
La 3a Jornada Especialitzada en Salut Mental i Discapacitat Intel·lectual ha tingut lloc a l’Hospital Santa Caterina de Girona, consolidant-se com un fòrum de referència. Organitzada per la Societat Catalana de Psiquiatria i Salut Mental, l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS) de Girona i Granés Fundació, la trobada ha aplegat 300 professionals tant en format presencial com virtual. Aquest esdeveniment ha servit com a punt de confluència entre els sectors sanitari i social, amb l’objectiu de millorar l’atenció i els suports per a les persones usuàries.
L’eix central d’aquesta edició ha estat la coproducció, un model innovador que busca la implicació activa de professionals, persones amb discapacitat intel·lectual i les seves famílies en el disseny, desenvolupament i avaluació dels serveis de salut mental i discapacitat intel·lectual. Aquest enfocament reconeix el valor de l’experiència de les persones usuàries com a element fonamental per a la provisió de suports, alineant-se amb els principis de la Convenció de Drets de les persones amb discapacitat de les Nacions Unides.
La coproducció és un model de treball col·laboratiu on els actors implicats participen conjuntament en totes les etapes dels serveis. Més enllà de la simple consulta, es busca integrar les persones usuàries com a agents actius amb veu i capacitat de decisió.
Un canvi de paradigma cap a l’empoderament i la qualitat
Aquest nou paradigma empodera les persones ateses, validant les seves capacitats i coneixements sobre la seva pròpia experiència. Així mateix, millora la qualitat dels serveis, ja que es dissenyen a partir de necessitats reals i no de conceptes teòrics. Finalment, fomenta el respecte i la inclusió, aspectes crucials per a col·lectius sovint invisibilitzats com les persones amb discapacitat intel·lectual o trastorns mentals. La coproducció, o medicina basada en valors, implica crear espais de participació reals, involucrar famílies i cuidadors, dissenyar serveis flexibles i accessibles, i formar professionals en l’escolta activa i el respecte a la diversitat.
La jornada va comptar amb una presentació institucional amb la participació de Jordi Viñas, alcalde de Sant Feliu de Guíxols; Josep Tristany, director del Pla Director de Salut Mental i Addiccions de la Generalitat de Catalunya; Martí Masferrer, president de l’Institut d’Assistència Sanitària; Francina Fontseca, presidenta de la Societat Catalana de Psiquiatria i Salut Mental; i Laura Masferrer, directora-gerent de Granés Fundació.
Viñas va destacar el Parc Hospitalari Martí i Julià com a model d’atenció integral. Tristany va subratllar que la “coproducció és un concepte innovador i que des del departament de Salut apostem per un model d’atenció de base comunitària, acompanyant les persones amb una atenció basada en els drets”. Per la seva banda, Martí Masferrer va ressaltar “la importància i necessitat de jornades com aquesta són un pas essencial per avançar cap a un model centrat en la presa de decisions i projectes de vida de cada persona”. Fontseca va emfatitzar que “jornades consolidades com les d’avui són clau per trencar l’estigma i donar capacitat i valor a les persones”. Finalment, Laura Masferrer va recalcar “és molt important l’efecte multiplicador d’aquesta jornada, que enguany és la tercera i en la qual hi ha participat en aquestes tres edicions més de 850 persones. És imprescindible generar espais com aquests perquè les persones amb discapacitat puguin aconseguir el seu projecte de vida”.
Experiències nacionals, internacionals i recerca inclusiva
Per aprofundir en la temàtica, la jornada va presentar experiències nacionals i internacionals de models de coproducció. La conducció de l’acte, a càrrec de Sandra Martínez, experta per experiència i usuària de la llar Els Til·lers de l’IAS, va ser un exemple pràctic de coproducció.
La conferència inaugural va ser impartida pel Professor Eddie Chaplin, expert internacional de la London South Bank University, que va oferir una perspectiva global. La jornada també va incloure sessions sobre bones pràctiques internacionals i recerca inclusiva, com els projectes del Grup de Recerca en Diversitat de la Universitat de Girona (UdG), desenvolupats en col·laboració amb persones amb discapacitat intel·lectual. Aquest bloc va comptar amb la participació de la catedràtica del Departament de Pedagogia de la UdG, Maria Pallisera, i membres del Grup de Recerca en Diversitat de la UdG i del Consell Assessor de la UdG, com Carme Vidal, Carla Cerquera i Pere Pascual.
Entre els projectes destacats, es va presentar el gironí «Suport entre Iguals per a la Recuperació en Salut Mental», impulsat per l’IAS i la Fundació Drissa, que promou l’apoderament a través del suport mutu. La seva presentació va anar a càrrec de Cristina Gisbert, cap de Servei de Rehabilitació Psiquiàtrica de l’Institut d’Assistència Sanitària; Xavier Benzal, historiador i membre de l’equip de comunicació de la Fundació Drissa; i Cristina del Pozo, treballadora de l’entitat i agent de suport de la iniciativa.
També van participar ponents amb visió clínica, com Francisco Javier Pino, psiquiatre i coordinador de l’equip de salut mental de Montijo (Badajoz); María Ángeles Huertas, gerent de Plena Inclusión Montijo; i Francisco Javier Pinilla, expert per experiència.
Sota el títol “Creure en la comunitat, una vida com la teva“, va intervenir Berta González, assessora del Gabinet de la Secretaria d’Estat de Drets Socials. El programa científic va culminar amb la conferència “Atenció basada en el valor: la perspectiva del pacient“, a càrrec de Jordi Varela.
La jornada va concloure amb el lliurament del premi a la millor comunicació i el tancament institucional, a càrrec de Carles Mundet, subdirector General d’Atenció i Promoció de l’Autonomia Personal del Departament de Drets Socials i Inclusió; Isabel Sierra, directora del Pacte Nacional de Salut Mental de Catalunya; i Claudi Camps, director de Salut Mental i Addicions de l’Institut d’Assistència Sanitària.
Amb el suport de l’European Association for Mental Health in Intellectual Disability (EAMHID), la jornada reforça el compromís de la Xarxa de Salut Mental i addiccions de l’IAS amb la inclusió, la desinstitucionalització i la defensa dels drets de les persones amb discapacitat intel·lectual, generant espais on la veu de les persones amb experiència viscuda sigui central en la presa de decisions que les afecten.