Diumenge, 28 novembre 2021
IniciDestacadesEl COCARMI reivindica apujar a 122 m€ el pressupost per cobrir les...

El COCARMI reivindica apujar a 122 m€ el pressupost per cobrir les necessitats dels CETs

adfocet centre especial treball osona
El nombre de treballadors als CEts ha augmentat sensiblement en els darrers anys // Foto: ADFO

El Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat (COCARMI), principal plataforma del sector a Catalunya, ha demanat al Govern que augmenti en 55,2 milions d’euros més els pressupostos per als Centres Especials de Treball (CET), arribant als 122,6 milions d’euros, ja que considera del tot insuficient per cobrir les necessitats d’aquestes empreses l’actual dotació d’uns 70 milions d’euros.

Aquesta xifra, segons va manifestar el director general d’Economia Social de la Generalitat de Catalunya, Josep Vidal, en la reunió de la Taula de CETs celebrada ahir, equivaldria al que s’hauria de pressupostar per complir la llei.

diari-discapacitat-300x250e

Segons la plataforma, amb la dotació actual només es podria cobrir el 50 per cent del SMI que ha d’abonar l’administració, incloses la tretzena i catorzena paga, i que en els últims anys no sempre s’han abonat. A banda del SMI, el suport de l’administració als CET contempla altres inversions com ara les Unitats de Suport a l’Activitat Professional (USAP), és a dir, els equips tècnics qualificats per acompanyar i ajudar els treballadors amb discapacitat en la seva adaptació al lloc de treball, i els ajuts per finançar les noves contractacions a les empreses i les relacionades amb l’actualització dels espais de treball i la renovació periòdica de la maquinària i els sistemes de treball.

Amb tot plegat, el COCARMI denuncia que les limitacions pressupostàries dels darrers anys ha provocat un desfàs d’aquests centres que no disposen dels recursos necessaris i que requereixen d’una ampliació del pressupost per sostenir l’actual model de mercat protegit, en els quals quedaria inclòs, a més, l’increment del vuit per cent del SMI aprovat recentment.

Els CETs són empreses on com a mínim un 70 per cent dels treballadors té alguna discapacitat legalment reconeguda i que reben una subvenció de l’administració, per treballador, de la meitat del Salari Mínim Interprofessional (SMI). A l’any 2015 dades hi havien 14.043 persones treballant en aquests centres, una xifra que ha augmentat perquè molts treballadors nous no s’han pogut acollir encara als ajuts per motius pressupostaris.

D’altra banda, el COCARMI denuncia que tampoc es pot oblidar la dotació pressupostària de la Generalitat per donar suport a la inserció laboral de les persones amb discapacitat a l’empresa ordinària, i demana augmentar-la fins als 11 milions d’euros.

A Espanya, durant el 2015 només el 33,9 per cent de les persones amb discapacitat són actives, mentre que en el cas de les persones sense discapacitat és el 78,1 per cent (44,2 punts per sobre). A més, la taxa d’atur de les persones amb discapacitat és del 31 per cent, més de 9 punts per sobre que la resta de la població. D’altra banda, cal tenir en compte que la meitat són aturats de llarga durada (antiguitat superior a un any) i, per tant, és més necessari que mai apostar per la integració laboral de les persones amb discapacitat.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de les últimes notícies del món de la diversitat funcional a Catalunya

Fes-te subscriptor Premium

Si vols tenir accés a totes les notícies publicades al Diari, l'agenda del sector, i informació sobre subvencions, ajudes, convocatòries, recursos i moltes més coses, subscriu-te a la Newsletter Premium

Redacció/Fonts
diari de la Discapacitat / El digital de la diversitat funcional a Catalunya

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES