La Federació Catalana d’Autisme, que aplega una quinzena d’associacions i representa un miler de famílies, ha organitzat una jornada pel proper dimarts 27 de març a l’Hotel Condes de Barcelona a les 11 hores, per tractar de l’actualitat i recursos sobre l’autisme, en un acte amb motiu del Dia Mundial de l’Autisme, que se celebra el 2 d’abril.
En aquest acte es parlarà de la reclamació a l’administració dels recursos necessaris per aconseguir un diagnòstic precoç dels Trastorns de l’Espectre de l’Autisme, així com de les activitats de la campanya d’enguany del Dia Mundial de Conscienciació sobre l’Autisme.
L’acte comptarà amb la presència de la presidenta de la Federació Catalana d’Autisme, Rosa Serrano, i mares/pares de nens/es amb autisme.
Els Trastorns de l’Espectre de l’Autisme (TEA) no tenen una causa única però en el seu origen la genètica té un pes molt important. Avui dia és considerat ja com el trastorn mental més greu en la població infantojuvenil. Des d’Autisme Europa o la Confederación Autismo España es parla actualment d’una prevalença d’un 1% de la població, amb un creixement exponencial en els darrers anys.
L’autisme, a dia d’avui, no té cura, però està demostrat que una intervenció primerenca un cop fet el diagnòstic, amb les teràpies i tractaments adients, és bàsic per minimitzar els efectes dels TEA i afavorir la plena inclusió dels nens i nenes a tots els àmbits de la societat, així com millorar la seva qualitat de vida i la de les seves famílies. Malgrat això, un diagnòstic que es podria fer al voltant dels 18 mesos de vida (per a alguns experts abans fins i tot), a Catalunya pot trigar fins a tres i quatre anys, amb la consegüent angoixa per a la tota la família fins que s’hi arriba. A més, no sempre es fa de manera correcta i es perd un temps molt valuós en el desenvolupament físic i mental dels nens i nenes.