La Fundació Support-Girona, entitat gironina dedicada al suport jurídic i social de les persones amb discapacitat, ha organitzat una jornada en què experts destacats en el camp de l’atenció i els suports a la salut mental, així com activistes que han compartit les seves experiències personals, han debatut sobre els reptes ètics i de transformació dels sistemes de salut mental en el context del nou paradigma dels drets de les persones amb discapacitat.
L’acte de benvinguda va ser presidit pel patró de l’entitat i president de l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS), Martí Masferrer. En les seves paraules, Masferrer va subratllar l’impacte de la Convenció sobre els drets de les persones amb discapacitat en les organitzacions i els professionals, assenyalant la necessitat d’un canvi en la manera d’atendre a aquelles persones que tenen reconeguts els seus drets. Va fer èmfasi en la importància que aquest canvi representa no només per als professionals, sinó també per a les famílies i la societat en general. “Res es construeix sense la voluntat decidida de transformació”, va afirmar Masferrer, citant l’exemple del procés de desinstitucionalització de la xarxa gironina de salut mental, que va tancar definitivament l’antic manicomi de Salt l’any 2004.
Seguint aquesta línia, el director de Support-Girona, Josep Maria Solé, va destacar el naixement de l’entitat en aquest context de transformació, abordant el repte que planteja la Convenció de les Nacions Unides, especialment en el seu Article 12, que tracta sobre la igualtat davant la llei. Solé va subratllar la necessitat de canvis d’actitud per part dels professionals en l’acompanyament de les persones amb discapacitat, afirmant que “atendre des del respecte a la voluntat de les persones vol dir saber i voler gestionar riscos que generen dilemes en la pràctica diària”.
La jornada va comptar amb la participació del psiquiatre i consultor de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), Víctor Aparicio, un pioner en la transformació dels models manicomials a comunitaris a Espanya. Aparicio va centrar la seva exposició en els obstacles que encara enfronten moltes persones amb problemes de salut mental per ser considerades ciutadanes amb drets plens. Va abordar la complexitat actual de la definició de salut mental i va destacar el model comunitari, que promou un rol actiu dels ciutadans envers la seva pròpia salut mental, com un camí cap a una atenció més respectuosa i acord amb la Convenció de les Nacions Unides.
La jornada va continuar amb un debat sobre dilemes ètics en la pràctica hospitalària i comunitària en l’atenció a les persones amb problemes de salut mental. El cap de la unitat d’Aguts de Psiquiatria de l’IAS, Domènec Serrano, i el psiquiatre de l‘Equip de Salut Mental d‘Atenció al Sensellarisme (ESMAS), Albert Ventura, van abordar la importància del treball vincular amb les persones ateses i l’ús d’eines terapèutiques com el tractament assertiu comunitari i l’hospitalització domiciliària. Malgrat els progressos fets a Girona amb l’aplicació de “unitats obertes” i l’ús d’eines terapèutiques innovadores, els experts van subratllar la necessitat de vèncer actituds paternalistes que contribueixen a l’estigma social que sovint pateixen les persones amb problemes de salut mental.
La jornada va concloure amb les intervencions de Beatriz Pérez, vocal de recerca de l’associació Activament, la presidenta de l’Espai de Reflexió Ètica de Support-Girona i d’Àlex Marieges, responsable d’infermeria i coordinador del Programa PADI a la Fundació Centre Higiene Mental de Nou Barris.
Aquesta jornada, presentada sota el títol “L’atenció i el support de les persones amb discapacitat: cap a un nou paradigma ètic” s’emmarca dins del programa commemoratiu dels 20 anys de Support-Girona. La propera sessió, prevista pel 19 de desembre, es centrarà en el nou sistema de serveis socials i de suports en el marc de la Convenció internacional dels drets de persones amb discapacitat.