Dissabte, 2 desembre 2023
- PUBLICITAT -spot_img
IniciDESTACADESDincat reclama a les administracions públiques un compromís ferm amb els reptes...

Dincat reclama a les administracions públiques un compromís ferm amb els reptes que afronta el sector de la discapacitat intel·lectual

campanya 25N diba
Inauguració institucional Congrés Dincat
Inauguración institucional del 35è Congrés de la discapacitat intel·lectual // Foto: Dincat

Les administracions públiques han estat el centre de la crida que ha fet aquest matí Dincat en l’obertura del 35è Congrés de la discapacitat intel·lectual que s’està celebrant avui i demà al Campus de la Ciutadella de la UPF. La federació que representa el sector de la discapacitat intel·lectual i del desenvolupament a Catalunya, ha tornat a alertar de la difícil situació que travessa el sector i ha reclamat al Govern resposta als reptes que aborda d’una forma compromesa i decidida.

En concret, Dincat ha instat a resoldre la problemàtica actual de les llistes d’espera per accedir a recursos de tipus residencial i d’atenció diürna; impulsar el desenvolupament de projectes de vida independent; o actualitzar i revisar l’obsoleta Cartera de Serveis Socials, així com treballar en la definició d’un pla d’actualització dels mòduls i tarifes dels serveis, amb l’objectiu de dignificar-los, millorar la qualitat de vida de les persones ateses, establir unes bones condicions laborals per als treballadors i assegurar la viabilitat de les entitats. De la mateixa manera, Dincat ha insistit en la necessitat de crear espais de diàleg i treball conjunt entre el sector i l’administració per tal d’arribar a acords.

En l’àmbit de l’empresa i el treball, Dincat ha reivindicat repensar el model d’inserció sociolaboral del col·lectiu. Cal recordar que actualment només 1 de cada 5 persones amb discapacitat intel·lectual en actiu té feina.

“Volem avançar cap a una societat millor, cap a una societat més justa i més equitativa, on la igualtat, la llibertat i l’exercici ple de drets estigui garantit per a tot ciutadà. I això és cosa de tots, ningú queda fora d’aquesta equació”, ha dit Maise Balcells, Vicepresidenta de Dincat. “Durant aquests dos dies de Congrés tindrem ocasió de reflexionar i d’aprendre sobre totes aquestes qüestions, el que està per venir i sobre el que ja està passant, sobre una realitat que ja tenim a sobre i a la que cal donar resposta. La pauta la tenim: la Convenció de Drets de les Persones amb Discapacitat”, ha afegit.

Campanya 25N Diputació de Barcelona

Per últim, Dincat ha recordat la importància de tirar endavant la Llei del Tercer Sector per poder comptar definitivament amb un marc legal específic que reconegui el paper del Tercer Sector, garanteixi la seva participació en la definició de polítiques públiques i reculli també mesures de suport econòmic i financer que possibilitin la seva sostenibilitat.

Per la seva banda, el secretari de Treball, Enric Vinaixa i Bonet, ha destacat, durant la inauguració del 35è Congrés Dincat, que l’actual govern és transformador i situa les persones al centre. En aquest sentit, ha ressaltat que “cal garantir la igualtat d’oportunitats al món del treball i aconseguir que ningú quedi enrere en un context de grans canvis al món productiu”. I ha subratllat que “cal anar més enllà del reconeixement formal de drets, cal garantir-los, fer-los efectius; i això ens obliga a actuar per oferir oportunitats reals de treball digne a les persones amb discapacitat intel·lectual”.

La inauguració ha comptat, també, amb les intervencions de Maria Eugènia Gay, Delegada del Govern a Catalunya; Lluïsa Moret, Presidenta de l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social de la Diputació de Barcelona; Oriol Amat, Rector de la Universitat Pompeu Fabra; Joan Ramon Riera, Regidor d’Infància, Joventut, Persones Grans i Persones amb Discapacitat de l’Ajuntament de Barcelona; Manuel Palou, President de Dincat; i Sergi Moncunill, Representant del Consell de Participació de Persones amb discapacitat intel·lectual de Dincat.

El Congrés, un espai de debat

El 35è Congrés de la discapacitat intel·lectual a Catalunya, amb el lema ‘Construint el futur: nous models per a noves realitats’, aplegarà durant dos dies a multitud de professionals i experts del sector, amb l’objectiu de compartir coneixement i experiències que ajudin a avançar cap a nous models que transformin els sector i, així, donar compliment a la Convenció Internacional de Drets de les Persones amb Discapacitat de l’ONU i millorar la qualitat de vida del col·lectiu.

El programa del congrés compta amb un ampli programa de conferències, taules rodones i espais de networking que serviran per  repensar el futur, no només de les persones amb discapacitat intel·lectual, famílies i entitats, sinó també el futur del país socialment responsable que reclama el sector.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content