Dimarts, 20 febrer 2024
IniciDESTACADESDrets Socials anuncia una inversió rècord de 95,6M€ a la convocatòria de...

Drets Socials anuncia una inversió rècord de 95,6M€ a la convocatòria de subvencions de 2024 per a projectes socials

Per primera vegada unifica en una única convocatòria els ajuts COSPE i els ajuts amb càrrec a l’IRPF

subvencions projectes socials
Les subvencions de projectes socials busquen millorar la qualitat de vida de les persones vulnerables // Foto: Obra Social “la Caixa”

El Departament de Drets Socials ha anunciat una inversió rècord de 95.669.000 d’euros per a la convocatòria ordinària de subvencions destinades a projectes i activitats socials d’entitats per a l’any 2024. Aquesta xifra representa un augment significatiu del 41% respecte a l’any anterior, reforçant l’impuls del govern en matèria de benestar social.

Una de les principals novetats d’aquesta convocatòria és la unificació dels ajuts COSPE, destinats a subvencions a projectes i entitats, amb els ajuts a programes finançats pel 0,7% de l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF). Aquesta integració busca optimitzar els recursos i simplificar els processos, oferint una resposta més àgil i eficient a les necessitats de les entitats i empreses del tercer sector.

Per primera vegada, s’han avançat els terminis de sol·licitud, amb l’objectiu de facilitar la tasca d’entitats i empreses perquè coneguin els imports atorgats entre els mesos de març i abril. Aquest canvi respon a la voluntat de generar un impacte immediat i donar suport ràpid a aquells que treballen en àmbits com la inclusió social, l’atenció a la infància o adolescència en risc, la cura de persones amb dependència i discapacitat, i altres problemàtiques socials derivades de malalties mentals o addiccions.

La reorganització de les subvencions del Departament de Drets Socials es va iniciar a principis de l’any 2023, amb el trasllat de certs serveis de la cartera pròpia de la Xarxa de Serveis Socials d’Atenció Pública cap al finançament a través del mecanisme de la concertació social en comptes de les subvencions tradicionals. Aquest canvi, ara consolidat amb la integració dels ajuts COSPE i els ajuts de l’IRPF, reflecteix la voluntat del departament de modernitzar i adaptar els mecanismes de finançament a les necessitats actuals.

Les quatre categories en les quals es divideix la nova convocatòria il·lustren la diversitat d’àmbits que es volen abordar:

  • Projectes Experimentals d’Atenció a Persones en l’Àmbit Social: Aquesta categoria busca impulsar noves iniciatives que abordin els reptes socials actuals de manera innovadora i eficaç.
  • Inversió en Construcció, Remodelació o Equipament d’Establiments de Serveis Socials: Amb un enfocament en la infraestructura, aquesta categoria pretén millorar i ampliar els serveis socials existents a través de la inversió en instal·lacions adequades.
  • Foment d’Activitats i Projectes Ordinaris d’Entitats Socials: Amb l’objectiu de donar continuïtat i impulsar les activitats quotidianes de les entitats socials, aquesta categoria reconeix la importància de les iniciatives consolidades.
  • Foment dels Serveis Prestats per Entitats Federatives de Segon i Tercer Ordre: Aquesta categoria destaca la col·laboració i la importància dels serveis prestats per entitats federatives de nivell superior.

L’aportació financera d’aquesta convocatòria no només es basa en la fusió d’ajuts, sinó que també inclou fons de la Generalitat provinents del benefici de les loteries pròpies i fons de l’Estat destinats a la dependència. Aquesta combinació de fonts d’ingressos permet al Departament de Drets Socials destinar una xifra sense precedents per a les subvencions, demostrant el compromís amb el benestar social de la comunitat.

Amb l’objectiu de garantir una millora en l’eficiència dels recursos públics, la nova convocatòria busca homogeneïtzar la normativa de les antigues subvencions. A través de la millora en la definició d’activitats susceptibles de rebre subvenció i la racionalització de l’arquitectura de les línies de subvenció, es pretén augmentar l’impacte de les actuacions i facilitar el procés de tramitació dels ajuts.

Per a les entitats interessades, la guia de projectes “Convo24” proporciona tota la informació necessària per a la presentació de sol·licituds de subvenció. Aquesta guia, disponible en línia, és una eina clau per entendre els requisits i el procés de sol·licitud, amb el termini obert fins al 29 de gener a les 15 hores.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content