
Catalunya ha estat la segona comunitat autònoma amb més sessions de cinema adaptat per a persones amb discapacitat sensorial el 2019, amb un total de 17.174 sessions accessibles, situant-se per darrere de Madrid, que va oferir 24.304 sessions de cinema adaptat.
Aquestes xifres es desprenen del darrer anàlisi de l’Agenda Cultural Accessible del Centre Espanyol de Subtitulat i l’Audiodescripció (CESyA), gestionat per la Universitat Carlos III de Madrid, depenent del Reial Patronat sobre Discapacitat del Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030 i que compta amb el suport del Comitè Espanyol de Representants de les Persones amb Discapacitat (CERMI).
En aquest estudi el CESyA ha monitoritzat el nombre de sessions de cinema accessible per a persones sordes i/o cegues des de l’any 2014.
Aquesta informació es pot consultar a l’Agenda Cultural Accessible (ACA), un servei integral disponible en forma de pàgina web i de aplicación gratuïta per IOS i Android. Aquesta eina permet consultar des de qualsevol smartphone o tablet tota l’oferta cultural adaptada a persones amb discapacitat sensorial, incloent cinema, teatre, museus i esdeveniments en directe. A més, l’ACA ofereix la possibilitat de filtrar per província i tipus de servei d’accessibilitat: subtitulat, audiodescripció o llengua de signes espanyola (LSE).
En 2019, l’oferta de projeccions amb serveis adaptats a persones cegues i / o sordes s’ha incrementat un 1,71 per cent, és a dir, 1.507 projeccions accessibles més que en 2018. Per darrere de Madrid i Catalunya, l’oferta de se cinema adaptat ha estat: Andalusia (12.508); Comunitat Valenciana (11.829) i Pais Basc (6.475).