Divendres, 13 juny 2025
IniciPLANTANT CARADavid Andrés: “Les empreses haurien d'entendre que adaptar-se a les persones amb...

David Andrés: “Les empreses haurien d’entendre que adaptar-se a les persones amb discapacitat és una inversió i no una càrrega”

David Andrés: “Les persones amb discapacitat tenen moltíssim a aportar i les empreses haurien d’entendre que adaptar-se a elles és una inversió, no una càrrega”
David Andrés, soci fundador de Two.Zero // Foto: David Andrés (cedida)

El David Andrés és soci fundador de Two.Zero que, com podreu llegir en aquesta entrevista, té a veure amb la discapacitat i sobretot amb una visió empresarial transformadora de la vida de les persones que ens ha de fer sentir orgullosos i promoure un canvi real de les coses. Volem agrair a totes aquelles persones que des del món empresarial us esforçeu en forjar una societat millor des de diferents metodologies, sinergies i equips

Qui és David Andrés?

Sóc una persona jove, emprenedora i enèrgica, amb moltes ganes de crear idees que tinguin un impacte positiu a la societat. M’apassiona ajudar a construir un ecosistema innovador i potent a Barcelona, especialment en l’àmbit emprenedor. El que realment em mou és la comunicació i poder ajudar les persones i les empreses a comunicar millor, a créixer i a generar valor real.

Què és per a tu la discapacitat?

Per mi, la discapacitat és una condició que pot comportar certes dificultats en determinats àmbits, però no defineix el valor ni el potencial d’una persona. Tots tenim capacitats diferents, i el més important és entendre i respectar aquesta diversitat. Com a societat, tenim el repte i el deure d’adaptar-nos per incloure tothom.

Què és la Two.Zero?

Two.Zero és una agència d’innovació que ofereix serveis digitals integrals per a empreses, especialment per a startups i pimes. Desenvolupem pàgines web, aplicacions mòbils, e-commerce, gestió de xarxes socials i analítica digital, entre d’altres. L’objectiu és que les empreses es puguin centrar plenament en créixer, mentre nosaltres ens ocupem de la seva transformació digital.

Quins projectes teniu entre mans en aquesta empresa?

A més dels serveis digitals, a Two.Zero també fem projectes educatius per universitats i empreses: des de conferències fins a assignatures senceres sobre soft skills, innovació i emprenedoria. També hem creat Apply, una aplicació pròpia que funciona com un “Tinder” per trobar feina. I ara estem treballant en dos projectes molt il·lusionants: Two.Zero Interacciones, un programa per a directius que busca reduir l’escletxa generacional dins les empreses; i Ventures, un fòrum on connectem startups que necessiten finançament inicial amb business angels disposats a invertir en projectes emergents.

De quina manera creus que el món empresarial ha d’ajudar a fer una societat millor i per tant més inclusiva?

Totalment d’acord. El món empresarial ha de tenir un rol actiu en la construcció d’una societat més justa i inclusiva. A Two.Zero intentem aplicar aquesta filosofia des del primer dia, apostant per la responsabilitat social corporativa encara que siguem una startup. A més, estem treballant en un projecte vinculat a la discapacitat que esperem poder compartir aviat.

El primer gran repte és la sensibilització. Encara hi ha molts prejudicis i desconeixement. També cal adaptar millor els llocs de treball, formar els equips i garantir itineraris laborals sostenibles per a tothom

Com podem fer que les empreses contractin de forma més permanent a persones amb discapacitat?

Crec que el primer pas és normalitzar la discapacitat com una forma més de diversitat. Les persones amb discapacitat tenen moltíssim a aportar i les empreses haurien d’entendre que adaptar-se a elles és una inversió, no una càrrega. La clau és promoure una integració real, amb espais de treball accessibles, equips formats i una cultura inclusiva.

Què els hi diries a les persones amb capacitats diferents que veuen com la seva discapacitat és un obstacle per trobar una feina estable, adaptada i sense barreres?

Els diria que no estan sols. Que hi ha moltes persones, empreses i entitats treballant perquè això canviï. El camí no sempre és fàcil, però el talent i les ganes sempre acaben trobant el seu lloc. La seva veu és necessària i el seu potencial, immens. No deixeu que ningú us faci pensar el contrari.

Què els hi diries a aquelles empreses que prefereixen pagar diners a contractar algú amb diversitat funcional?

Els diria que estan perdent una oportunitat. Més enllà de la responsabilitat social, incorporar persones amb diversitat funcional aporta una riquesa enorme als equips. Diversitat és sinònim d’innovació, i avui, qui no innova, es queda enrere. Apostar per la inclusió és apostar pel futur.

En relació amb les discapacitats i el món de les empreses, quins són els reptes que veus més urgents?

El primer gran repte és la sensibilització. Encara hi ha molts prejudicis i desconeixement. També cal adaptar millor els llocs de treball, formar els equips i garantir itineraris laborals sostenibles per a tothom. I, per descomptat, impulsar polítiques públiques i privades que facilitin la contractació i la inclusió efectiva.

Quins són els teus referents?

Un dels meus grans referents és el meu avi, que ens va deixar fa poc. Era una persona amb una ment brillant, emprenedora, sempre amb idees i amb ganes de transformar. Va fundar Oncolliga i va tenir un paper clau en la lluita contra el càncer, deixant un impacte social molt important a Barcelona. Tothom que el va conèixer en parla amb admiració.

Quina opinió tens de les entitats del tercer sector?

Tinc una opinió molt positiva. Fan una feina imprescindible, moltes vegades amb recursos molt limitats, però amb un compromís i una vocació admirable. Són agents de canvi reals i cal reconèixer-los i donar-los el suport que es mereixen.

Què et sembla l’existència del Diari de la DisCapacitat?

Em sembla una iniciativa molt necessària. Donar veu a les persones amb discapacitat, visibilitzar les seves realitats i obrir espais de reflexió i denúncia és fonamental per avançar cap a una societat més justa. Felicitats per la feina que feu.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Àlvaro Solà
Àlvaro Solà
Jove tarragoní actiu amb ganes de canviar el món

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Diari de la Discapacitat
Resum de la privadesa

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.