Dos documents reclamen la implementació de la Planificació de Decisions Anticipades (PDA) en salut mental

Presentats per Salut Mental Catalunya i el Comitè de Bioètica de Catalunya

documents planificació anticipada decisions salut mental
La presentació es va produir a la sala d’actes del Departament de Salut // Foto: Salut Mental Catalunya

Ahir es va presentar a la sala d’actes del Departament de Salut de la Generalitat, Generalitat, el document del Comitè de Bioètica de Catalunya i l’informe de la Federació Salut Mental de Catalunya (SMC) sobre la Planificació de Decisions Anticipades (PDA) en salut mental.

Els dos documents neixen després que la Federació SMC organitzés dos seminaris l’any passat sobre PDA i que el Comitè de Bioètica formés un grup de treball dins el Pla Director de Salut Mental i Addiccions de la Generalitat de Catalunya per treballar també la PDA en salut mental.

Banner Col·lectiu Ronda 300x600

L’Informe sobre la Planificació de Decisions Anticipades (PDA) en salut mental a Catalunya, elaborat per la Federació Salut Mental Catalunya i la consultora social Spora Sinergies, aborda el conjunt de reptes, interrogants i desitjos que interpel·len la introducció de la Planificació de Decisions Anticipades (PDA) en l’àmbit de la salut mental. Aquest document obre la porta a codecidir sobre el procés terapèutic i el tracte que rep la persona, i planteja un canvi en l’actual funcionament de la xarxa de salut mental. Les institucions i les entitats, els serveis i la seva organització, els tractaments clínics i la medicació o les relacions entre els diferents agents del sector es desvelen com a susceptibles de ser afectats per aquest canvi.

En definitiva planteja un canvi en el paradigma estructural de la salut mental a Catalunya, que contempla la persona com a protagonista expert en el seu procés de recuperació, recuperació, avançant cap a processos més participatius i trencant amb el paternalisme.

BANER_300X250

Pel que fa al document del Comitè de Bioètica “El respecte a la voluntat de la persona amb trastorn mental i/o addicció: document de voluntats anticipades” i planificació de decisions anticipades reflecteix, en un marc teòric, la reivindicació de la participació de la persona com a factor clau en la qualitat de l’atenció a la salut, “amb justificacions tant de principis (la malaltia i el tractament han d’evitar «l’expropiació de la persona» i apoderar-la) com de conseqüències (en els resultats de salut mateixos)”.

Aquest document reivindica utilitzar la Planificació de Decisions Anticipades (PDA) com un procés d’acompanyament en aquesta àrea i planteja els problemes ètics de la seva aplicació. 

Reptes i oportunitats de la PDA en salut mental 

Segons el Model Català de Decisions Anticipades (Generalitat de Catalunya, 2016), la Planificació de Decisions Anticipades (PDA) es defineix com un procés deliberatiu i estructurat mitjançant el qual una persona expressa el seus valors, desitjos i preferències i, d’acord amb aquests i en col·laboració amb el seu entorn afectiu i el seu equip assistencial de referència, formula i planifica com voldria que fos l’atenció que ha de rebre davant una situació de complexitat clínica o malaltia greu que es preveu probable en un termini de temps determinat i relativament curt, o en situació de final de vida, especialment en aquelles circumstàncies en què no estigui en condicions de decidir.

Valorant els pros i contres de la PDA, trobem que aquesta només planteja la dificultat de la seva aplicació des de un punt de vista de l’objectivitat de la persona afectada respecte al desconeixement, les dificultats de treballar globalment o el canvi de rol en la relació terapèutica.

Per contra, la seva aplicació genera una clara millora en la qualitat de vida de la persona amb problemes de salut mental, fent-lo més actiu i facilitant la prevenció de recaigudes. Però això ha d’anar acompanyat de la implicació de tots els agents per dissenyar accions futures.

FECETC_Banner_fira si i millor

Sigues el primer a opinar

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu no serà publicada


*