Diumenge, 24 setembre 2023
IniciRESPONSABILITAT SOCIALCocemfe BCN i l’AMB celebren una jornada per promoure aliances en el...

Cocemfe BCN i l’AMB celebren una jornada per promoure aliances en el compliment dels ODS

Amb la participació telemàtica de més d’una seixantena de persones

Cartell jornada sobre els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) // Foto: Cocemfe BCN

Més d’una seixantena de persones van participar ahir telemàticament a les diferents ponències de la jornada “Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) en les associacions, ajuntaments i a les empreses” que organitzava COCEMFE Barcelona i l’Àrea de Desenvolupament Social i Econòmic de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB).

ICF23_Baner Financament-300x600

La presidenta de COCEMFE Barcelona i de dones amb discapacitat DODISNAT, Montserrat Pallarès, va inaugurar la jornada destacant el compromís de COCEMFE amb el compliment dels ODS.

Pallarès va remarcar que la discapacitat és un tema transversal en tots els articles de l’Agenda 2030 i que, per tant, cal assolir tots els Objectius. En aquest sentit i per tal d’aconseguir-ho i poder garantir una millora de l’autonomia i les condicions de vida de les persones amb discapacitat, COCEMFE va engegar l’any passat la campanya Planeta 10 sota el lema “Per un món sostenible i inclusiu”.

Durant la jornada es va evidenciar la importància d’establir aliances entre diferents àmbits per poder poder assolir els 17 ODS. “Estem aquí per posar en una mateixa taula tots els sectors implicats i poder compartir objectius”, va assenyalar Pallarès, destacant la necessitat d’unir esforços entre ciutadania activa a través del teixit associatiu, administracions, Acadèmia i empreses.

Banner Col·lectiu Ronda 300x600

El paper de les institucions locals

La jornada es va desenvolupar en tres taules temàtiques: “El paper de les institucions”, “Els Objectius de Desenvolupament Sostenible i el seu compliment” i “Experiències d’implementació”.

A la primera taula “El paper de les institucions”, Pere Navarro, Delegat Especial de la Zona Franca Barcelona, va destacar com els ODS han de vertebrar les actuacions del Consorci de la Zona Franca, sobretot la seva aplicació en l’àmbit industrial. ”Les aliances són importants per trencar barreres i per dissenyar el present i el futur”, va remarcar Navarro.

De la mateixa manera, Guillem Espriu, Coordinador de Programes de Polítiques Socials de l’AMB, va destacar la importància de les aliances com “una part important de l’estratègia metropolitana” i va assegurar que els espais de consens i treball conjunt, com el consolidat entre l’AMB i COCEMFE Barcelona, són essencials per tirar endavant els Objectius. Tanmateix, va destacar el ferm compromís de l’Àrea Metropolitana de Barcelona en la persecució dels ODS reflectit així tant en el Pacte de Govern com en el PAM 2020-2023.

Núria Parlon, alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet i diputada delegada per les Polítiques de Participació, l’Agenda 2030 i els ODS, va afegir que cal que les institucions assumeixin el lideratge, sempre tenint en compte la societat civil organitzada. “Des de l’àmbit local estem disposats a implicar-nos amb els diferents sectors per aconseguir aquests reptes”, va concloure Parlon, i es va posar a disposició de COCEMFE Barcelona i altres entitats per avançar cap a la plena inclusió de les persones amb discapacitat.

El president d’AEPedrosa i Director General de l’Associació empresarial Àrea8, Baltasar Pozuelo, va remarcar la importància d’establir connexions amb tots els sectors, també amb l’empresa. Pozuelo va assegurar que les empreses petites ja estan connectades amb el compliment dels ODS per construir un món “més inclusiu i més femení”.

Els ODS en temps de la COVID-19

Carles Agustí, Consultor internacional en ODS acreditat per la IFGICT, va intervindre per explicar com les institucions, empreses i associacions poden detectar els objectius que els queden per complir i aplicar una estratègia per assolir-los.

La reflexió sobre el compliment dels ODS, però, no ha deixat de banda els dubtes i dificultats que suposa la situació actual generada per la Covid-19. “La pandèmia ens ha trasbalsat, i el problema de base és que quan es van plantejar els ODS no es van tenir en compte que pogués haver-hi una emergència a nivell global com la que hem tingut”, va comentar la presidenta de COCEMFE Barcelona, Montserrat Pallarès.

Esther Jolonch, Directora de la Fundació Catalana de Paràlisi Cerebral, va compartir els nous reptes que els han sorgit durant la pandèmia per complir amb els ODS, com, per exemple, han vist pràcticament impossible mantenir una gestió dels residus sostenible.

Per la seva banda, Marta Canas, comissionada dels ODS a COCEMFE Catalunya i membre d’Amputats Sant Jordi, va remarcar la importància de comptar amb les persones amb discapacitat a l’hora de construir un món més inclusiu i sostenible. “COCEMFE Barcelona és una de les nostres grans aliances; el camí i la manera d’avançar tots junts”, va destacar, fent èmfasi en la necessitat d’unir esforços per un mateix objectiu.

“Per sumar esforços en línia al compliment dels ODS, ens cal guanyar grandària en noves formes col·laboratives i d’aliances. Aquest és el repte de les més de 360.000 empreses catalanes d’un sol treballador”, va remarcar Emeteri Frago, Consultor i Directiu de AEPedrosa. Frago va posar l’èmfasi en la microempresa i les seves necessitats, entenent que en el moment actual la prioritat és la supervivència de bona part d’aquest sector empresarial i d’emprenedoria.

Isidre Sierra, alcalde de Sant Climent del Llobregat i vicepresident de l’AMB, va fer la darrera ponència posant l’èmfasi en la combinació dels ODS com a punt clau en les polítiques i iniciatives locals, construïdes conjuntament amb i per a la ciutadania.

Montserrat Pallarès va tancar la jornada manifestant que “hem de pensar en els ODS i veure com els assolim en situacions excepcionals. Avui no ho resoldrem, hem de seguir treballant en properes activitats i construir aliances entre nosaltres”.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content