Dimecres, 22 març 2023
Dimecres, 22 març 2023
IniciDiscapacitatQuines mascaretes són les més útils per als alumnes amb sordesa? Unes...

Quines mascaretes són les més útils per als alumnes amb sordesa? Unes discrepàncies que no beneficien a ningú

Les entitats de la comunitat de persones sordes no es posen d’acord

mascaretes transparents persones sordes infants autisme
Les entitats no es posen d’acord en el tema de les mascaretes transparents // Foto: Ajuntament de Terrassa

Fa uns deu dies vam conèixer la notícia que el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya compraria 64.000 mascaretes transparents per utilitzar a les aules. Uns dies després, la Federació de Persones Sordes de Catalunya (FESOCA) i “Volem Signar i Escoltar” criticaven que aquestes mascaretes s’entelaven a l’hora de parlar. D’aquesta protesta se’n van fer ressò mitjans com ara el “Planta Baixa” de TV3. 

anunci guies d'arrel

L’endemà, la Federació ACAPPS va respondre que sí que eren segures i que era l’opció més ben valorada a l’estudi que havien elaborat, amb un 89% d’efectivitat.

Banner Col·lectiu Ronda 300x600

Mar Màgic, l’empresa fabricant d’aquestes mascaretes va publicar també un vídeo on ensenyava dues maneres de garantir que, almenys durant unes hores, la part transparent no s’entelés. Aquest vídeo encara va enfurismar més a les dues associacions contràries a aquestes mascaretes, ja que consideraven que per una banda admetien que les mascaretes s’entelaven i, per l’altra, que era immoral que una professora o una persona de cara al públic hagués de treballar tota l’estona amb un sabó de rentar plats al costat per si les ulleres es tornaven a entelar.

Amb tot això arribem en un moment en que les dues principals associacions a Catalunya en defensa de les persones sordes tenen unes divergències que semblen anar més enllà que uns mascaretes transparents, just en un dels moments en què més necessari és un front comú per afrontar aquesta situació i denunciar la situació de la comunitat a la pandèmia.

Des de la FESOCA, en declaracions a aquest diari, argumenten que les mascaretes anunciades de l’empresa Mar Màgic: No són ergonòmiques (s’han de cordar al clatell i molts nens no saben cordar-se-les. Per desentelar-les s’han de manipular amb sabó de rentar plats, sense tenir en compte la respirailitat d’aquests productes aplicats ni si hi ha algun cas d’hiperosmia o hipersensibilitat. En el cas que es vulgui fer servir esprai antibaf critiquen que suposa un sobrecost per la discapacitat.

Des de Signar i Escoltar promouen des del seu compte de Twitter una alternativa a aquesta mascareta: la “Visible Mask”, una mascareta completament transparent que, asseguren, compleix les normes UNE0065:2020 i CWA 17553:2020, és reutilitzable i permet una millor comunicació. Aquesta mascareta l’han popularitzat persones com Xavier Garcia Albiol, alcalde de Badalona.

Des de la Federació ACAPPS, per la seva banda, valoren positivament les noves mascaretes comprades per la Generalitat, tot i que afirmen que l’espera de 3 mesos és excessiva. Asseguren que la mascareta de Mar Màgic (transparent a la part de la boca) compta amb certificacions pertinents per laboratoris acreditats, com AITEX, Eurecat i AMSLAB, així com una efectivitat del 89%. Pel que fa al fet que s’entelin al parlar ofereixen les solucions explicades anteriorment i afegeixen que “és un fet menor davant els beneficis que aportarà per una bona i eficient lectura labial”.

Una solució trobada amb urgència que no agrada a totes les parts, unes discrepàncies manifestes entre les dues grans entitats a favor de les persones sordes a Catalunya, i 1993 alumnes amb sordesa que, a punt d’entrar al desembre, encara no saben del cert quines són les mascaretes adients per tal d’entendre què es diu a l’aula.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content