Diumenge, 24 octubre 2021
IniciDiscapacitatDia Mundial de l’Ictus: què en coneixem i com el podem evitar?

Dia Mundial de l’Ictus: què en coneixem i com el podem evitar?

La malaltia afecta a prop de 15 milions de persones cada any

dia mundial del ictus
Cartell del Dia Mundial de l’Ictus // Foto: Fundació Ictus

Avui, 29 d’octubre, es commemora el dia Mundial de l’Ictus, una malaltia que es calcula que afecta al voltant de 15 milions de persones cada any. L’Organització Mundial de l’Ictus promou aquest dia amb l’objectiu de conscienciar sobre la seva prevenció i tractament.

Des del diari de la DisCapacitat hem volgut col·laborar amb aquest dia fent pedagogia sobre la malaltia i com prevenir-la i fent d’altaveu dels diferents actes programats per avui.

Què és l’ictus?

L’ictus (que és “cop” en llatí) es produeix a causa de l’obstrucció sobtada de la sang una part del cervell o la ruptura d’una artèria o vena cerebral. En el primer cas parlem d’un ictus isquèmic (o infart cerebral) i en el segon, d’un ictus hemorràgic (o hemorràgia cerebral).

Actualment es calcula que aquesta patologia suposa la segona causa de mort al món i la primera en dones a Espanya. És també la principal causa de demència després de l’Alzheimer. Es calcula que 1 de cada 4 adults majors de 25 anys patirà un ictus. Una de les claus per evitar-lo i on es fa més èmfasi és la prevenció.

Com prevenir un ictus?

La manera més efectiva de prevenir-lo és amb una vida sana.

1- Controlant la dieta

2- Amb activitat física regular

3- Controlant el pes, la pressió i els nivells de colesterol i sucre

4- No fumar i limitar el consum d’alcohol

5- Controlant el pols de manera regular, i avisar davant de qualsevol irregularitat

Quins símptomes té?

Una de les claus per poder aturar-lo és poder-lo detectar de la manera més precoç, i els símptomes principals que ho poden indicar són els següents:

1- Dolor sobtat al un braç o una cama

2- Boca torta. Si es produeix després del símptoma anterior cal avisar immediatament

3- Impossibilitat de parlar

4- Pèrdua sobtada de visió en un o els dos ulls

5- Sensació d’inestabilitat brusca, incapacitat de caminar

Aquests símptomes es deuen al lloc on s’ha aturat el rec sanguini i no sempre van acompanyats de dolor.

Actes d’avui per visibilitzar la malaltia
  • A les 12 del migdia la Fundació Ictus celebra el Dia Mundial amb un acte via streaming des de l’Auditori de La Pedrera. Sota el lema “No abaixem la guàrdia” faran èmfasi en la prevenció i el tractament de la malaltia. Es podrà seguir per aquest enllaç i comptarà amb el següent programa.
  • El Centre Cívic Guinardó albergarà la xerrada “L’Ictus, què en sabem?”. Serà impartida per Elena Jimenez i Raquel Delgado, investigadores de l’IIB Sant Pau, i serà a les 19h, presencial i amb inscripció prèvia.

Per altra banda, el lema oficial serà “1 de cada 4 de nosaltres patirà un ictus. No siguis l’1” i anirà centrat en les diferents maneres de prevenir-lo.

Dies com el d’avui ajuden a difondre la importància que té aquesta malaltia, una de les més dures i, alhora, amb una desconeixença massa gran al respecte.

Us deixem amb l’experiència a “PortalCLÍNIC” de diferents testimonis que han viscut l’ictus en primera persona. Una visió que ens ajuda a adonar-nos de la magnitud del problema. 

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de les últimes notícies del món de la diversitat funcional a Catalunya

Fes-te subscriptor Premium

Si vols tenir accés a totes les notícies publicades al Diari, l'agenda del sector, i informació sobre subvencions, ajudes, convocatòries, recursos i moltes més coses, subscriu-te a la Newsletter Premium

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES