Dimarts, 20 febrer 2024
IniciDEPENDÈNCIACatalunya simplifica les ajudes per aconseguir productes de suport a la discapacitat

Catalunya simplifica les ajudes per aconseguir productes de suport a la discapacitat

El Govern de la Generalitat aprova la modificació de les condicions per accedir a la prestació d'atenció social a les persones amb discapacitat

ajudes productes suport a catalunya
Un audiòfon com els que la Generalitat ajudarà a aconseguir amb menys requisits // Foto: Shatishira en Pixabay

El Govern de la Generalitat de Catalunya va aprovar aquest dimarts modificar les condicions per accedir a la prestació d’atenció social a les persones amb discapacitat (PUA), un ajut econòmic adreçat a persones amb discapacitat física, psíquica o sensorial per fer front a les despeses ocasionades per l’adquisició productes i actuacions que promoguin la seva autonomia personal.

A través de mesures compensatòries, indica aquest Executiu en una nota, “l’objectiu d‟aquesta prestació és millorar la qualitat de vida i fomentar la integració social de les persones amb discapacitat”. Amb aquests canvis, que s’aplicaran a la convocatòria de 2023, es preveu incrementar el nombre de persones beneficiàries i simplificar la tramitació dels ajuts.

Aquestes ajudes, continua, promouen que persones amb discapacitat obtinguin o reconverteixin el permís de conduir o adaptin el vehicle. També es poden sol·licitar per adquirir productes o serveis de suport, com cadires salvaescales, audiòfons, telèfons mòbils amb veu, així com cursos d’aprenentatge de la llengua de signes o de lectura labial.

Així mateix, contemplen que es puguin sol·licitar intèrprets per a persones sordes o sordcegues en formació postobligatòria i ocupacional, entre altres productes i serveis. A cada convocatòria s’estableix un catàleg de productes i actuacions (l’última preveu més de 110 prestacions).

Un dels canvis aprovats fa referència als criteris econòmics que permeten accedir a aquests ajuts. A partir d’ara, només es tindrà en compte la capacitat econòmica de les persones sol·licitants, sense valorar en cap sentit la dels membres de la unitat familiar.

Comprovació posterior

A més, a partir de l’any vinent, la prestació que es concedeix no es veurà reduïda en funció de la capacitat econòmica de les persones, sinó que correspondrà als impostos dels mòduls establerts a l’ordre de la convocatòria.

Les quantitats que s’han de percebre segons la tipologia del producte o actuació les fixa l’Àrea de Promoció d’Accessibilitat i de Supressió de Barreres del Departament de Drets Socials, que tenen en compte els valors mitjans de mercat estimats.

Per acabar, una altra de les modificacions afectarà el sistema de pagament de les prestacions. Si fins ara l’abonament de les resolucions estava condicionat a la justificació prèvia de la despesa, a partir de la convocatòria de l’any que ve es pagaran les prestacions concedides d’acord amb l’import que consta a les resolucions, sense necessitat de justificació prèvia i es realitzarà una verificació per mostreig a posteriori.

El Departament de Drets Socials preveu avançar la publicació de la convocatòria d’aquests ajuts al primer trimestre del 2023 i destinar-hi més del doble del pressupost. Atès que aquest any no s’ha obert la convocatòria, l’any vinent es permetrà, de manera excepcional, presentar despeses que s’hagin efectuat durant el 2022.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

SERVIMEDIA
SERVIMEDIA
© SERVIMEDIA. Aquesta informació és propietat de Servimedia. Només pot ser difosa pels clients d'aquesta agència de notícies citant Servimedia com a autor o font. Tots els drets reservats. Queda prohibida la distribució i la comunicació pública per tercers mitjançant qualsevol via o suport.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content