Investigadors de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i de l’Hospital Universitari Parc Taulí han desenvolupat una app per a dispositius mòbils que recopila i presenta un seguit d’informacions i consells d’alt valor adreçats a persones que es relacionen amb nens o adults amb trastorn de l’espectre autista (TEA).
L’aplicació, disponible per a dispositius Android i iOS amb el nom de TEAppAutism, es fonamenta en un recull de vídeos de professionals acreditats del Parc Taulí que poden ser molt útils a familiars, amics i educadors dels afectats de TEA, però també als professionals tant de l’àmbit sanitari, educatiu o laboral que els tracten o els donen suport, com als investigadors que fan recerca sobre aquesta condició.
“El gran valor d’aquesta aplicació és que està creada conjuntament amb els usuaris finals, que ens han anat orientant fins a aconseguir una eina que esperem que resulti molt útil”, apunta Marta Aymerich, directora de l’eHealth Center de la UOC, que ha participat en el disseny de la nova aplicació.
Els investigadors d’aquest projecte han fet una revisió sistemàtica de la literatura científica que ha estudiat les intervencions psicosocials per al TEA en els darrers deu anys, i han detectat que la gran majoria no compleixen amb criteris de qualitat equiparables als d’altres disciplines de ciències de la salut.
“La complexitat i els estigmes dels problemes de salut mental han fet que, fins ara, la recerca no hagi pogut córrer tant com en altres camps ni hagi tingut el mateix finançament. Això i les dificultats per reclutar voluntaris i per aïllar els efectes de les intervencions psicosocials d’altres factors són els reptes que té la recerca en aquest camp”, argumenta la directora de l’eHealth Center.
Cinc claus per avançar
Els investigadors de la UOC proposen un seguit de recomanacions metodològiques per garantir una recerca rigorosa i representativa i millorar-ne la validesa.
Una de fonamental és configurar grups de participants en els estudis més homogenis pel que fa a les habilitats cognitives, però més diversos en relació amb el gènere i d’altres determinants socials. Algunes de les investigacions estudiades tenien un 100 % de participants masculins.
També es recomana incloure l’aleatorització cega, és a dir, amb grups de control ben emmascarats i participants assignats a l’atzar que desconeixen si estan rebent tractament o no. Així mateix, s’aconsella als professionals que considerin la possibilitat de dividir els participants de l’estudi en grups amb dinàmiques clíniques diferents pel que fa a la durada i la freqüència d’una mateixa intervenció psicosocial, per tal de determinar quina opció pot ser més efectiva. En aquest sentit, també es recomana implementar programes de seguiment d’almenys un any per determinar si n’hi ha prou amb un tractament puntual o cal repetir-lo en el temps per garantir-ne l’eficàcia.
Finalment, es convida els investigadors a establir un consens internacional quant a tests diagnòstics per a TEA i també en les eines per valorar-ne l’evolució en un entorn de recerca clínica. “El fet d’emprar metodologies estandarditzades en la recerca ajudarà a tenir consens internacional sobre quines són les eines de diagnòstic per a la recerca clínica del TEA que permetin una comparació adequada entre estudis”, assegura Aymerich.
Sobre l’eficàcia de les intervencions psicosocials en TEA
El trastorn de l’espectre autista forma part dels trastorns del neurodesenvolupament, i el principal símptoma que presenta són les dificultats en la comunicació i la interacció social dels afectats, per bé que hi ha diversitat pel que fa a l’afectació i la gravetat. Malgrat que la causa del TEA encara no és coneguda, sí que se sap que té un fort component genètic i que amb un diagnòstic precoç i un tractament àgil d’aquestes dificultats s’obté un millor pronòstic en la qualitat de vida dels pacients i dels seus familiars. D’aquí que el projecte AUTAPP hagi fet una revisió sistemàtica de l’evidència científica sobre l’eficàcia de les teràpies psicosocials, amb la intenció de donar suport a la presa de decisions clíniques.