Dimarts, 20 febrer 2024
IniciACCESSIBILITAT UNIVERSALDos de cada 10 persones amb mobilitat reduïda han hagut de canviar...

Dos de cada 10 persones amb mobilitat reduïda han hagut de canviar de casa per falta d’accessibilitat

Dels més de 600.000 catalans amb alguna mena de discapacitat, un 56,4% té problemes de mobilitat

persones amb mobiltiat reduïda accessibiltiat casa
Un 74% de les persones amb mobilitat reduïda han hagut de fer reformes al bany // Foto: Ajuntament de Barcelona

L’Informe ‘Accessibilitat i mobilitat: millorant la qualitat de vida de les persones amb discapacitat’, elaborat per la Fundació Mútua de Propietaris, dóna dades reveladores sobre la situació de les persones amb mobilitat reduïda a Catalunya. Un 20% dels catalans que enfronten aquesta condició s’han vist obligats a canviar de domicili a causa de la manca d’accessibilitat a casa seva, una xifra que s’eleva al 31% per a aquells que utilitzen cadira de rodes.

L’anàlisi inclou tant l’accessibilitat interna com externa dels habitatges, evidenciant l’impacte significatiu a la vida quotidiana dels que experimenten problemes de mobilitat. En total, el 56.4% dels 603.900 catalans amb algun tipus de discapacitat s’enfronta a aquesta problemàtica.

L’Enquesta de Discapacitat, Autonomia personal i situacions de Dependència (EDAT) de l’Institut Nacional d’Estadística (INE) afegeix que el 57% de les persones amb mobilitat reduïda troben dificultats per desplaçar-se dins de casa seva. Això ha fet que el 25% hagi de fer obres per adaptar el seu habitatge, centrant-se principalment en àrees com els lavabos (74%), els dormitoris (42%), la cuina (32%) i la porta d’entrada (32%) .

Tot i que les dificultats de mobilitat són palpables a casa, s’intensifiquen significativament fora d’aquesta, afectant el 80% de les persones amb mobilitat reduïda. Per superar aquestes barreres, el 73% requereix l’ajuda de familiars i amics, però aquesta situació ha fet que un preocupant 39% passi molts dies sense sortir de casa, i un 2% mai no ho faci. El 30% dels catalans considera que si els seus edificis estiguessin més adaptats, sortirien més de casa seva, xifra que es duplica en edificis sense ascensor.

Laura López Demarbre, vicepresidenta executiva de la Fundació Mútua de Propietaris, destaca la paradoxa que la llar, en lloc de ser un refugi, es converteix en una presó per a les persones amb mobilitat reduïda a causa de la manca d’accessibilitat als seus propis edificis.

L’informe ressalta la necessitat urgent de fer actuacions per eliminar barreres arquitectòniques, ja que un aclaparador 87% dels edificis d’habitatges requereix millores en la seva accessibilitat. Això inclou la instal·lació d’ascensors (17%), rampes per superar esglaons (25%), porters automàtics accessibles (56%), bústies a alçades adequades (66%) i portes motoritzades (48%).

El cost mitjà per llar per implementar aquestes mesures és de 1,361€, variant segons factors com l’antiguitat, la mida i els ingressos dels residents. Tot i això, la manca d’acord entre veïns (47%) i motius econòmics (55%) impedeixen que el 63% dels catalans, encara que estigui d’acord que un edifici accessible revalora les propietats, consideri probable realitzar les millores necessàries, especialment si la inversió supera els 2.000 euros.

López Demarbre subratlla la importància de la contribució de les administracions per fer possible l’eliminació de barreres arquitectòniques, assenyalant que molts habitatges no accessibles són propietat de persones amb recursos limitats. Tot i aquestes necessitats evidents, sis de cada deu edificis no han rebut ajuts per millorar l’accessibilitat, sovint a causa del desconeixement, l’edat de l’edifici i la manca de sol·licituds d’adaptació.

Davant la dificultat per sortir de casa, la tecnologia es presenta com una valuosa aliada per als que tenen mobilitat reduïda. La meitat d’aquestes persones afirma que la tecnologia ha facilitat les gestions, i un 21% la utilitza per fer compres en línia. No obstant, la bretxa digital afecta les persones més grans de 60 anys i els que viuen en àrees amb serveis digitals menys desenvolupats.

Tot i les dificultats, l’informe destaca la relació clara entre la manca d’autonomia i l’estat d’ànim. El 60% de les persones amb mobilitat reduïda se sent malament amb si mateix, una percepció més pronunciada entre aquells més grans de 70 anys, que també són els que més dies romanen sense sortir de casa.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content