Com poden ajudar les sales multisensorials en el tractament de les malalties neurodegeneratives

Els entorns multisensorials funcionen com a eina terapèutica

sales multisensorials malalties neurodegeneratives

Actualment nombroses de les malalties neurodegeneratives afecten amb major incidència en la gent gran, degut a l’envelliment de la població i l’augment de l’esperança de vida.

D’entre aquestes malalties podem destacar la demència com a causa principal de discapacitat en les persones grans, sent una gran preocupació per a la població deguda a l’impacte que provoquen tant en el benestar de la persona, com a la seva família i l’entorn que els rodeja.

Banner Col·lectiu Ronda 300x600

Aquestes malalties limiten l’autonomia des de les etapes més inicials i minva la participació en tot tipus d’activitats. Totes elles tenen en comú la seva cronicitat i evolució progressiva però irremeiable.

Aquesta manca de participació en activitats pot portar a sentiments de frustració i inseguretat, alteracions en l’estat d’ànim, (apatia, canvis d’humor, agitació, etc.); i fins i tot arribar a generar aïllament, desconnexió, i alteracions conductuals.

BANER_300X250

Per tractar aquests símptomes es recorre cada vegada més a la prescripció de psicofàrmacs o “subjeccions químiques”. No obstant això, un maneig no farmacològic adequat que inclogui informació, educació i suport als cuidadors, modificant l’entorn i evitant els desencadenants dels símptomes de la demència, és sempre necessari i moltes vegades suficient per controlar o reduir els símptomes.  

S’ha evidenciat que la combinació de les teràpies farmacològiques amb les no farmacològiques és la millor via per retardar el deteriorament i millorar la qualitat de vida d’aquestes persones.

L’estimulació mitjançant activitats adequades a cada persona i que impliquin diferents processos cognitius, sensorimotors i socials, ajuda a que les persones estiguin més actives i participatives facilitant l’alentiment del seu deteriorament, la seva autodeterminació, la millora de la qualitat de vida i un estat d’ànim positiu.

Una de les intervencions no farmacològiques idònies per a aquest propòsit és l’ús d’entorns multisensorials com a eina terapèutica. Les sales multisensorials són entorns d’estímuls regulats que milloren l’estat emocional i conductual de les persones, suposant un suport a la medicació i disminuint l’ús de mesures de contenció físiques i químiques.

Dins dels entorns multisensorials es troben les sales que funcionen amb tecnologia SHX. Aquests espais són immersius, interactius i totalment personalitzables. Ofereixen continguts coherents segons l’usuari que va a realitzar la intervenció terapèutica i combinen imatges, sons, vídeo, música, llums, vibració del mobiliari, i altres efectes que apareixen a la sala.

Permeten crear continguts que entren per diferents vies sensorials, adaptats a cada persona, la seva història, l’etapa en què està, les seves necessitats i els seus interessos, i incloent múltiples objectius d’intervenció.

Com pot ajudar l’estimulació en un entorn multisensorial?

Tornar a l’essència

Tots ens movem en entorns molt complexos on els estímuls són molt diversos, canviants i estressants. Les persones grans poden sentir-se incòmodes, aclaparades o sobrepassades en aquests ambients, encara més greument en el cas de persones amb demència o deteriorament cognitiu associat a l’edat. Les sales multisensorials ajuden a la gent gran a tornar a l’essència i trobar un espai de calma ja que permeten fàcilment regular l’ambient per arribar a la persona des del més essencial, senzill i primari de les activitats.

Dins de les sales multisensorials SHX, podem establir certs estímuls per tornar a viure activitats de manera regulada amb estímuls bàsics, agradables i coherents, adaptant-nos a les capacitats sensorials de cada persona i servint com a porta d’entrada per a l’estimulació cognitiva en diferents nivells de complexitat .

Així, podem explorar la història vital de cada usuari, obtenir informació a internet o altres fonts i trobar continguts de l’època, activitats passades, fotos familiars, música i cançons, programes de ràdio i TV antics, etc. La vivència d’aquests continguts a la sala multisensorial SHX és molt més intensa gràcies a l’ambient accessible que es crea, juntament amb la combinació d’altres recursos que ofereix com la projecció de gran format, la possibilitat d’oferir vibració per tot el cos d’acord amb la senyal acústic (sensació altament connectada amb el sistema emocional), el fet que la il·luminació de la sala funcioni coordinadament amb la imatge provocant un efecte d’immersió, … i afegint la possibilitat de completar-se amb altres elements sensorials en moments seleccionats (activar fred / calor, aire, bombolles de sabó, projeccions, etc.).

D’aquesta manera es facilita la connexió amb els seus records, proporcionant-los el plaer de reviure moments gratificants d’una manera intensa i en base a aquestes vivències incidir en altres aspectes cognitius, o realitzar exercicis específics, a més de memòria episòdica i retrògrada. Per exemple, podem fer activitats de categorització per imatges, sons, o tot junt; estimular les habilitats executives amb una seqüència de colors sobre el tub de bombolles i tractar de recordar el color següent; reconèixer i associar imatges i sons; recordar escenes i identificar-les; etc.

Estimulació cognitiva

Tant l’ús d’estímuls primaris com l’ús d’escenes immersives, permeten el terapeuta generar activitats de diferents nivells de complexitat per dur a terme una estimulació cognitiva adaptada a les capacitats i limitacions pròpies de cada persona i etapa.

En aquestes sales multisensorials és possible recrear una àmplia col·lecció de combinacions sensorials, prioritzant aquelles més accessibles i satisfactòries per als seus usuaris, i dirigint-les a múltiples objectius terapèutics (atenció, memòria, parla i llenguatge, respiració, capacitats psicomotores, etc.) sempre des d’un ambient poc exigent, coherent, agradable i comprensible.

Si la persona registra i integra de forma més eficaç els estímuls, percep el seu medi com menys amenaçant o estressant i més manejable, adequant els seus nivells d’alerta i atenció, el que facilita la seva predisposició a qualsevol activitat.

Hi ha infinites possibilitats d’interacció amb les sales SHX per realitzar activitats terapèutiques que estimulen no només la memòria, sinó també l’atenció, concentració, anticipació, categorització, associació, discriminació, llenguatge, gnòsies, praxis, i un llarg etcètera.

Connexió, comunicació i benestar

La versatilitat de sistema SHX i la potència dels elements d’una sala multisensorial permeten crear ambients i activitats personalitzats, agradables i rellevants per a cada persona i tan senzills o sofisticats com sigui requerit.

Aquestes sensacions agradables i accessibles faciliten la connexió de la persona amb el seu ambient i facilita la comunicació amb els seus familiars o cuidadors en un context positiu.

La comunicació es crea en el nivell en què l’usuari és capaç d’assimilar i pot ser tan bàsica com una mirada compartida o un somriure.

Aquestes sensacions de confort faciliten el benestar de l’usuari, millorant la seva predisposició a la resta d’activitats i afavorint un ambient òptim per a ell mateix i les persones que l’envolten, alhora que facilita la seva participació.

En BJ Adaptaciones vam dissenyar i desenvolupar sales multisensorials personalitzades per assolir els objectius terapèutics indicats en cada cas. Des d’una petita sala multisensorial fins a un projecte més gran que pugui cobrir les necessitats de diferents tipus d’usuaris.

Nair Alcocer Terapeuta ocupacional i llicenciada en Psicologia

Sigues el primer a opinar

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu no serà publicada


*