Dimecres, 10 agost 2022
Dimecres, 10 agost 2022
IniciDiscapacitatUn 4,2% dels infants catalans entre 4 i 14 anys té probabilitats...

Un 4,2% dels infants catalans entre 4 i 14 anys té probabilitats de patir una malaltia mental

malaltia salut mental infants
En els darrers anys s’ha accentuat la demanda de serveis de salut mental pels infants // Foto: Pixabay

L’informe ‘L’atenció en salut mental dels infants i adolescents. Noves respostes per afrontar un repte creixent’ que va presentar ahir dimarts a l’Ateneu Barcelonès la Taula d’entitats del Tercer Sector Social, que agrupa més de 3.000 entitats socials, sosté que cada vegada més hi ha més situacions detectades de problemes de salut mental entre els infants i adolescents, però presenten una major complexitat que requereix d’un treball més coordinat i en xarxa de  parts/agents implicats.

L’informe constata que les transformacions socials del moment repercuteixen en l’infant i dificulten alguns aspectes de les diferents etapes evolutives de la infància i adolescència. Això s’ha traduït en: un increment dels infants que acudeixen als serveis de la xarxa de salut mental infanto juvenil; un augment en el nombre de menors diagnosticats amb algun trastorn mental; i un augment de la complexitat dels diagnòstics atès a una major incidència dels factors socials.

L’informe presentat per Anna Suñer, coordinadora de la Plataforma d’Infància de Catalunya (PINCAT) en el marc d’un nou debat del cicle ‘Catalunya Social’ revela que la xarxa pública per a l’atenció de casos d’infància i adolescents està saturada, entre d’altres motius per l’augment en la demanda en les consultes en els serveis públics de salut i salut mental a causa de la crisi; i perquè la inversió en polítiques socials destinades a afavorir el benestar de la infància a Espanya i Catalunya és molt inferior a la mitjana europea. (La mitjana d’aquesta inversió en la Unió Europea es troba en el 2’2% del PIB (Producte Interior Brut). A Espanya, la inversió descendeix a un 1’4% i a Catalunya a un 0’9% (FEDAIA, 2015).

Segons el dossier presentat per la Taula d’entitats del Tercer Sector Social, els professionals dels diferents serveis de salut mental per a infants i adolescents, han detectat un augment de les consultes per alteracions de la conducta, gestos auto-lítics, fracàs escolar, conductes disruptives o manifestacions i situacions de crisi per ansietat. De la mateixa manera, es constata un increment de patologies greus acompanyades de factors psicosocials que incideixen i agreugen el quadre clínic alhora que fan més complexa la intervenció psicoterapèutica.

LES XIFRES SÓN PREOCUPANTS

Segons les xifres exposades a la presentació de l’estudi, un 4’2% dels infants catalans de 4 a 14 anys té probabilitats de patir una malaltia mental, segons l’Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA). El 6’2% dels infants de 0 a 14 anys han visitat a un professional de la psicologia en el darrer any. Pel que fa als 54 Centres de Salut Mental Infantil i Juvenil (CSMIJ) de Catalunya, el 2015 van atendre a 70.521 infants; el 5% dels menors catalans, amb una proporció molt desigual entre nens i nenes (dels infants atesos, el 63% van ser nens). El 2015, l’edat amb que els infants acudeixen a la seva primera visita en aquestes va avançar als 10 anys. A un 80% dels infants atesos pel servei se li ha prescrit algun tractament amb fàrmacs, i a un 20% amb psicofàrmacs. Pel que fa als 34 serveis hospitalaris de salut mental de Catalunya, durant el 2015 va haver un total de 1.844 altes, constatant-se un augment del 27% respecte l’any anterior.

Finalment, l’informe presenta tot un seguit de propostes per a la millora del model d’atenció de la xarxa de salut mental. L’estudi promou per un costat millores en l’equitat territorial amb una millor coordinació, treball en xarxa i xarxes de coneixement i una major accessibilitat i necessitat de recursos d’acord amb l’etapa evolutiva. Per altre banda proposa millores en factors socials com la prevenció i promoció i la formació, especialització i competències professionals.

Redacció/Fonts
Redacció/Fonts
El Diari de la DisCapacitat és el primer digital de la diversitat funcional a Catalunya

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES

CatalàEspañol
Skip to content