Dijous, 7 desembre 2023
- PUBLICITAT -spot_img
IniciDISCAPACITATDincat reclama al nou Govern polítiques que reverteixin la situació crítica que...

Dincat reclama al nou Govern polítiques que reverteixin la situació crítica que viu el sector de la discapacitat intel·lectual

Per acabar amb les llistes d’espera, actualitzar les tarifes, garantir els llocs de feina i impulsar un marc legal que reconegui el Tercer Sector

campanya 25N diba
cuadre reclamacions nou govern de dincat
Infografia sobre les 10 reclamacions que fa la federació // Foto: Dincat

Dincat, representant del sector de la discapacitat intel·lectual a Catalunya, ha reclamat al nou Govern de la Generalitat revertir urgentment l’actual situació que posa en perill l’estabilitat de les entitats que donen suport al col·lectiu, i per tant, la qualitat de vida de les persones ateses i les seves famílies.

La federació ha explicat que avui dia el sector viu una situació límit provocada per l’infrafinançament crònic dels serveis, la llarga llarga llista d’espera per a serveis essencials, la falta d’inversions i la manca d’un marc legal que reconegui el Tercer Sector com a prestador de servei públics a través de l’acció concertada. Aquest context s’ha vist encara més agreujat a causa de la crisi de la Covid-19, que ha intensificant les situacions de desigualtat i discriminació que pateix el col·lectiu.

cançons que acaben en fade out

Per tot plegat, el director de Dincat, Carles Campuzano, ha manifestat que des de la federació “demanem als membres del nou Govern que prioritzin les persones amb discapacitat intel·lectual i les seves famílies. Ara, amb una nova legislatura al davant, es té la oportunitat de demostrar que som un país socialment compromès, just i inclusiu, tal com determina la Convenció dels Drets de les Persones amb discapacitat de l’ONU”. I ha afegit que “esperem que no ens decebin, ens escoltin i comencem plegats i immediatament a construir polítiques públiques concertades amb el sector”.

Els 10 punts clau

Les peticions de la federació es recullen en un document amb els 10 punts clau que el nou govern de la Generalitat ha d’atendre per a garantir la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual:

Campanya 25N Diputació de Barcelona

1. Llistes d’espera. Acabar amb les llistes d’espera per accedir a serveis residencials i d’atenció diürna, concertant noves places i finançant nous serveis d’habitatge que responguin a les necessitats de les persones amb discapacitat intel·lectual.

2. Tarifes d’altura. Actualitzar les tarifes i subvencions i posar en marxa un pla d’inversions, amb l’objectiu d’enfortir i consolidar el sector, i un pla de xoc amb mesures extraordinàries per fer front als sobre costos assumits per les entitats durant la pandèmia de la Covid-19 i protegir els llocs de feina de les persones amb discapacitat intel·lectual.

3. Treball digne. Incrementar els recursos dels Centres Especials de Treball per garantir els llocs de feina per a les persones amb especials dificultats i promoure un model de treball inclusiu que garanteixi la igualtat d’oportunitats.

4. Eliminar el copagament. Revisar l’actual sistema de copagament per evitar situacions d’empobriment i per fer-lo compatible amb el desenvolupament dels projectes de vida de les persones amb discapacitat.

5. Educació inclusiva. Desplegar el sistema d’educació inclusiu per millorar l’accés, participació i assoliment de competències de l’alumnat amb necessitats educatives especials i incrementar l’actual finançament dels concerts.

6. Llei del Tercer Sector i Acció concertada. Impulsar una llei del Tercer Sector que reconegui el paper clau de les entitats d’iniciativa social en la provisió dels serveis socials i reguli de manera adequada l’acció concertada fent possible un model de col·laboració publicoprivada basat en l’excel·lència en l’atenció a les persones.

7. Sanitat. Incorporar la perspectiva de la discapacitat en l’atenció sanitària, reforçar la coordinació entre l’atenció primària i els serveis residencials i garantir l’accés al sistema de salut en igualtat de condicions per a les persones amb discapacitat.

8. Vida Independent. Adaptar el model d’atenció a la Convenció de Drets de les Persones amb Discapacitat de les Nacions Unides, garantint que puguin viure de forma independent, participant plenament en tots els aspectes de la seva vida i prenent les seves pròpies decisions amb els suports adequats.

9. Accessibilitat cognitiva. Garantir l’accés a una informació clara, de fàcil comprensió i accessible per a tota la ciutadania, ja que entendre la informació és un dret.

10. Codi Civil Català. Accelerar la reforma del codi civil català, per passar d’un model d’incapacitació jurídica a un model basat en els suports segons determina la Convenció dels drets de les persones amb discapacitat de l’ONU.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content