Dimarts, 20 febrer 2024
IniciDIA DE LES PERSONES AMB DISCAPACITATCatalunya commemora el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat celebrant l’aprovació...

Catalunya commemora el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat celebrant l’aprovació del Codi d’Accessibilitat

Se celebra cada 3 de desembre des de l’any 1992, quan va ser declarat per l’Assemblea General de les Nacions Unides

Avui, 3 de desembre, se celebra el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, una data que va ser declarada l’any 1992 per l’Assemblea General de les Nacions Unides, i té com a objectius sensibilitzar l’opinió pública sobre els temes relacionats amb la discapacitat i promoure la presa de consciència pel que fa als beneficis que generaria la integració de les persones amb discapacitat en tots els aspectes de la vida política, social, econòmica i cultural.

Aquest any l’estratègia de Nacions Unides se centra en la unitat per a rescatar i assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) per, amb i per a les persones amb discapacitat.
Les conclusions preliminars de l’Informe de les Nacions Unides sobre Discapacitat i Desenvolupament del 2023, indica que el món està molt lluny de la meta per assolir alguns de l’ODS per a les persones amb discapacitat.

La discapacitat és la condició sota la qual certes persones presenten alguna deficiència (física, mental, intel·lectual o sensorial) que a llarg termini afecta la seva forma d’interactuar i participar plenament a la societat. Una discapacitat és una condició que fa que una persona tingui dificultats per desenvolupar tasques quotidianes que a la resta d’individus no els resulten complicades.

L’estratègia de les Nacions Unides per a la inclusió de la discapacitat constitueix la base d’un progrés sostenible i transformador cap a la inclusió de la discapacitat en tots els àmbits d’actuació d’aquest organisme. D’aquesta manera, referma que la realització plena i completa dels drets humans de totes les persones amb discapacitat és un component inalienable, indissociable i indivisible de tots els drets humans i llibertats fonamentals.
Les persones amb discapacitat han estat marginades al llarg del temps, i la situació empitjora si es contemplen les variables de territori, gènere, situació econòmica i cultural.

Actualment hi ha al món uns 1.000 milions de persones amb discapacitat, dels quals el 80% viu a països en desenvolupament.

Es calcula que el 46% de les persones més grans de 60 anys són persones amb discapacitat.

Una de cada cinc dones té probabilitats de patir una discapacitat a la seva vida, i un de cada deu nens és un nen amb discapacitat.

La inclusió laboral, el gran repte

Un dels grans reptes de la societat les la plena inclusió laboral de les persones amb discapacitat, com a element primordial per a la seva integració social i capacitat de desenvolupar una vida independent.

Les 1,9 milions de persones amb discapacitat en edat de treballar a Espanya comptabilitzades per l’INE tenen una participació menor en el mercat laboral en comparació d’aquelles que no tenen cap discapacitat. Les taxes d’activitat (35 %) són 43 punts inferiors a les de les persones sense discapacitat (78 %). Només 1 de cada 4 persones amb discapacitat té una ocupació (un 27 % de taxa d’ocupació davant del 66 % entre les persones sense discapacitat, 39 punts menys). Les seves taxes d’atur són prop de 8 punts superiors a les de la població sense discapacitat (un 22,5 % davant d’un 14,7 %). A més, segons dades del Servei Públic d’Ocupació Estatal (SEPE), la incidència de l’atur de llarga durada — és a dir, amb una antiguitat en la demanda d’ocupació superior a 12 mesos— és 12 punts més alta que en les persones sense discapacitat (54 % davant del 42 %).

Les dones amb discapacitat presenten pitjors resultats que els homes amb discapacitat en l’accés al mercat de treball. Segons dades de l’INE, suporten taxes d’ocupació més grans a temps parcial (un 26,7 % davant d’un 12 %).

Amb dades del SEPE del 2022, es constata que són contractades amb menys freqüència (els homes van signar el 59 % dels contractes per a persones amb discapacitat davant del 41 % de les dones) i tenen més pes entre les persones demandants d’ocupació (el 54 % davant del 46 % dels homes). La mateixa font reflecteix el 2021 que l’atur de llarga durada és més elevat entre les aturades amb discapacitat (el 55 % són dones), realitat que s’accentua quan, a més, es tenen més de 44 anys (el 59 % són dones).

La celebració a Catalunya

Catalunya commemora enguany el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, celebrant la recent aprovació del Codi d’Accessibilitat i la propera aprovació del Pacte Nacional dels Drets de les Persones amb Discapacitat, anunciat pel primer trimestre de 2024. 

Amb aquestes bones notícies, els dies previs i avui, Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, moltes entitats i institucions estan organitzant actes per commemorar del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat a Catalunya.

cartell dia de les persones amb discapacitat catalunya 2023
Cartell del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat 2023 // Foto: Ajuntament de Barcelona

Així per exemple, l’Ajuntament de Barcelona, ciutat on es concentra el major número de persones amb discapacitat de tot el país (més de 150.000), va celebrar l’acte central divendres a la tarda al Saló de Cent. Presidit per la regidora i presidenta de l’Institut Municipal de les Persones amb Discapacitat, Marta Villanueva, que va aprofitar l’ocasió per posar en valor la feina que fa el consistori “per garantir la inclusió de les persones amb discapacitat i la seva participació plena en la societat”. També va anunciar que es treballa en la creació de l’Oficina d’Accessibilitat Universal de Barcelona i es col·labora amb la Generalitat en l’elaboració del nou Codi d’Accessibilitat, dos clars exemples que demostren que “el nostre compromís amb les persones amb discapacitat inclou transformar entorns i relacions, erradicar prejudicis, trencar estereotips, respectar voluntats i promoure la independència. Continuarem treballant per superar els models purament assistencials del passat i avançar cap a un enfocament basat en drets humans, de present i futur” va afegir.

Segons dades del Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya a l’any 2022 hi havien a Catalunya 660.447 persones amb discapacitat.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content