Es crea a l’Alt Empordà una unitat de detecció precoç de casos de Trastorn de l’Espectre Autista

És la tercera que es posa en marxa a la demarcació de Girona

unitat detecció precoç autisme alt empordà infants
La majoria dels casos valorats per aquestes unitats són de casos de nens entre 2 i 7 anys // Foto: Pixabay

Aquest any s’ha posat en marxa a l’Alt Empordà la Unitat Funcional del Trastorn de l’Espectre Autista (TEA) amb l’objectiu de detectar de manera precoç els casos d’autisme de la comarca i fer-ne un seguiment integral, en el qual intervenen  professionals dels departaments d’Ensenyament, de Salut i de Treball, Afers Socials i Famílies.

Aquesta és la tercera unitat funcional que es posa en marxa a la demarcació de Girona. La primera va començar el seu recorregut l’any 2013 a la comarca del Gironès, en el marc del Pla d’atenció integral de les persones amb TEA, impulsat per la Generalitat de Catalunya, que preveia crear unitats funcionals arreu del territori a mode de prova pilot.

Banner Col·lectiu Ronda 300x600

Des que es va posar la primera Unitat Funcional s’han valorat un total de 185 casos nous d’autisme, la majoria d’entre 2 i 7 anys. En el 62% dels casos valorats s’ha obtingut el primer diagnòstic de certesa en menys de 60 dies de la primera visita. D’aquests, hi ha 144 infants del Gironès (61 dels quals l’any 2017), i 41 del Baix Empordà (també l’any 2017, quan es va posar en marxa).

El TEA inclou l’autisme, el trastorn generalitzat del desenvolupament no especificat, l’autisme atípic, el trastorn desintegratiu infantil o síndrome de Heller, la síndrome d’Asperger i la síndrome de Rett.

BANER_300X250

Actualment, s’estima que entre 7 i 10 persones de cada 1.000 tenen un trastorn de l’espectre de l’autista.  A Catalunya, l’any 2016 es van atendre 7.406 persones amb diagnòstic de TEA en els Centres de Salut Mental Infantil i Juvenil, aquesta xifra representa el 11,7% del total de persones ateses en els CSMIJ de Catalunya. D’altra banda, les estimacions poblacionals per a TEA a nivell mundial situen la prevalença en 1% als països industrialitzats.

Sigues el primer a opinar

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu no serà publicada


*