La discapacitat física: què es i quins tipus hi ha?

senyal discapacitat física
Senyal indicativa de discapacitat física // Foto: ODF

L’OMS (Organització Mundial de la Salut) defineix la discapacitat com “un fenomen complex que reflecteix una interacció entre les característiques de l’organisme humà i les característiques de la societat on viu”. El terme engloba els problemes que afecten a una estructura o funció corporal, a les limitacions en l’activitat i a les restriccions en la participació que aquests comporten.

FREEFORMSTYLE-600X300

Entre els diferents tipus de discapacitat, la discapacitat física motòrica es dóna quan una persona té un estat físic que li impedeix de forma permanent i irreversible moure amb la plena funcionalitat del seu sistema motriu. Afecta a l’aparell locomotor i incideix especialment en les extremitats, encara que també pot aparèixer com una deficiència en la mobilitat de la musculatura esquelètica.

La major part de la discapacitat física (més d’un 80%) és sobrevinguda després del naixement per condicions comunes i accidents de tota mena.

De manera més minoritària, aquestes afectacions poden originar-se durant l’embaràs, per problemes genètics o durant el part.

Tipus de discapacitat física

Es diuen discapacitats físiques orgàniques aquelles que afecten al capdavant, la columna vertebral i les extremitats inferiors i superiors; afectació d’òrgans i vísceres a les que afecten els aparells respiratori, cardiovascular, digestiu i urinari i als sistemes metabòlic i immunològic; i dèficits de les estructures musculars relacionades amb el moviment de les extremitats. Aquestes últimes es qualifiquen segons la gravetat, la naturalesa dels canvis que produeix en el moviment i la seva localització.

Les deficiències es denominen segons el nombre d’extremitats i les parts del cos que afecten: la monoplegia, que és la paràlisi d’una única extremitat; la paraplegia, que suposa la paràlisi en la meitat inferior del cos; la tetraplegia, la pèrdua de mobilitat en totes les extremitats i l’hemiplegia, la paràlisi d’un costat del cos.

Condicions que produeixen disfuncionalitat física

La discapacitat motora pot donar-se per una condició genètica, com en el cas de la fibrosi quística, o a causa de causes externes com accidents i amputacions. No obstant això, altres vegades pot aparèixer com a símptoma d’algunes condicions que afecten el cervell, a la medul·la espinal o la pròpia musculatura. Algunes de les més comunes són les següents:

Danys cerebrals:

  • Dany Cerebral Adquirit (DCA). El DCA és una lesió sobtada en el cervell. Apareix de forma abrupta i pot presentar una gran varietat de seqüeles; entre elles, alteracions físiques.
  • Paràlisi cerebral. Es tracta d’una afectació crònica originada durant el desenvolupament cerebral del fetus o el nadó. Produeix greus efectes en la motricitat, com ara la rigidesa, agitació, convulsions o fins i tot una paràlisi completa de la musculatura.

Danys en la medul·la espinal:

  • Lesió medul·lar. Una lesió a la medul·la espinal es produeix quan aquesta rep massa pressió i / o se li talla el reg de sang i oxigen, i sovint causa una discapacitat física permanent. Pot portar a una disfunció motriu i sensorial.
  • Espina bífida. L’espina bífida és una formació incompleta del tub neural durant la gestació. Tot i que el rang de símptomes és variable, en els casos greus pot comportar discapacitats físiques com paràlisi a les cames.
  • Esclerosi múltiple. Dany a la capa de mielina que recobreix la medul·la espinal i que pot ocasionar una gran diversitat de símptomes; entre ells, la pèrdua de control motriu i la disfunció del sistema locomotor.

Danys a la musculatura:

  • Distròfia muscular. Es tracta d’un conjunt de trastorns que condueixen a la debilitació i la pèrdua de massa muscular. Els símptomes poden incloure dificultat per caminar, per respirar o empassar, restriccions en la moció conjunta i problemes al cor i altres òrgans.

FontObservatori de la Discapacitat Física (ODF)

banner_dental

1 Comentaris

  1. Benvolgudes,
    Potser seria una bona idea presentar-se a la Marató de TV3 d’aquest any per tal d’obtenir recursos per a l’investigació i donar a coneixer la realitat de les persones que estan afectades per una diversitat funcional que els priva de fer una vida amb normalitat. Segur que us calen millors condicions en general i tallers i pisos compartits on es poguèssin allotjar qui no disposa del suport familiar etc.

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu no serà publicada


*