sector Social respon al perfil de PIME: el 82,4% de les organitzacions tenen menys de 250 persones treballadores.

Respecte a la ràtio d’equitat salarial es manté estable al llarg del temps, i al 2020 és, de mitjana, del 1:24. La ràtio és significativament plana i ajustada, en coherència amb una determinada manera d’actuar i uns valors propis del Tercer Sector.

Els reptes de les entitats socials

Segons la segona radiografia de l’Anuari 2021 del Tercer Sector Social de Catalunya, els tres principals reptes que expressen les entitats socials en matèria d’ocupació són: la necessitat d’aconseguir millores salarials per les treballadores; l’actualització dels convenis col·lectius, i la urgència d’incrementar el finançament públic dels serveis.

Com a perspectiva de futur, les entitats preveuen en un 71,4% que l’ocupació és mantindrà, en un 15% que es reduirà i en un 12,8% que augmentarà.

En paraules del president de La Confederació, Joan Segarra, “aquesta segona radiografia ens confirma un cop més que el Tercer Sector Social ha fet un esforç importantíssim: amb un finançament limitat i clarament insuficient, ha assumit un increment de l’ocupació per assegurar la qualitat de l’atenció a les persones. Caldrà veure com evoluciona aquesta tendència i seguir l’evolució de l’ocupació en els propers anys”.

Pel president de la Confederació “és urgent avançar cap al reconeixement del sector social, i aquest reconeixement passa per un pla plurianual de finançament dels serveis d’atenció a les persones que permeti no només garantir la qualitat de l’atenció i la sostenibilitat dels projectes, sinó també una millora de l’ocupació i de les condicions de treball de les professionals que dia a dia es deixen la pell acompanyant a les persones més vulnerables”.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content