Cada 25 de novembre se celebra el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones, una data reivindicativa per denunciar la violència que s’exerceix sobre les dones, que té el seu origen en la manca d’equitat i la discriminació, i per reclamar la seva eliminació.
Avui també és un dia important per a les dones amb discapacitat que pateixen aquest tipus de maltractaments, i per això hem volgut parlar amb la Carme Riu, presidenta de l’Associació Dones No Estàndars, que treballa des de fa anys per la plena inclusió de les dones amb discapacitat dins una societat estandaritzada.
La presidenta de l’entitat denuncia en primer lloc “que no hi han dades sobre la violència que pateixen les dones amb discapacitat, encara que informacions recollides d’alguns estudis apunten que les dones amb discapacitat pateixen 4 vegades més violència masclista que les dones que no tenen discapacitat. Fins i tot hi ha un estudi del Consell d’Europa de fa ja alguns anys que assegurava que el 80% de les dones amb discapacitat pateixen algun tipus de violència masclista”.
La invisibilitat de les dones amb discapacitat
Però lamentablement molts d’aquests maltractaments queden invisibilitzats, motiu pel qual no hi han dades. Carme Riu assegura que “la majoria de dones amb discapacitat que pateixen violència masclista no ho denuncien per por o perquè tenen una alta dependència del seu maltractador, que moltes vegades són familiars, cuidadors o d’un entorn proper”. “A més de les barreres socials, hi han dones amb discapacitat que es troben barreres d’accessibilitat quan van a denunciar, com les dones amb sordesa, que no disposen en moltes ocasions d’intèrpret en llengua de signes”, afegeix.
Un altre dels motius pels que no s’arriben a fer les denúncies és que “les dones amb discapacitat no disposen de recursos per sortir del context de violència i fer una vida independent. Ni tenen habitatges accessibles ni tampoc disposen de recursos econòmics suficients. De fet, només el 22% de les dones amb discapacitat tenen treball, i la majoria són a centres especials de treball”, explica Riu.
La presidenta de Dones No Estàndars, que participarà avui en diferents actes reivindicatius, reclama finalment “que es visibilitzi més la violència masclista vers a les dones amb discapacitat, i que les institucions destinin més polítiques econòmiques i recursos per fer acompanyament a les dones amb discapacitat que volen sortir d’un entorn de violència”.