Dilluns, 6 desembre 2021
IniciDependènciaLes famílies d’infants amb necessitats especials demanen posar les cures al centre...

Les famílies d’infants amb necessitats especials demanen posar les cures al centre de les polítiques socials

Reclamen un canvi de paradigma i més recursos per a la conciliació

families infants necessitats especials cures
La pandèmia ha obligat a les famílies a fer un sobreesforç en les cures // Foto: Afecto Mariposa

Amb motiu del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, que es va celebrar aquest 3 de desembre, l’associació Afecto Mariposa va reclamar a través d’un comunicat, posar les cures que presten pels infants amb necessitats especials, als centres de les polítiques socials.

Afecto Mariposa és una entitat d’àmbit nacional creada recentment per mares amb fills/es amb necessitats especials amb l’objectiu de crear una xarxa de suport per a les famílies.

fiare banca etica crowdfunding

Des de l’associació es va recordar ahir que algunes famílies amb persones amb discapacitat porten 9 mesos confinades aïllades, sense cap contacte amb el seu entorn familiar, social i de suport, per culpa de la pandèmia de la Covid.

El paper de les famílies en les cures

Això ha provocat que aquestes famílies s’hagin convertit en professors, terapeutes, psicòlegs, infermeres, etc, davant el tancament o reorganització dels centres i serveis que atenen els infants amb discapacitat. Aquest fet, afegit a la resta de responsabilitats i tasques que ja tenen les famílies, genera una gran sobrecàrrega, fins i tot d’estrès.

A més, per a persones amb cert tipus de discapacitat (com TEA, per exemple), la pèrdua de suports i rutines ha provocat alteracions significatives en el seu comportament i benestar físic o emocional.

Si a això afegim que moltes famílies han hagut d’assumir el teletreball, amb grans dificultats per comptabilitzar els seus deures professionals amb la cura, arribem a situacions de veritable esgotament físic i mental.

D’altra banda, les famílies  amb fills amb discapacitat que per les seves característiques viuen en centres residencials, han vist limitat el seu contacte durant llargs períodes de temps.

Tot aquest context de pandèmia ha posat de manifest la vulnerabilitat de les famílies de les persones amb discapacitat. Per aquest motiu Afecto Mariposa reclama un canvi de paradigma en l’atenció de les persones amb discapacitat, on es reconegui l’important paper que juguen les seves famílies, assumint bona part de les cures.

Aquest nou paradigma hauria d’anar acompanyat de mesures i recursos econòmics per facilitar la conciliació familiar i reconèixer les cures que les famílies ofereixen a les persones amb discapacitat.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de les últimes notícies del món de la diversitat funcional a Catalunya

Fes-te subscriptor Premium

Si vols tenir accés a totes les notícies publicades al Diari, l'agenda del sector, i informació sobre subvencions, ajudes, convocatòries, recursos i moltes més coses, subscriu-te a la Newsletter Premium

Redacció/Fonts
diari de la Discapacitat / El digital de la diversitat funcional a Catalunya

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES